Kosovo i Metohija kao “državna tajna”

0
959

Šta je državna politika Srbije na Kosovu i Metohiji?

Šira i uža politička javnost i inistitucije misleći na vladu, parlament Srbije medije nisu videli državni plan Srbije za rešavanje statusa Kosova i Metohije I državno-političke strategije .Postoje samo izjave predsednika Srbije, uže vladajuće oligarhije oko neformalnih ideja,stavova i modela, ali ne i državnih projekcija i planova za Kosovo i Metohiju.To nameće ozbiljna pitanja da li vlasti u Srbiji imaju politiku za Kosovo i Metohiji ili je ona na nivou improvizacija, lične politike Predsednika Srbije ili je u rukama moćnih država .Danas svaki građanin ima prava da pita Da li ima plana Srbije za Kosovo i Metohiji ili nema? U saopštenju upućenom medijima, “organizatori protesta ‘1 od 5 miliona’”, traže od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da predstavi plan za Kosovo i Metohiju, “ukoliko ga ima”.Oni predsedniku Srbije zameraju da je izjavio da za plan za Kosovo znaju i u Moskvi, i u Vašingtonu, i u Briselu, ali da Srbi nisu spremni da ga čuju, i poručuju: “Mi smo adresa. Ne Brisel. Ne Vašington. Ne Moskva. Ne Priština”.

Istovremeno, optužuju Vučića da je dogovorio i nametnuo Briselski sporazum i da je zahvaljujući njegovoj politici država Srbija povučena sa Kosova, te navode da Kosovo nije samo njegovo.”Ono je naše. Stvar je svih nas”, navode i pitaju gde je plan, sa kim pregovara i podsećaju da je položio zakletvu da će ššititi Ustav i Kosovo kao deo Srbije, a da sada govori o razgraničenju.

Plan za Kosovo-glupo pitanje !?

Aleksandar Vučić izjavio je da je pismo koje su mu uputili organizatori protesta “1 od 5 miliona” u kojem mu traže da iznese građanima plan za KiM “glupo”!?Toliko je glupo da nemam reči”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu navodeći da ne može da gubi vremena i odgovara opozicionim liderima Draganu Đilasu, Vuku Jeremiću i Bošku Obradoviću.On je kazao da mu predavanje o Kosovu drže oni koji su ga predali, uspostavili prelaz između Srba na Jarinju i Brnjaku, doneli presudu pred Međunarodnim sudom pravde protiv Srba, a u korist Albanije i doveli do nezavisnosti.

Da Vas podsetimo:  Tramp dobio obavezujući poziv za svedočenje pred komitetom Kongresa

Ne umem da odgovorim, samo sam pogledao i rekao – idi radi svoj posao i spremaj ove važne mere protiv kriminala, ne mogu da gubim vreme na Jeremića, Đilasa, Obradovića i ostale stručnjake”, rekao je Vučić.Predsednik Srbije ima obavezu da u parlamentu preko vlade Srbije građanima i parlamentarnoj opoziciji koja je dobila glasove građana Srbije jasno saopšti u parlamentu Srbije nekoliko suštinskih odgovora na sledeća pitanja;

1.Koliko je srpsko na Kosovu na osnovu katastra,vlasničkih listova građana ,SPC I imovine države Srbije?

2. Koje opcije minimuma i maksimum interesa ima državna politika Srbije na Kosovu I Metohiji?

3.Šta očekuje ili ne očekuje Srbija u sledećem periodu od EU u „dijalogu” sa Prištinom, I na koje saveznike u EU očekuje podršku kao I mogućnost vraćanja kosovskog rešenja u SBUN na osnovu rezolucije 1244SBUN?

4. Zašto se o svim tim pitanjima ne razgovara u institucijama i ne formiraju ekspertski timovi koji će braniti interese Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji.Dakle nije “glupo pitanje” da li Srbija ima plan za Kosovo I Metohiji jer je ono državno-nacionalno pitanje,a ne partijsko ili vladajuće koalicije ili lične volje Predsednika Srbije.Građani su tu koji će na referendumu reći svoje o o Kosovu I Metohiji i na izborima oko politike stranaka koje su i u vlasti I opoziciji.Nema glupih pitanja kada je reč o sudbini Srbije na Kosovu i Metohiji.Može biti samo državničkih odgovora ili partijskih da bi se održalo na vlasti, sakrivajući od građana i naroda budućnost Srbije i Kosova.Kako onda protumačiti stav Predsednika Srbije koji je nedavno rekao da “ Srbija ili Srbije na Kosovu nema ni metar”!

Tomislav Kresović
Izvor: vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime