Korisnicima narodne kuhinje 168 dinara

1
986

2016-02-11_080359Korisnici narodnih kuhinja u Beogradu, više neće dobijati hranu, već novac. To je odluka Sekreterijata za socijalnu zaštitu, objavljena na zvaničnom sajtu, koju u toj službi nisu želeli da obrazlože. Za korisnike to nije prihvatljivo, jer neće moći da prehrane porodicu za mesec dana.

„Kaže šta si jela juče, to ćeš da jedeš i danas. Moja deca gladuju juče ceo dan“, žali se Gordana Životić korisnica Narodne kuhinje.

Deca Gordane Životić nisu jela ništa, zbog toga što je u Narodnoj kuhinji u beogradskom naselju Rakovica nije dočekala hrana, već katanac. Korisnike su takođe sačekali spiskovi i obaveštenje da će umesto obroka, za to dobiti novac.

„Ako podelimo 5.040 na 30 dana, znači da je 168 dinara po obroku, tako da smo u bezazlenoj situaciji sa tim novcem mi ne možemo da obezbedimo topli obrok sebi i svojoj deci“, govori Snežana Petrović, korisnica Narodne kuhinje.

Tradicionalno čekanje ispred Narodne kuhinje, ovoga puta prebačeno je ispred Centra za socijalni rad. Oni koiji su juče ostali gladni, danas umesto u hranu gledali su u spiskove na kojima je obeleženo kada će ih isplatiti.

„Napravili su od nas stoku, dolazim ovde sa polomljenom kičmom u kojoj imam ploču sa pet šrafova dolazim da bi uzela tih 168 dinara i da bih dočekala svoje ime okačeno na vratima, to je krajnja sramota“, govori Milica Đorđević korisnica Narodne kuhinje.

2016-02-11_080633Besplatne obroke u Beogradu, svakog dana uglavnom su dobijali penzioneri sa minimalnim primanjima kao i porodice koje žive od socijalne pomoći.

Zbog čega je odlučeno da će svi oni umesto obroka dobijati novac i da li takva odluka znači ukidanje Narodnih kuhinja u prestonici od nadležnih iz Sekreterijata za socijalnu zaštitu, nismo dobili odgovore.

Da Vas podsetimo:  Srbija među zemljama sa najnižim platnim jazom prema polu u Evropi

Iz Crvenog krsta poručuju da su Narodne kuhinje neophodne.

„Potreba za realizacijom je evidenta, 2/3 naših korisnika izjavilo je da im je to i jedini obrok tokom dana, a definicija programa je jedan topli obrok dnevno, sledovanje pola litre kuvanog obroka i polovina hleba i trećinu naših korisnika čine mladii deca ispod 18 godina“, govori Vesna Milenović, generalni sekretar CK Srbije

U Srbiji 36.000 ljudi koristi Narodne kuhinje, a trećina njih je iz Beograda. Ovakva situacija nije u ostalim srpskim gradovima i opštinama, jer Narodne kuhinje i dalje rade.

Jelena Mirković

Izvor: N1

1 KOMENTAR

  1. Dogurali smo do bruke i sramote. U zemlji radnika i seljaka nema hleba za sve iako su obećavali hleba za 3 dinara i na tim obećanjima dobiše vlast. A vlast je slast. Sirotinjo i bogu si teška. Pa zar vi mislite da ćemo mi zbog vašeg hleba odreći se ovozemaljskih blagodeti. Nebeska Srbija nije rezervisana za nas već za vas – bedo.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime