Korona pasoši će važiti samo za vakcine koje je odobrila Unija!

0
363
Foto: printscreen

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi oo 17. marta i važiće samo za cepiva čiju je delotvornost ustanovila Evropska agancija za lekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Tu vest je iz izvora EU najpre prenela TV mreža „Juronjuz“, a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi korona virusom ili ako pristanu na karantin.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders je, prema ovim izvorima, stavio do znanja da države članice EU mogu svojim građanima odobriti vakcinaciju za razne vakcine, ali uverenje za slobodno putovanje će biti izdavano samo za vakcine koje je odobrila nadležna evropska služba i to su Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka i Džonson-Džonson.

Pasoš-potvrda će biti dostupna u digitalnom, elektronskom vidu i kao overeno uverenje na papiru.

Time da će građani unutar EU moći da putuju slobodno i uz testove ili karantin se izbegava bilo koji vid diskriminacije i sad preostaje da ubrzanim postupkom odluku o pasošu, uverenju o vakcinaciji, potvrdi Evropski parlament.

Izvor: Iskra

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime