Kosovo i Metohija i entitet Kosovo

0
920

kosovoPod Kosovom i Metohijom se podrazumeva oblast koja je poslednji put, pre onoga što se događalo za vreme NATO napada i pre jednostrano proglašene nezavisnosti, nosila ime „autonomna pokrajina“.

Ta teritorija je bila i ostala naša.

Pod Kosovom se podrazumeva entitet koji je na toj našoj teritoriji, bez ikakvog dogovora i razgovora sa nama, nastao.

Taj entitet nije naš.

Da je nastao na nekoj drugoj, a ne našoj, teritoriji ili da je nastao na osnovu dogovora sa nama, verovatno ne bi postojao nijedan razlog da ga mi ne smatramo nezavisnom državom.
A pogotovo ako bi nam to donelo blagonaklonost jedne od supersila, SAD.
Mnoge evropske i neevropske zemlje su tako i postupile, držeći se maksime: Draga nam je istina, ali naklonost SAD nam je draža.

Ali, obzirom na način nastajanja, mi ne možemo da ga priznamo kao nezavisnu državu dok se povoljno ne reši to početno pitanje, odnosno pitanje teritorije.
I minimalno što očekujemo od SAD, jeste da za to ima razumevanja.

Mi tu teritoriju nismo izgubili u ratu /ako jesmo, neka se javi pobednik u tom ratu, pa neka je uzme, s tim što bi to uzimanje trebalo da bude odobreno i od OUN, odnosno Saveta bezbednosti/. NATO je vojna alijansa, koja je bez odobrenja Saveta bezbednosti, a u ime Ujedinjenih nacija, zvanično vodila rat sa Miloševićevim režimom.
Taj rat je okončan Rezolucijom 1244, koje se baš i ne pridržava skoro niko, ali je ona dokument, koji danas-sutra u promenjenim međunarodnim prilikama može itekako da važi.

Mi tu teritoriju, Kosovo i Metohiju, nismo ni prodali /ako jesmo, neka se pokaže kupoprodajni ugovor, da vidimo ko se usudio da je proda, a da prethodno nije sazvao referendum o tom vrlo važnom pitanju/.

I na kraju, mi tu teritoriju nismo ni ustupili na osnovu nekog dogovora, jer dogovora i dogovaranja nije ni bilo.

Da Vas podsetimo:  Komunistučki zločin u manastiru o kome se ćuti

Tu našu teritoriju koristi entitet Republika Kosovo, uz podršku svetskih sila, pre svega SAD, i uz prećutnu podršku Ruske federacije, koja nije povukla nijedan potez u Savetu bezbednosti, da to spreči, osim što za sada, kao i mi, ne priznaje taj entitet kao nezavisnu državu.
Mi ne sumnjamo da Zapad, SAD, za takav stav ima interes, kao što ne sumnjamo ni da Rusija za svoj stav ima interes.
Golim okom je vidljivo da je ruski stav za nas nešto povoljniji, bar u smislu nepriznavanja entiteta Kosovo kao nezavisne države, ali stvarno povoljan bi bio onaj stav koji bi potvrdio činjenicu da je na našoj teritoriji, bez našeg pristanka, stvoren entitet koji nije naš.

Mi ćemo, naravno, priznati postojanje tog entiteta, uz napomenu da se nalazi na našoj teritoriji i da ga već i zato ne možemo priznati kao nezavisnu državu.
Sve ostalo, a uz posredovanje OUN, odnosno njegovog emisara Brisela, protiv čega nije istupila ni Rusija u Savetu bezbednosti, ćemo korak po korak rešavati.
Interesno siledžijstvo koje je izvršeno na delu naše teritorije je činjenica, koju nećemo zanemarivati, ali koju nećemo ni potencirati, jer sada ne možemo protiv toga ništa.

Uzgred, ako elemente državnosti čine 1) stanovništvo, 2) teritorija i 3) suverenost, onda je očigledno da entitet Kosovo nema svoju teritoriju, nego je nastao na tuđoj, odnosno našoj teritoriji. To što su mu pri time pomogle sile, a pre svega SAD, ne znači da je teritorija njihova, niti je SAD kupila teritoriju, pa im poklonila. Čak je, bar zvanično, nije osvojila ni u ratu sa Srbijom, jer zvanično i nije ratovala sa Srbijom, nego sa Miloševićevim režimom. Pa čak nije ratovala ni ona, nego „međunarodne snage“, koje je predstavljao NATO.
Znajući da teritorija nije njihova, SAD je svoju pomoć pri nastanku entiteta Kosovo vešto prikrila iza „humanitarne katastrofe“, koja je više nego pod velikim znakom pitanja, a kada bi ta teorija o „humanitarnoj katastrofi“danas-sutra bila i zvanično oborena, SAD bi se pravdale da je podatke o tome da se radi o „humanitarnoj katastrofi“ dobijala od Šćiptara /Albanaca/.
Tako to rade velike sile. Ili preciznije: oni koji stoje iza njih.

Da Vas podsetimo:  MI IZ NIŽE SRPSKE KLASE MORAMO DA PIŠEMO ĆIRILICOM ILI: CRNOHUMORNI ZAKON O SRPSKOM JEZIKU I PISMU

Nas, u suštini, ne zanima da li će entitet Kosovo stići i u Ujedinjene nacije, a znamo da je jedina brana tome stav Rusije i Kine u Savetu bezbednosti.
Ukratko: to zavisi od njihove procene, a ne od nas.
Još manje nas zanima da li će i kojih sve organizacija taj entitet biti članica.
Za nas je uvek entitet, a ne država.
Mi se ne graničimo sa Kosovom i Metohijom, kako bi i mogli da se graničimo sa svojom teritorijom, ali se graničimo sa entitetom Kosovo, koji je nastao na našoj teritoriji.
Prisiljeni smo da se sa entitetom Kosovo odnosimo kao sa državom, ali niko nas ne može prisiliti na dve stvari: da taj entitet priznamo kao nezavisnu državu i da teritoriju, na kojoj je nastao, prestanemo da smatramo svojom bez ikakve nadoknade i satisfakcije.
Koliko će to trajati, ne znamo, ali da traje i 100 godina, naš stav će biti uvek isti.

A sada želimo da pomažemo naše sunarodnike, koji su u tom entitetu, i za to ćemo se boriti i u Briselu, ili sutra na nekom drugom mestu, i želimo da aktivno učestvujemo u očuvanju svog kulturnog i istorijskog blaga u tom entitetu, i za to ćemo se boriti u već pomenutim Briselu, pa i u UNESKO-u, bez obzira na to da li će entitet Kosovo, zahvaljujući svojim zapadnim mentorima, postati njegov član.
A dobre rezultate na tim i drugim planovima ćemo postizati kada, uz neophodnu korekciju političkog sistema, kako više nikad ne bi mogla da se formira nekompetentna i demagoška vlast, za svoj primarni cilj odredimo ne više neizvesni put u EU, i slične neizvesne stvari, nego obnovu i razvoj zapuštene domaće privrede, uz pomoć posednika znanja i sposobnosti, i kada taj cilj ostvarimo, kao što ćemo ga, posle pomenute korekcije, i ostvariti.

Da Vas podsetimo:  ZAŠTO DRŽAVA NE ŠTITI ĆIRILICU: Srpski jezik u sumraku politike

REZIME

Kosovo i Metohija je naša teritorija na kojoj je zahvaljujući greškama domaćih političara, interesima Zapada (SAD) i nereagovanju Ruske federacije nastao entitet Kosovo /Republika Kosovo/, koji nije naš.

Mi teritoriju /Kosovo i Metohiju/ nismo ni izgubili u ratu, niti prodali, niti poklonili. Zbog svih sticaja okolnosti moramo priznati postojanje entiteta Kosovo, moramo pristati na posredovanje Brisela, jer je mandat dobio od OUN, a Ruska federacija, niti bilo koja druga članica Saveta bezbednosti na to nije reagovala vetom, ali ne moramo taj entitet priznatihttp://www.koreni.rs/wp-admin/media-upload.php?post_id=55269&type=image&TB_iframe=1 ka nezavisnu državu, jer to je pitanje nacionalne časti, pa taman da ceo svet prizna entitet Kosovo kao nezavisnu državu.
I tako se to pitanje zatvara na neodređeni period.
(Ako je na to mislio akademik Kostić, onda ne samo da branimo njegovo pravo na iznošenje mišljenja, nego smatramo i da je u pravu, jedino što to nije sasvim jasno obrazložio.)

P.S.

Uobičajilo se, među onima koji pripadaju desnoj opciji, da se stanje na Kosovu i Metohiji, kao i nastanak entiteta Kosovo, smatra okupacijom.
Međutim, iako je to de facto tačno, (o tome svedoči i šćiptarska opozicija, koja se zove „Samoopredeljenje“, koja se tek bori za nezavisnost, kao da je nema), de iure nije.

Jer okupatora nije jednostavno zvanično identifikovati, sakrio se iza OUN, odnosno NATO. Pazio je šta radi, znajući „proceduru“. Čitavu akciju „okupacije“ je izveo kao međunarodnu akciju, protiv koje ni Ruska federacija ili neka druga sila nije u Savetu bezbednosti stavila veto.

Asocijacija Restruktura

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime