Kosovo – godina raspleta

3
1222

Odluka koju će predstavnici vlasti morati da donesu kada je u pitanju status Kosova biće politički teška, ali važna zbog budućnosti Srbije.

Srbija na Kosovu faktički nema nikakvu vlast još od 1999. kada je bivši predsednik Slobodan Milošević posle tromesečnog NATO bombardovanja pristao na potpisivanje Kumanovskog sporazuma kojim se praktično odrekao tog dela Srbije. Predstvanici svake vlade Srbije, međutim, i pored svih činjenica godinama obmanjuju javnost i ignorišu realnost.

Kosovo je deo Srbije, ali samo na papiru odnosno u Ustavu Srbije. Država Srbija nema nikakvu kontrolu na tom delu teritorije. Takav status je najveći problem upravo za Srbe koji su ostali da žive na Kosovu – bez elementarnih sloboda i uslova za život. Kako je pokazalo istraživanje Insajdera, upravo do njih ne stiže pomoć koja im je namenjana iz budžeta Srbije.

Status kvo, koji traje već 19 godina, najviše odgovara, pojedincima i kriminalnim grupama, srpskim i albanskim, koji se u javnosti predstavljaju kao najveće patriote dok međusobno nesmetano sarađuju.

Tačno pre deset godina oni koji su danas na vlasti bili su na ulicama Beograda protestujući protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Danas kao predstavnici vlasti moraće da donesu odluku koja svakako neće biti opšteprihvaćena.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bio je portparol SPS-a u vreme Slobodana Miloševića, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić visoki funkcioner Srpske radikalne stranke. Obojica su zaokret ka proevropskoj politici napravili 2008. godine.

Godinu raspleta za Kosovo obojica dočekuju na funkcijama.

Brisel, po svemu sudeći, baš u ovoj godini očekuje obavezujući dokument kojim bi se označio kraj pregovora Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.

Da je ovo godina raspleta jasno je i iz izjava predstavnika vlasti.

Da Vas podsetimo:  Ekskluzivno: Put oružja Velje Nevolje: MUP, GIM, Avala, Jajinci- Ritopek!

„Godina u kojoj bi moglo da se pronađe dugoročno rešenje za Kosovo“, izjava je premijerke Ane Brnabić koja spada u najeksplicitnije.

Gotovo identičan stav izneo je i predsednik Kosova Hašim Tači.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je rekao da za Kosovo postoji nekoliko modela, a da su najbolji oni koje bi i jedni i drugi teško progutali.

Kada je Priština u pitanju – cilj im je sporazum sa Beogradom koji će nezavisnom Kosovu doneti stolicu u Ujedinjenim nacijama. „Godinu raspleta“ rukovodstvo u Prištini dočekuje sa nekoliko neispunjenih uslova – to su pre svega nedvosmislena podrška međunarodnom sudu za zločine OVK i formiranje Zajednice sprskih opština. Na ključnim funkcijama na Kosovu su ljudi koji su devedesetih bili istaknuti pripadnici OVK – predsednik Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj.

Akteri su već dvadeset godina, može se reći- isti, ali danas, bar deklarativno, zastupaju potpuno drugačije političke stavove.

insajder.net

3 KOMENTARA

  1. Mrznja prema Slobodanu Milosevicu , posijana od strane svih Srpskih neprijatelja, dala je , i dan danas daje otrovne rezultate po Srbiju i Srpski Narod. Dokaz takve mrznje jeste i ovaj tekst. Napisan je tendenciozno i sustinski neistinit. Ostavstina Slobodana Milosevica R 1244 i Kumanovski Sporazum, garancija su drzavnosti Srbije nad Kosmetom. Samo VELEIZDAJA i dobrovoljno poklanjanje dijela teritorije od strane Srbije, moze fantom drzavu Kosovo pretvoriti u pravu drzavu.
    Fakticno stanje jeste da je danas Kosmet privremeno okupirana teritorija.Nad njom vladaju privremeni organi, a pravna formalno nezavisnos su proglasili grupa gradjana, sto nije u sukobu sa medjunarodnim pravom. Zbog toga je potosena velika svota novca da bi se Milosevica zamijenilo sa
    VELEIZDAJNICIMA koji ce prakticki pokloniti Kosmet. Znalo se da Milosevic nikada nista ne bi ucinio na stetu Srbije. Koliko su stetu ucinili o i poslije njega, svima je jasno. Ameriku i Europsku Unija najveci su Srpski Neprijatelji. Veci neprijatelji od ovih mogu biti samo Srpske VELEIZDAJICE koji je zapad instalirao u najvisi politicki beh Srbije od 2000.godine.

  2. Sudeci po njihovim izjavama i izjavi Mogerinijeve, Brisel je napisao taj dokument i ceka priliku da ga svi potpisu. Ako iko od Srpskih politicara to ucini, skamenio se na licu mesta i on i sav rod njegov. Niko nema mandat za predaju niti izdaju. Setite se okupacije kraljevije SHS od Hitlera, ovo je mnogo gore od prvog i drugog svetskog rata. Ovo je kao kad majci u devetom mesecu trudnoce izvadite dete i ubijete a znate da vise nece moci da zatrudni. Bolje da se obese na Terazijama nego da potpisu takav sporazum.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime