KORUPCIJSKA UJDURMA

0
256

Piše: Lebrecht Gaspar:

 

.Da li će montažno-demontažni pančevački balon pući?

 

.Pančevo izrasta u evropski i svetski odbojkaški centar zahvaljujući gradonačelniku Pančeva i Tanaskoviću.

 

Izgleda da pančevački moćnici ili ne mogu bez skandala pa se ugledajući na svog navrhvođu tako dokazuju svoju svemoć ili nemaju dovoljno pameti da prikriju svoja nepočinstva. Ima doduše i onih koji razočarano tvrde da su žitelji Soraboje do te mere utučene u pojam da svako objašnjenje, ma koliko bilo idiotsko i tupavo prolazi kao da ga je priopštio sam predsednik svega i svačega u patološkom sticaju.

U svakom slučaju transparentnost delovanja bez obzira na nivo vlasti pojedinim je rak rana ili, što nije daleko od istine, i ne interesuje ih šta će i kako će i ko reagovati, glavno je da se oni osećaju sigurno na vlasti koja im je, uvereni su, od ćaće data.

Opet, možda su pojedinci činjenicu da opet nije otvoreno ni jedno poglavlje (a da li će u bliskoj ili daljoj budućnosti i biti, ne zna se) shvatili kao signal da ubrzano rade po svom (čitaj: da otimaju) dok im je vakta. A dokle će tako – ne zna se!

Nakon afera sa imenovanjem pančevačke ulice u industrijskoj zoni imenom naciste Maksa Brosea uz navrhvođino oktroisanje; uništavanjem dela vek starog parka u centru grada u Vesićevom stilu; mogućom ali na svu sreću sprečenom ekološkom katastrofom u „Stakalri“ i drugih nepodopština, Gradonačelnik Pančeva, Aleksandar Stevanović sa svojom vernom bulumentom rešio je da opet iskaže svoju moć, doduše i (ne toliko začuđujuće) neznanje i bahatost. Istovremeno, možda već spomenutoj briselskoj birokratiji u inat izrazio je svoju globalističku i altruističku spremnost da Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji za postavljanje balon sale sportske namene od 09.12.2020. godine sa Željkom Tanaskovićem potvrdi da kada je sport u pitanju, Evropa nema alternative, ili, možda da za tu Evropu Srbija nema alternative, ili ako ne Srbija onda Pančevo. Ta jasno je, gradonačelnik Pančeva, Aleksandar Stevanović odlučan je da svoje ime upiše zlatnim slovima u istoriju srpske, evropske a bogami i svetske odbojke jer, kako je to u ugovoru naznačeno, izgradnjom ovog balona u vlasništvu privatnog kluba spomenutog, nekada reprezentativca a sada biznismena i sportskog delatnika u sukobu interesa (mada, koga to još u Srbiji interesuje), omogućiće se „dalji razvoj i promocija odbojkaškog sporta pre svega u našoj zemlji, ali i u Evropi i šire“ a to šire zna se, u maniru misli i dela predsednika mu njegovog, uvešće Pančevo a time i Srbiju u sam vrh svetski značajnih i naravno, vodećih zemalja, po prvi put u njenoj milenijumskoj istoriji, dakle, još od vremena Cara Dušana.

BALON

Eto, Pančevci nisu ni svesni šta im Aleksandar Stevanović znači a bune se. Ali šalu na stranu, stvar nije smešna, zapravo žalosna je.

Još pre par meseci građane Pančeva iznenadila je ne samo pojava seče stabala u sportskom centru u stilu komšije, Gorana Vesića već i početak radova na nečemu što niko nije znao šta je i čemu služi, i naravno ni ko te radove izvodi i za čiji račun. Jasno je nikakve table u skladu sa zakonom tu nije bilo.

Građani kao građani, svesni da je zaludno obraćati se tzv „lokalnim vlastima“, alarmirali su svoje ekološke organizacije „Zeleni most“ i „Pančevo nije rupa“, koje su na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja pokrenule svoju „istragu“.

Lokalnoj samoupravi bilo je ispod časti da se spušta iz svoje kule nedodirljivosti i svemoći pod oblacima na nivo neprijateljski raspoloženih građana ili ti, kako to reče gospodin predsednik, neprijatelja i stranih plaćenika iz ekološkog sektora, pa nisu želeli da daju podatke za sva ona pitanja na koja građani imaju pravo. Zahvaljujući ombudsmanu, ova dva udruženja su dobila zapanjujuće informacije koje ukazuju na niz, ne samo nepravilnosti već i u najmanju ruku problematičnih odnosa, možda i nezakonitih. No, u kojoj meri oko izgradnje balona u privatnoj svojini gospodina Željka Tanaskovića u Pančevu ima nezakonitosti a možda i mnogo gorih stvari, saznaće se relativno brzo ukoliko od gradonačelnika i JP Mladost, ali i Olimpijskog komiteta Srbije i Odbojkaškog saveza Srbije stignu odgovori na niz vrlo jasnih i preciznih pitanja upravljenih na razotkrivanje pozadine cele ove afere.

Da Vas podsetimo:  Kako se u školama krade

Ali da krenemo od početka.

(Pančevo)

Gospodin Željko Tanasković, proslavljeni odbojkaški reprezentativac, verovatno kao zaslužni sportista i sportski radnik kakvih u našem sportu ima puno, predsednik je OK Partizan. Istovremeno gospodin Tanasković je i poslovan čovek. Vlasnik je i odgovorno lice zvanične marketinške agencije OK Partizana, CRNO-BELE ODBOJKAŠICE DOO, Beograd. Istovremeno gospodin Tanasković je i preduzetnik, ima PR agenciju za marketing CRNO-BELE ODBOJKAŠICE, Beograd. I nije to sve, gospodin Željko Tanasković je sa svojom suprugom Ksenijom Tanasković zastupnik Sportskog odbojkaškog udruženja “CRNO BELE 011” sa sedištem u Novom Beogradu.

Naravno, kao inače, nesebični sportski pregalac, gospodin Željko Tanasković kao sportista i sportski radnik izuzetno dobro zna sa kakvim problemima se susreću naročito odbojkaški klubovi u Srbiji rešio je da stvari pokrene sa mrtve tačke i ne časeći čas, već 6. decembra 2019. godine obratio se Olimpijskom komitetu za podršku navodeći da “u godini u kojoj su osvojene dve zlatne medalje na Evropskim prvenstvima, potrebno je poboljšati uslove rada klubova, koji su baza nacionalnim selekcijama. Iz tog razloga, kao Odbojkaški klub sa dugom tradicijom na čijem je čelu osvajač olimpijske medalje, gospodin Željko Tanasković,kaže “ molimo Vas za pismo podrške za proces dobijanja lokacije i izgradnje sportskog objekta. U pomenutom sportskom objektu će se pripremati nacionalne selekcije i održavati takmičenja u svim selekcijama na nivou grada Beograda u kojima učestvuje više od 5000 dečaka i devojčica.” U potpisu za OK Partizan stoji Željko Tanasković. Naravno, ovo pismo je upućeno Olimpijskom komitetu na memorandumu Odbojkaškog kluba Partizan.

Naravno, Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije je 27. decembra 2019. razmatrao molbu OK Partizana kojoj je pridodato i “pismo podrške nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza, člana OKS”, kako to stoji u pismu od 24. 6. 2021. godine, potpisanog od strane genseka, Đorđa Višackog. Podrška je data, naravno. Zar se može tome prebaciti? Olimpijskom komitetu Srbije “sa stanovišta razvoja olimpijskih sportova, njihove baze i stvaranja mogućnosti za obavljanje neophodnih trenažnih procesa… podržava ovakve inicijative…” Iz ove prepiske jedino nije jasno da li su OKS bili poznati detalji. No, imajući u vidu pismo podrške Odbojkaškog saveza Srbije upućenog OK Partizanu (gospodinu Željku Tanaskoviću na ruke), zar se u ozbiljnost namere sme sumnjati?

KORUPTIVNO ALI REPREZETATIVNO

No, da vidimo šta u svom pismu od 27. decembra 2019. izražava krovna nacionalna asocijacija u odbojci. OKS počinje sa navođenjem poznatih infrastrukturnih problema sa kojim se susreću klubovi u Beogradu, pa uz podsećanje na istorijat i uz malo samohvale, ističe da „bi izgradnja ovog sportskog objekta imala ne samo domaći, već i međunarodni značaj i da bi bio od izuzetnog interesa za sport u Srbiji“ pritom navodeći priču o beogradskim selekcijama i 5000 takmičara.

Da Vas podsetimo:  Povratak otpisanog Tome: "Držan pod kamenom, a sada se pušta"

Da je ovo sve od papirologije, kao neko ko prati sportske uspehte naših reprezentacija pa i u odbojci, poradovao bi se izgradnji reprezetativnog objekta takve namene u Beogradu.

Ali ima još dokumentacije a ona ipak ukazuje da u svemu ovom postoji i neka druga strana, medalje, ako se to tako može nazvati.

Tek, sportski pregalac Željko Tanasković na memorandumu novobeogradskog udruženja „CRNO BELE 011“ šalje gradonačelniku(?) pismo o namerama i kaže: „Kao bivši sportista, odbojkaš, želja mi je da svoje iskustvo i znanje prenesem na najmlađe. Kao što znate, postoji ozbiljan nedostatak sportske infrastrukture….te Vam se iz tog razloga obraćam, ako postoje mogućnosti, da mi na teritoriji opštine Pančevo omogućite da postavim sportsko montažno-demontažni objekt…“ Usput valja napomenuti da se u pismu poziva i na podršku OKS i OSS.

Kakav šok! S početka, čovek bi pomislio da se gospodin Tanasković obraća gradonačelniku Beograda kad ono, po sredi je gradonačelnik Pančeva!

Kad pre dobi korpu od No.1 Beograda, gospodina gorana Vesića? Zašto nije obavestio javnost da beogradske vlasti rade u korist naše štete i štete našeg nacionalnog trofejnog sporta pa sada mora da se obraća komšijama, Pančevcima? Zar to nije veliki problem koji beogradskim takmičarima, a kao što smo saznali, ima ih oko 5000 pravi skoro svakodnevno putovanje u Pančevo.

I otkud sada ni manje ni više nego sportsko montažno-demontažni objekt?! Zar je to taj evropski i svetski nivo?

No, kako je po sredi Sorabija – sve je moguće. Doista, u Sorabiji se događaju čuda!

Agilni pančevački gradonačelnik nanjušivši veliki posao u oblasti sporta, ali i za prateće uslužne delatnosti, ne časeći i pre nego što su OKS i OSS razmatrali ideje sportskih pregalaca na čelu sa gospodinom Željkom Tanaskovićem, 9. decembra zaključili su sa njim Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji za postavljanje balon sale sportske namene na delu katastarske parcele 2045 k.o. Pančevo.

Iz teksta ugovora saznajem od je navedeno pismo o namerama pristiglo mejlom 26.11.2020. godine.

Ali i saznajem mnogo više. Pre svega, vidim da su ambicije drastično splasle, bar kada je u pitanju gospodin Tanasković ali ne i aspiracije agilnog i preduzetnički nastrojenog gradonačelnika Pančeva, gospodina Aleksandra Stevanovića. Gospodin Aleksandar Stevanović je siguran da čak i sa montažno-demontažnim objektom mogu da se stvore infrastrukturne pretpostavke za “razvoj i unapređenje sporta i promocija grada Pančeva kao sportskog grada”. O svemu tom gradonačelnik je krajnje afirmativno govorio novinarima a oni su to doslovno prenosili javnosti, uglavnom lokalnoj.

Neko ko ne živi u Sorabiji i ne poznaje domaće prilike ozbiljno bi se zapitao ko je ovde lud?

Da li se ovde radi o koruptivnom poslu pri čemu je od strane gospodina Željka Tanaskovića, zloupotrebljen Olimpijski komitet Srbije i Odbojkaški savez Srbije, vreme će pokazati. Da li je pritom gospodin Tanasković zloupotrebio svoj položaj predsednika OK Partizan i svojstvo jednog od osnivača udruženja odnosno odbojkaškog ženskog kluba CRNO BELE 011, koji može dovesti u zabunu, možda i zabludi neupućene a time svesno ili nesvesno sebe kao sportskog delatnika u “nezgodnu situaciju” da bude označen kao neko ko je u sukobu interesa, pitanje je na koje neko građanima Pančeva mora dati jasan odgovor. A ko je to ako nije gradonačelnik Pančeva, Aleksandar Stevanović?

Zato, gospodin gradonačelnik bi trebalo da odgovori na niz pitanja, kao što su na primer:

ŠEST PITANjA TRAŽI ODGOVOR

Da li je pre potpisivanja Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji za postavljanje balon sale sportske namene na delu katastarske parcele 2045 k.o. Pančevo, od 09.12.2020. godine (zavedenim pod br. V-15-353-126/2020), utvrđeno i na koji način, odnosno u kojem dokumentu analaitičkog karaktera i kojeg nadležnog organa lokalne samouprave, odnosno drugog stručnog tela a na osnovu zahteva kog organa lokalne samouprave da postoji “ozbiljnan nedostatak sportske infrastrukture” u Pančevu; odnosno kako, kojim aktom odnosno dokumentom donetom od strane kog organa da postoji potreba za jednom sportskom halom i to montažno-demontažnog karaktera na teritoriji grada Pančeva? Obzirom da se navedenim ugovorom konstatuje “da se potpisivanjem ovog ugovora stvaraju uslovi za razvoj sportske infrastruture i razvoja i unapređenja sporta i promocije Pančeva…”

Da Vas podsetimo:  Država daje novac za licencu Partizana: Da li se tako kupuje mir na jugu?

Da li je i koji organ, i kada doneo odluku ili zakljičak da se zaključenjem ovog ugovora realizuje strategija razvoja sporta u gradu Pančevu ukoliko takav dokument uopšte postoji, odnosno kako se uklapa u takav dokument.

Da li je pismo podrške Olimpijskog komiteta Srbije, odnosno odbojkaškog saveza Srbije i na koji način analizirano u svetlu stanja sportskih kapaciteta u Pančevu, odnosno potrebe za izgradnjom dodatnih objekata – specijalizovane sportske hale za odbojku u Pančevu.

Da li JKP Mladost ima srednjoročni plan razvoja i da li je o njemu raspravljao i koji organ grada Pančeva?

Da li je JKP Mladost u okviru godišnjih izvešta unazad nekoliko godina vršilo analizu stepena korišćenja velike sportske hale od strane sportskih društava za kolektivne sportove (odbojka, rukomet, mali nogomet itd), odnosno koji je stepen iskorišćenosti sale te je potrebno da se kapacitet proširi za sport kakav je odbojka I da li je taj izveštaj analiziran od strane organa i kog Grada Pančeva; odnosno da li je taj akt imao i to kakav uticaj na zaključenje ovog predmetnog ugovora?

Da li je i koji organ pančevačke lokalne samouprave utvrdio postojanje opšteg interesa u sportu a u skladu sa Zakonom o sportu;

Na osnovu kojih analiza, stavova i odluka nadležnih organa lokalne samouprave je odlučeno da se u konkretnom slučaju zaključenja predmetnog ugovora o poslovno tehničkoj saradnji ne primeni Zakon o javnim nabavkama? Odnosno, koji organ je utvrdio da se odredbe zakona o javnim nabavkama ne odnose na ovaj odnos?

Koji organ je utvrdio saglasnost da se interes Pančeva uklapa u pretpostavku Odbojkaškog saveza Srbije da bi postavljanje (montažno-demontažnog) odbjekta na osnovu predmetnog ugovora a koji bi bio finansiran od kluba Crno-bele 011, osnovanog 2018. godine, o daljem razvoju i promociji “odbojkaškog sporta pre svega u našoj zemlji, ali i u Evropi i šire”, i gde to šire?

Posebno bi bilo interesantno dobiti odgovor i na sledeće pitanje, i to ne samo prvog čoveka grada Pančeva već i od OK Partizan i Sportskog društva Partizan, pa i Odbojkaškog saveza Srbije da li je uočeno ili bar posumnjano u sukob interesa gospodina Želja Tanaskovića? Ili se takvi odnosi i interesi u srpskom sportu podrazumevaju? Uostalom, u društvu u kome je sve dozvoljeno ukoliko je u interesu grupa i pojedinaca koji su u sprezi sa parapolitičkim družinama ugodno razmeštenim u onom što se nekada zvalo država i u njenim „institucijama“, ovakve stvari su dozvoljene i, rekao bih poželjne.

Dali će sportisti i sportiskinje dići svoj glas jer su u ovakvim odnosima oni možda ponajviše izmanipulisani i oštećeni, ne samo materijalno već i na mnoge druge načine ili će se iz stogodišnjeg sna probuditi republička javna tužiteljica Dolovac, pitanje je od milion dolara.

Autor: Lebrecht Gaspar

IZVOR: Sedma sila

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime