Kosmetska završnica – prilika za častan izlaz ili novo poniženje?

5
1846
Foto: skrinšot Youtube

„Bosnizacija Kosova“ bila je u nekoliko proteklih sedmica jedna od najfrekventnijih sintagmi u javnom diskursu njegovih političkih zvaničnika, kako onih sa pozicione tako i onih sa opozicione političke scene. U te dve reči, naime, i jedni i drugi su sažimali svoj stav prema formiranju tzv. Zajednice srpskih opština na koje su se albanski predstavnici obavezali tokom pregovora sa srpskom stranom u danas već mitskom Briselu, odnosno svoje viđenje onoga što bi to za mladu „državu“ značilo. Najeksplicitniji u tom pogledu bio je lider opozicionog Samoopredeljenja i suzavcu kao sredstvu parlamentarne borbe izrazito privrženi Aljbin Kurti. I ono što se u zadnje dve i po decenije dešavalo sa današnjom BiH započelo je, podsetio je nestašni junoša kosmetske političke scene, formiranjem slične asocijacije tamošnjih opština sa srpskom većinom, svoj nastavak imalo u višegodišnjem krvavom ratu, a okončano uspostavljanjem jedne u potpunosti disfunkcionalne države kojoj, primetio je, preti skori raspad.

Najmlađa evropska „država“ nastala protivpravnom secesijom dela srbijanske državne teritorije, nipošto, dakle, ne bi sama smela postati poprište sličnih procesa, onako kako je to, tvrdi se, postala postjugoslovenska i „postdejtonska“ Bosna i Hercegovina, a – upadljivo se prenebregava e da bi se zakamuflirala geneza sopstvene „državnosti“– i sama država Srbija i to upravo samoproglašenjem kosmetske nezavisnosti. Drugim rečima, ono na šta nakon raspada/razbijanja nekadašnje, „velike“ južnoslovenske države, nisu mogle da računaju ni na njenim razvalinama nastala država većinski srpskog naroda ni, tendencijski uzev, nekadašnja centralna jugoslovenska republika – očuvanje svoje „avnojevske“ granice, u slučaju novonastale kosmetske „države“ bi, kao što vidimo, moralo biti tretirano kao neupitno i zagarantovano.

„Razmaženo dete“ američke spoljne politike prema ovom delu sveta u protekle dve decenije, očekuje, dakle, isti, privilegovani tretman i na kraju tog perioda, u konačnici svog, kako veruje, potpunog nacionalnog samopotvrđivanja i izlaska na međunarodnopolitičku pozornicu sveta. I, sudeći prema dosadašnjim reakcijama američkih zvaničnika na stavove njihovih kosmetskih štićenika prema tački Briselskog sporazuma koja je predmet spora – već ga je obezbedilo. Na žrtvenik takvog njegovog tretmana njegov moćni globalnopolitički patron je, kako stvari stoje, pripravan da priloži i poslednji ostatak šanse da realizovanjem u Briselu dogovorenog Beograd isposluje makar častan izlaz iz priređene mu gubitničke situacije, umesto da bude ne samo u potpunosti vojno poražen, što već jeste, nego nakon toga i teško politički ponižen, što još uvek nije. Niti bi morao biti. Ipak, naslućuje se – hoće.

Da Vas podsetimo:  Srećan Uskrs - Hristos Voskrese!

U prilog tom sumornom predviđanju rečito su pre dvadesetak dana „govorile“ scene sa severnomitrovačkih i prištinskih ulica po kojima visokog srpskog zvaničnika, uz to i višegodišnjeg briselskog pregovarača u ime srpske strane, izvučenog sa skupa tamošnjih golorukih Srba okupljenih kako bi razmotrili upravo mogućnosti kompromisnog rasplitanja dugotrajnog kosmetskog političkog „čvora“, vuku i brutalno tuku pripadnici „elitnih“ albanskih policijskih snaga.

Činilo se da su ti šokantni prizori koji su posle dužeg vremena ponovo vratili ovaj deo Evrope na udarne stranice ne samo regionalnih već i svetskih medija, i više od puke slike; bila je to, reklo bi se, vizualizovana metafora današnjeg međunarodnopolitičkog statusa Srbije, ali, sva je prilika, i nedvosmislena najava njenog tretmana i u neposrednoj budućnosti – kao oružanom agresijom dotučene, teritorijalno raskomadane, i političkog dostojanstva lišene, rečju, države parije u aktuelnom svetskom sistemu država. A nemušti komentar „slučaja Đurić“ od strane ovdašnjeg američkog ambasadora Kajla Skota samo je ojačao sumnje u spoljno pokroviteljstvo nad nasilničkim dramoletom na ulicama Prištine i Severne Mitrovice kojim se ulazi u, kako se nimalo slučajno naglašava, završnu rundu pregovora u Briselu. Ovakvim, nasilničkim uvodom u finale te kolosalne diplomatske uzaludnosti kojom je upravljala samo nominalno evropska, a faktički prekookeanska „posrednička“ ruka, jednoj od strana za pregovaračkim stolom poslata je ogoljena poruka o tome kakvi, odnosno koliki su izgledi da njihov ishod donese išta drugačije od onog što je njihov višegodišnji simulatorski i farsični tok nagoveštavao.

Ako je tačno da cilj opravdava svako sredstvo za njegovu realizaciju sve dok postoji nešto što opravdava sam cilj, kako je početkom proteklog veka poručivao jedan znameniti ruski revolucionar, SAD očigledno smatraju da još uvek mogu pred domaću i znatan deo svetske javnosti da izađu sa dovoljno uverljivim opravdanjem cilja sa kojim od devedesetih naovamo istrajavaju na ovakvoj svojoj, ekstremno srbocentričnoj i srbofobnoj politici u ovom delu evropskog jugoistoka. A to je, kako je više puta sa njihovih ključnih geopolitičkih i geostrateških adresa jasno izrečeno, beskompromisno državno-teritorijalno obuzdavanje i političko marginalizovanje „malih Rusa“ u regionu, a odlučno snaženje, protežiranje i afirmacija svih ostalih naroda Zapadnog Balkana, u prvom redu bezrezervno im odanih etničkih Albanaca. Priznanje premijera kosmetske „države“ Ramuša Haradinaja izrečeno ovih dana u skandaloznom intervjuu za jedan beogradski medij da ona zapravo ni nema sopstvenu spoljnu politiku već je nesigurnim putevima međudržavnih odnosa vodi najmoćnija država našeg doba, iskaz je o toj odanosti za kakvu bi se teško mogao naći uporediv primer u novijoj političkoj istoriji sveta.

Da Vas podsetimo:  Mikica Ilić: Kada će otići?

Tako će, po svemu sudeći, u završnici eks-jugoslovenskog slučaja SAD potvrditi ono što je za pažljivije analitičare njihovih posthladnoratovskih spoljnopolitičkih angažmana širom planete bilo evidentno i u njegovim ranijim fazama – da su se, slepo sledeći svoje vulgarno shvaćene nacionalne i državne interese, samoproizvele u najvećeg i najdoslednijeg srpskog političkog neprijatelja od okončanja Drugog svetskog rata naovamo.

Da li će jednog dana u budućnosti istoričari i hroničari njihove spoljne politike biti sigurni da takav ishod američko-srpskog dvadesetog veka nije imao valjanu alternativu?

Mirjana Radojičić, naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu

nspm.rs

5 KOMENTARA

 1. Ето, шта ти је наука. Да сам јуче умро, не бих знао да је Бриселски споразум „часни излаз“ из косметске ноћне море. Како нешто што је противуставно, и издаја земље, може у исто време бити часно? Е, па, колеге – наука је то. У науци, ништа не можемо искључити; све је могуће – чак и немогуће. Тако и Ђурић, који је један од главних зупчаника у Вучићевој издајничкој машинерији, којом је у складу са Бриселским споразумима укинуо државност Србије на северу Космета, разбио отпор косметских Срба и предао их на тацни, све са Косметом и имовином Србије на њему, за једно велико НИШТА (да ли је довољно велико?), звано „Заједница српских општина“ – с јабуком у устима – самопроглашеној шиптарској „држави“, постаје српски страдалник на рукама злих Шиптара. Није битно што, да није било Бриселских споразума, Вучића и Ђурића, ова договорена представа никад и не би могла да се догоди, јер би север Космета још увек био под контролом Србије. Не уклапа се у наратив: зли Шиптари, непријатељи Амери, а Вучић и Ђурић, дође му – часни српски страдалници. А издаја? Која издаја? Нестала ко магарац у магли, пуф!
  Ето шта ти је наука…

  • Normalno da novo poniženje Srba i Srbije za to je zadužen Vučić i baš mu dobro ide kao i sa NDH-Hrvatskom. Vrh Srbije s Vučićem na čelu uspešno radi za NDH i skriva zločine ustaša hrvata nad Srbima i ne dozvoli da se javno govori o tome umesto da neprestano u svet šaljemo istinu o zločincima. Celi svet uništavate nacističko-fašistička rulja uz pomoć katoličko-protestanske Evrope ratujete protiv islama i pravoslavlja potpuno otvoreno a ceo svet ćuti u medijskom mraku vaše fašističke propagande. Nadam se da će vam braća Rusi stati na kraj i formirati blok zemalja koje ste uništili i planirate uništiti, molim se za brata Putina da vas uništi za sva vremena i da se pokoreni i porobljeni narodi oslobode vašeg ropstva tu je i naša jadna Srbije s nijhovim ljudima na čelu protiv volje celog srpskog naroda. Već danima cijela nendehazija moralizira i poziva eu i svijet da osudi Srbe i Srbiju zbog Šešelja kojeg svojataju da je hrvat a kad je na štetu Srba onda im je Srbin i odma traže osudu Srbije i celog srpskog naroda. U isto vreme dok izdajnik Vučić i njegovi saradnici pozivaju na ćutanje o zločinima hrvata-ustaša nad Srbima u svim ratovima, vidi se da nendehazija ima jak lobi u Srbiji koji im prodaje srpske njive, preduzeća, uvozi hrvatsko smeće od hrane, zataškava njihove zločine prema Srbima, taji istinu za korist ustaša do kada više???
   Kada šiftari ili hrvati krše sve dogovore i ugnjetavaju Srbe katoličko-protestanska evropa ćuti i to odobrava. Za sve su joj krivi jedino Srbi i Rusi mi u toj naci tvorevini nemamo šta tražiti.
   Baš ta evropa podržavala je NDH kao i danas ustašku hrvatsku njenu sljednicu u zločinima i fašizmu nema osude ustaštva koje buja u hrvatskoj jer je evropa fašistička kao i hrvatska a samo deklarativno nije. Srbi i srpski narod nikada ali baš nikada ne smeju zaboraviti a ni oprostiti zločine ustaša nad našim narodom koji se neprekidno ponavljaju pod pokroviteljstvom vatikana, eu i amera: https://net.hr/danas/hrvatska/bolkovic-jasno-opisao-koliko-je-ndh-zlocinacka-to-je-lako-dokazati-i-nepismenima-pogledajte-ovu-djecu-u-ustaskom-logoru/ , Hrvati svoj nacizam, fašizam i ustaštvo njeguju a eu ih podržava kao i šiftare tako da jasno pokazuju nacističko lice do bola pokvarene i licemerne evrope: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/uoci-komemoracije-u-jasenovcu-hos-ovci-izazvali-incident-20180422 , Ustaše u Jasenovcu i dalje pljuju po mrtvim Srbima ustaška policija i ustaška vlast u Zagrebu kao ništa ne vidi evropa isto a izdajnički vrh Srbije ćuti: http://mondo.ba/a801287/Info/Ex-Yu/SRAM-IH-BILO-Ustase-u-Jasenovcu-FOTO.html
   Pokatoličeni Srbin kao i svi pokatoličeni hercegovci bivši Srbi najveći usraša pardon ustaša: http://www.index.hr/vijesti/clanak/bandicev-novi-skandal-park-u-centru-zagreba-dobit-ce-ime-po-ustaskom-ataseu/1040456.aspx , Kolinda koju Vučko obožava ,kao i njezin otac domovine Sranjo pardon Franjo gleda da po ko zna koji put smanji broj stradalih Srba: https://net.hr/danas/hrvatska/kolinda-zgrozila-prijedlogom-ona-relativizira-holokaust-za-utvrdivanje-istine-o-jasenovcu-nije-potrebna-nikakva-prokleta-komisija/ , I na kraju ustaše-hrvati napadaju kao Vučića svog slugu, batlera koji ispunjava sve njihove interese u Srbiji na štetu Srba i Srbije. Ali Srbi trebaju sačekati pogodni trenutak i osloboditi privremeno okupiranu Republiku Srpsku Krajinu i Kosovo vratiti šiftarima i ustašama milo za drago ni jedan ustaša ne sme ostati do linije Virovitica, Belovar, Karlovac, Žumberak i tu spoj na Slovenju. Hrvatima neka bude Zagreb nekad Srbinovo i Zagorje. Hrvati ustaše ne smeju mirno spavati i čekati oslobođenje Slavonije, Baranje, zapadnog Srema, Banije, Like, Korduna, Dalmacije, a možda i Istre i Gorskog Kotara. Bolje im je da što pre mirnim putem napuste otete srpske zemlje kao i šiftari jer odmazda će biti strašna. Širite ovu istinu po fejsu, tviteru, portalima, forumima, među sobom i gde god stignete, jer Srbija je u medijskom mraku okupirana i pokorena izdajničkim i plaćeničkim medijima zapada.

 2. Amerika, i veci deo Evropskih drzava i jesu najveci i najljuci neprijatelji Srbije i Srpskog naroda. Tu nema dileme bar ne poslednjih sto godina.
  Nasa greska je sto nasi politicari podturaju narod dusmanima za roblje a drzavu pod kontrolu umesto da sklope savez sa sebi slicinima, pravoslavnim zemljama i Rusijom.

 3. Tko je kriv “ malim rusima “ sto ne zatraze pomoc Velikih Rusa, od koji bi pomoc garantovano dobili, nego ispunjavaju zahtjeve dokazanih neprijatelje !!Da lì iz straha??Da lì iz neznanja?? Sada je borba za Kosmet prerasla u borbu za Srbiju, iako nazalost mnogi toga nisu svjesni. KOSMET je noseci stub
  drzavnosti,kulture,duhovnosti i…………..SRBIJE. Srusi lì se taj stub,niti od ostatka SRBIJE nista ostati nece!!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime