Korona diktatura u srbiji: Koje su kazne za one koji odbiju da se vakcinišu?

1
243
Depositphotos/ Esbenklinker

Nevladina organizacija “Vojvođanski klub” iz Novog Sada, zahtevala je juče od ministra zdravlja Zlatibora Lončara da sprovede obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika ili da podnese ostavku na tu funkciju. Ranije najave da će vakcinacija medicinskih radnika u Srbiji biti obavezna, kao i odluka Evropskog suda da je obavezna imunizacija legitimna, izazvale su polemike, pa čak i otpor prema vakcinaciji. O tome šta zapravo znači obavezna vakcinacija i da li ona ugrožava ljudska prava i slobode, u emisiji “Probudi se” govorila je profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu, Violeta Beširević.

Beširević podseća da je oduvek postojao otpor prema vakcinaciji, napominjući da obavezna vakcinacija nije prinudna i prisilna.

“Prisilna vakcinacija je ozbiljno krivično delo. Obavezna ne podrazumeva da će one koji nisu prihvatili da se vakcinišu juriti zdravstveni radnici, niti znači da će lica koja ne mogu da se vakcinišu iz medicinskih opravdanih razloga, morati to da učine. Obavezna vakcinacija se sprovodi u onom trenutku kad nadležni organi procene da je za postizanje kolektivnog imuniteta potrebno njeno uvođenje, jer se to ne može dostići na bazi dobrovoljnog vakcinisanja. To znači da će onaj ko odbije da se vakciniše platiti prekršajnu kaznu zbog nepoštovanja propisane obaveze”, objašnjava ona.

Beširević je u nastavku navela i druge sankcije koje može da snosi osoba koja odbije da se vakciniše.

“To znači da će mu sloboda kretanja biti ograničena na neki način i biti uslovljena. Pristup javnim mestima, događajima i zatvorenim prostorima bi bio uslovljen njegovom obavezom da dokaže da nije zaražen koronavirusom”, ističe profesorka Beširević, napominjući da je veoma prost razlog zbog čega bi se to radilo.

“Zbog čega? Zato što je reč o zaraznoj bolesti. Imam utisak da još uvek nismo shvatili, iako smo već godinu dana u pandemiji, da zbog koronavirusa ja mogu da ugrozim vas i da vi možete da ugrozite mene. Dakle, nije u pitanju hronična bolest”, podvlači gošća televizije Nova S.

Da Vas podsetimo:  Obezbedili SNS-u vlast na Savskom vencu, pa dobijaju novac na državnim konkursima

Izvor: Vaseljenska

1 KOMENTAR

  1. Терор тупавих нажалост, противно уставу и повељи УН али шта то њих брига. Не дотичу их се ни научна истраживања која показују да вакцинисани преносе исто вирус као и невакцинисани са тим што преносе опасније мутиране сорте више. И шта ће онда? Да кажњавају асимптоматске вакцинисане преносиоце?
    Нема ту ни права ни памети, само владавина глупости и владавина ширењем страха.
    Неуставно је присиљавати људе да им убризгавају било шта, задњи пут су то радили Менгеле и нацисти. Да ли су мали фашисти по Србији то заборавили?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime