Kosovo i Metohija na naslovnim stranama srpske štampe…

0
838

Naslovne strane avgust 2018: Hoćemo razgraničenje, da se zna šta kome pripada!

Avgust 2018. doneo je pojačanu histeriju tabloida, na čijim se stranicama ređaju sudbonosni događaji i kataklizme, dok je predsednik Vučić čak u jednom trenutku najavio povlačenje iz politike zbog izdaje unutar SNS! Na kraju meseca, predsednik je hrabro prelomio i odlučio da ode na Kosovo, jer njega ništa i niko nije moglo da uplaši i odvrati ga od posete i obraćanja napaćenom narodu.

Na samom početku meseca 2. avgusta na naslovnoj strani Politike je veliki tekst: „Vučić: Mrzitelji crkve postali su bogoljupci„. Tako je predsednik uzvratio posle poruke igumana Visokih Dečana Save Janjića, u kojoj kaže da je čuo opasne informacije o dogovorenom incidentu na Kosovu radi podele, kao i odgovora Saše Jankovića u prilog tome.

Istog 2. avgusta Blic piše: „Šta znače poslednje izjave: Razgraničenje i podela Kosova opet na stolu“, a list navodi da se sve češće se govori kako su podela ili razgraničenje opcije rešenja kosovskog pitanja, i da bi Srbija dobila podršku i ruskog rukovodstva ukoliko bi pokazala želju da pitanje Kosova reši na ovaj način.

Informer već 2. avgusta ponovo dramatično objavljuje: „KFOR POTVRDIO, SPREMA SE PODELA KOSOVA! Velika igra u južnoj srpskoj pokrajini, ALBANSKI SEPARATISTI PRETE NEMIRIMA?!

List navodi da je NATO pakt posredno j potvrdio da se priprema podela Kosova i Metohije, pošto su komandanti ovog vojnog saveza saopštili da su spremni da spreče eventualne nemire koji bi usledili u slučaju podele ili razmene teritorije.

Srpski telegraf tog 2. avgusta piše: DAČIĆ OTKRIO DUGO SKRIVANU TAJNU: Slobina zadnja ponuda AMERIMA ZA KOSOVO, „ što je Telegrafu otkrio Ivica Dačić, koji je naveo da je Slobodan Milošević pre pregovora u Rambujeu predložio Amerikancima da SR Jugoslavija uđe u NATO pokušavajući na taj način da sačuva Kosovo i izbegne bombardovanje, ali je tu ponudu glatko odbila tadašnja siva eminencija Stejt departmenta državna sekretarka SAD Madlen Olbrajt.

Informer 3. avgusta dramatično najavljuje novo stradanje Srba: „BRITANCI SPREMAJU OLUJU NA KOSOVU! London napravio strašnu grešku, NA POMOLU NOVI POGROM SRBA!“

Informer prenosi stav „upućenih“ da skidanje Kosova sa dnevnog reda Saveta bezbednosti UN znači da se Srbima sprema veliko zlo, i da Albanci mogu da iskoriste novonastali „vakuum“ čak i za napad na Srbe na severu pokrajine, jer to neće biti tema na sednicama Saveta bezbednosti UN.

Dva dana kasnije, 4. avgusta, Dnevnik, Politika, Blic i Kurir donose otvoreno pismo Vučića Srbima na kosovu sa porukom da neće biti nove Oluje i to na dan kada je isticao rok za formiranje Zajednice srpskih opština Neuspeh ovog plana porkiven je plašenjem građana novim progonom, dok se Vučić opet predstavio kao zaštitinik i pokrovitelj. U svom pismu Vučić je naveo da Srbija dok je na njenom čelu neće dozvoliti organizovano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama, kao ni njihov progon.

Povodom toga Dnevnik na naslovnoj strani navodi Vučićevu poruku Srbima sa KiM: „Molim vas i pozivam da ne nasedate na bilo kakve provokacije“.

Politika piše: „Mir za Srbiju i srpski narod jeste najviša vrednost“

Blic navodi: „Danas ističe rok EU da Priština formira ZSO: Nove Oluje na Kosovu neće biti“.

Alo tog 4. Avgusta pojačava ton : „Dramatično! Šiptari pale Sever! Vučić Srbija neće dozvoliti novu oluju Za dan, kad ističe rok za formiranje Zajednice srpskih opština, vlast u Prištini sprema upad specijalaca na Gazivode i nasilje nad Srbima.“

Večernje novosti 4. Avusta pišu: „Opasan plan Prištine: hoće da odseku Srbe na severu. Alibi za akciju lažna vest o proglašenju ZSO. Vučić : Dok sam ja na čelu neće biti pogroma našeg naroda“.

Kurir kao glavni tekst: „Vučićevo otvoreno pismo građanima Kosova i Metohije: Dragi Srbi, Oluje na Kosovu neće biti“, dok se na donjem delu naslovne navodi: „Pakleni plana Albanaca: Napasti sever Kosova! Cilj: zauzeti Gazivode“.

Informer u izdanju od 4/5. avgusta takođe piše o invaziji: “ PODIGNUTA OPŠTA UZBUNA NA SEVERU KOSOVA! VANREDNO STANjE! Šiptari spremni da napadnu Gazivode !“

Kurir zatim 5. 8. na naslovnoj strani lista kao glavni tekst prenosi izjavu predsednika: „Vučić upozorava: Špijuni vršljaju po Srbiji“.

Vučić je naime izjavio da je „prethodnih dana zabeleženo snažno, višeslojno agenturno delovanje stranih obaveštajnih službi u Srbiji, te da je državni vrh morao da se bavi odgovaranjem na tračeve, a ne time da Priština nije sprovela jedinu obavezu – formiranje Zajednice srpskih opština“, čime je posredno priznao svoj neuspeh, koji je zatrpan najavama o pogromu, i pokušao da se na taj način opravda za izostanak formiranja ZSO.

5. avgusta  Blic prenosi izjavu Vučića posle sastanka sa srpskim patrijarhom Irinejom: „Rekao sam patrijarhu šta mislim o Kosovu“.

Večernje novosti:“Vojnici na gotovs zbog KiM“, o tome da je preventivno podignuta borbena gotovost na celoj teritoriji Srbije.

Politika 5. Avgusta citira Vučića o pregovorima sa Prištinom: „Kompromis ni na vidiku.“

Večernje novosti 6. avgusta pišu u sličnom tonu: „AMERIKA SPREMA ALBANCE: Ubrzali obuku za udar na sever KiM“, a prema tvrdnjama Novosti, pripadnici američkog KFOR-a nedeljama spremaju Albance na planini Bajgora, u okviru zajedničke operacije pod kodnim nazivom „Zlatna sablja“, koja se u bezbednosnim krugovima tumači kao finalna faza otimanja severa Kosova i Metohije i zaokruživanja „suvereniteta“ lažne države.

U istom broju, Novosti pišu i o posledicama NATO bombardovanja: „Surovi NATO eksperiment nad Srbima“, odnosno da se otvaranjem istrage u okviru Skupštinske komisije za ispitivanje posledica NATO agresije, i zajedničkog projekta četiri ministarstva Vlade, kroz Koordinaciono telo za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja, svakodnevno pojavljuju svedočenja o tome šta nam je alijansa uradila te 1999. godine,

Informer u broju od 6. avgusta ponovo pišu o Trampovoj podršci podeli Kosova: „PODELITE KOSOVO, ALI SAMO KREATIVNO: Donald Tramp poručio iz Vašingtona, AMERIKA MENjA POLITIKU PREMA SRBIJI?!“

SAD pod predsednikom Donaldom Trampom polako ali sigurno menjaju stav prema kosovskom problemu, pa sada već otvoreno pozivaju na podelu Kosova, navodi list, i piše da je Stejt department u zvaničnom saopštenju pozvao Srbe i Albance da pronađu „kreativno rešenje“ kosovskog problema. Kako tumači Informer, u saopštenju američkog ministarstva spoljnih poslova, povodom komplikovane političke situacije na Kosovu, jasno se poručuje da je došao trenutak da obe strane nešto dobiju, odnosno izgube.

7 . avgusta, Danas piše o susretu Vučića i patrijarha: „Hladan susret predsednika Srbije i poglavara SPC u Patrijaršiji: Vučić se žalio patrijarhu na strane agenture u Crkvi“.

Danas navodi da se predsednik Srbije žalio patrijarhu na „strane agenture“, posebno na one koje „deluju u Crkvi“, dok je poglavar SPC predsedniku Srbije ponovio stav Svetog arhijerejskog sabora SPC, donet na poslednjem majskom zasedanju – Crkva je protiv nezavisnosti i podele Kosova.

Blic 7 avgusta najavljuje: „Septembar odlučujući mesec za Kosovo“, a list navodi, da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon posete Srbima na Kosovu otputovati u Kinu, potom i u Njujork, gde će govoriti u UN.“

Srpski telegraf 8. avgusta objavljuje: „PRAVI PLAN ZAPADA ZA KOSOVO“, a prema navodnim tvrdnjama izvora iz diplomatskih krugova, plan za rešavanje kosovskog plana iza kojeg stoje Vašington i Evropska unija navodi da će Srbi na Kosmetu biti zaštićeni, a da će se deo sa većinskim srpskim življem na severu povezati sa centralnom Srbijom. S druge strane, ni Priština neće ostati praznih ruku, novom linijom razganičenja ili podelom, kako god nazvali to rešenje. Albanci će dobiti deo opštine Preševo, uzak pojas uz administrativnu liniju, objašnjava izvor Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

Politika 8. Avgusta navodi : „Nema tajnih, a ni lakih rešenja za Kosovo i Metohiju“, o izjavama predsednika Srbije povodom rešavanja kosovskog problema na konferenciji za novinare u Beogradu. Alo istim povodom donosi naslov: „Predsednik Vučić otvoreno o onome što nas čeka: Neće biti tajnih odluka o Kosovu“.

Blic 8. Avgusta takođe citira predsednika: „Biće nas milion manje ako ne rešimo kosovski čvor“.

Večernje novosti istog dana ima naslov :“Merkelova mi nije pominjala ZSO Plus“, prenoseći Vučićevo vanredno obraćanje naciji, u kojem je analizirao domete pregovora sa albanskom stranom i govorio i o odnosima Zapada, demografiji, tenzijama u regionu, crkvenoj baštini. Vučić je tim povodom demantovao da je nemačka kancelarka izašla sa „svojim planom“ za KiM, i otkrio da je navodno dobio više planova, poput, „Ahtisari plus, plus“, „ZSO plus“…, i da ih je sve odbijao, jer je „uvek tražio više za Srbiju.

Informer 8. 8. takođe prenosi Vučićeve reči:  „Nećemo slaviti a neće ni Albanci: Građani ne treba da brinu nikakvih tajnih odluka neće biti“

Danas 8 avgusta na naslovnoj strani piše: „Srbi s KiM odgovaraju na tvrdnje predsednika Srbije da su strani agenti: Sava Janjić: Izviniću se ako Beograd odbaci podelu Kosova“.

List piše da „politička razmimoilaženja između zvaničnog Beograda i Srpske liste na jednoj i SPC i pojedinih srpskih političara sa KiM na drugoj strani oko podele i etničkog razgraničenja kao mogućeg rešenja kosovskog pitanja počinju da liče na verbalni rat“.[14

Sutradan, 9. avgusta Srpski telegraf na naslovnoj strani objavljuje: „PUTIN DAO TRAMPU PAPIRE: Rusija i SAD dogovaraju podelu Kosova!“

Telegraf prenosi pisanje briselskog portala Politiko, koji navodi da je imao uvid u dokument razmotren na sastanku Putina i Trampa u Helsinkiju, koji je inicijalno sastavila ruska strana. U njemu se nabraja veliki broj područja u kojima bi dve zemlje mogle da sarađuju kako bi ponovo uspostavile bar deo međusobnog poverenja, a Srpski telegraf tumači da se u dokumentu pominje i Kosovo i njegova podela, kao trenutno najrizičnija tačka u ovom delu Evrope.

Informer istog 9. avgusta ponavlja priču o podeli Kosova: „ŠEF DIPLOMATIJE IVICA DAČIĆ: Amerika sad hoće podelu“, u kojoj Ivica Dačić objašnjava da u Vašingtonu ranije nisu hteli ni da pričaju o statusu Kosova, a sada pozivaju Srbe i Albance da pronađu kreativno rešenje. Razgraničenje sa Albancima jeste u najboljem srpskom interesu i sada je trenutak za to, naveo je Dačić, koji je uzgred otkrio da Mariju Zaharovu vodi u Guču, gde će imati vrhunski provod.

Večernje novosti istog dana, 9. avgusta objavljuju da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin sastati se u Moskvi 15. septembra, a da da će centralna tema njihovog razgovora biti rešavanje kosmetskog pitanja.

Ostale novine tog 10. avgusta donose velike tekstove o razgraničenju, što je dan kada je Vučić prvi put zvanično stao iza te ideje:

Politika piše: „Vučić o razgraničenju: Da se zna šta kome pripada“

Alo: „Predsednik Vučić otvoreno o Kosovu: Vreme da se razgraničimo sa Albancima“

Srpski telegraf: „Predsednik prelomio: Najbolje rešenje razgraničenje sa Albancima“

Blic: „Predsednik Vučić pojasnio svoju ideju za KiM: Razgraničenje jer hoćemo definisanu državu“

Večernje novosti: „Hoćemo jasne granice a ne provizorijum“

Srpski telegraf 11. avgusta prenosi stav Moskve koji je iznela potparolka MSP Rusije Marija Zaharova prilikom posete Beogradu: „Tri stvari za Kosovo koje Moskva neće prihvatiti“.

Ona je na konferenciji za novinare navela da Moskva ostaje dosledna kada je reč o Kosovu, ali da će podržati dogovor koji je dobar za Srbiju. Zaharova je međutim istakla da Moskva neće prihvatiti “laž da je Kosovo odvojeno od Srbije na osnovu referenduma“, da “neće proći“ ni da je slučaj Kosova “jedinstven primer u Evropi“, niti izvrtanje istorijskog sećanja.

Informer istog 11. 08. tvrdi skoro potpuno drugačije: „MARIJA ZAHAROVA POTVRDILA: I Putin će podržati PODELU KOSOVA!“

Informer piše da izjava Zaharove da će Moskva poštovati svaku odluku Srbije po pitanju rešenja problema Kosova i Metohije, znači da će i predsednik Putin podržati razgraničenje između Srba i Albanaca na Kosovu, za koje se zalaže naše državno rukovodstvo, iako je Zaharova izjavila između ostalog, da je stav Rusije po pitanju Kosova zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i njenog unutrašnjeg zakonodavstva, kao i da se Moskva oslanja se na međunarodno pravo i Rezoluciju 1244 UN.

Zatim Srpski telegraf u izdanju od 11/12 avgusta piše: „Šok odluka Vučić napušta SNS i politiku“ Prema tvrdnji lista, „Aleksandar Vučić planira da se povuče iz SNS, a samim tim i iz politike“, tobože zbog velikog otpora unutar pojedinih krugova u Srbiji rešavanju problema Kosova, ali i stalnih opstrukcija reformi.

Tih dana, za Vučića je iz Berlina stigao još jedan hladan tuš, pošto je nemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa predsedavajućim Veća ministara BiH Denisom Zvizdićem 13. Avgusta u Berlinu ponovila da nema menjanja granica na Balkanu.

Alo 12. 8. napada lidere Saveza za Srbiju: „ĐILAS, JEREMIĆ I BOŠKIĆ SE NE STIDE ŠTO SU IZGUBILI KOSOVO I METOHIJU: Opozicija bi da hapsi po Srbiji!“

„Iz ekskluzivnih letovališta pozvali Vojsku i policiju da izvrše državni udar i liše slobode predsednika Vučića“, navodi Alo.

Sutradan, 14. 8. Alo nastavlja brutalne napade na opoziciju: „IZBORILI SU SE DA SEVER OSTANE ŠIPTARIMA: Hvala što ste sačuvali Kosovo, celo i nezavisno!“

Kako piše list, „lideri opozicije zajedno sa Natašom Kandić, Sonjom Biserko, Radom Trajković i Savom Janjićem uspeli su u nastojanju da sever Kosova ostane Albancima“.

Dnevnik 15. Avgusta piše.“ Predsednik Vučić o izjavi Angele Merkel: Nemačka nas je „razgraničila“ kad je priznala Kosovo“.

Informer od 15 avgusta povodom toga piše: „PREDSEDNIK SRBIJE NE ODUSTAJE! VUČIĆ: Ja se borim za Srbiju na Kosovu! Ne damo sve za ništa! [16]

List zatim krivicu prebacuje na opoziciju, prenoseći vučićeve reči:“Čestitam opoziciji što su se izborili za nezavisno Kosovo, nadam se da su srećni sada kada su čuli stav Zapada, ali mi nastavljamo borbu. Angela Merkel nije rekla ništa novo, Nemačka ima taj stav od 2008, kada je priznala lažnu državu“, a u donjem delu naslovne strane sledi još jedan napad na opoziciju: „ŠIZOFRENIJA! OPET SAMI RADIMO U KORIST SVOJE ŠTETE! OVI SRBI SU SAČUVALI ŠIPTARSKO KOSOVO! Srbi sa severa i iz Pomoravlja mogu njima da zahvale što verovatno neće živeti u Srbiji“,piše Informer uz objavljene slike lidera opozicije, Save Janjića i Nenada Čanka.

Danas 16. avgusta donosi intervju sa bratom Olivera Ivanovića naslovljen „Oliver nije slučajna žrtva, reč je o političkom ubistvu“. U razgovoru za Danas Miroslav Ivanović, brat ubijenog Ivanovića  kaže da je Oliver definitivno politički uklonjen, jer je politički smetao.

Zatim se i Blic bavi temom izdaje u broju od 17. avgusta: „Ima li u vrhu SNS i onih koji ne podržavaju Vučića“ List piše da je predsednik izvršnog odbora SNS Darko Glišić prozvao funkcionere te stranke da nisu dovoljno učinili da odbrane lidera SNS Aleksandra Vučića od napada kada je reč o rešenju kosovskog problema.

Možemo zaključiti da je prozivanje članova stranke i koalicionih partnera rezultat želje da predsednik održi svoj položaj posle izjava Angele Merkel, a zatim Informer 17. avgusta piše: „Nema povlačenja nema predaje! Vučić ide na Kosovo najavljujući posetu Vučića severnoj Kosovskoj Mitrovici 9. Septembra kako bi u direktnom razgovoru sa tamošnjim Srbima objavio detalje državnog plana za rešenje kosovske krize.

Danas u broju od 17/18 avgust piše o kampanji podrške predsedniku: „Zašto naprednjaci šalju cirkularne SMS poruke članovima u kojima se zahteva bezrezervna podrška predsedniku oko Kosova: SNS traži lojalnost od članstva zbog mogućih previranja oko Kosova“. 

List navodi da „cirkularne poruke koje SNS poslednjih dana šalje svom članstvu, u kojima od njega zahteva bezrezervnu podršku Aleksandru Vučiću i apsolutno jedinstvo, mogu da znače da se u stranci sprema previranje, koje je u vezi sa donošenjem konačne odluke po pitanju Kosova“.

Srpski telegraf 18. avgusta opisuje novi izgled Balkana: „PUTINOVA NOVA MAPA BALKANA: Srbiji se pripaja Republika Srpska,“ a navodno je to plan Vladimira Putina, koji bi obezbedio trajni mir u regionu, i o kome se navodno vode razgovori iza kulisa i na nivoima specijalnih izaslanika nekoliko država.

O odnosu NATO i Rusije piše Politika tog 17. avgusta: „Američki vojnici sve bliže ruskoj granici“, a list navodi da se gomilaju trupe i zaoštravaju odnosi na granicama Rusije i članica NATO

Alo 18. avgusta u članku pod naslovom „ŠTA SE KRIJE IZA SAOPŠTENjA AMBASADE SAD DA PUŠTAJU „DVE STRANE DA SE DOGOVORE: Amerikanci za podelu Kosova, Albanci se i ne pitaju“ navodi mišljenje analitičara da su se SAD su pokazale da su spremne da saslušaju sve predloge

Informer istog dana 18. avgusta gromoglasno objavljuje: „TRAMP UZ SRBIJU, MOŽE PODELA KOSOVA: Sada je potvrđeno, Vašington konačno prelomio!“

List piše da je ambasada SAD u Prištini zvanično saopštila da i naša država u dijalogu sa Prištinom može imati „neograničenu slobodu“ da odlučuje o svojoj sudbini, osim u slučaju rata. Stav američke administracije glasi da Beograd i Priština treba da postignu sporazum koji je održiv, stabilan i ne stvara nestabilnost u regionu, a stručnjaci, sagovornici Informera, ocenjuju da je Bela kuća odustala od bezrezervne podrške Albancima i zauzela mnogo „mekši“ stav prema Beogradu, što prema Informeru znači da je predsednik Sjedinjenih američkih država konačno prelomio da stane uz Srbiju i podrži eventualno razgraničenje s Albancima.

Srpski telegraf 22. avgusta objavljuje: „IVICA DAČIĆ OTKRIO ZAŠTO DONALD TRAMP POMAŽE SRBIJI“ a prema tvrdnjama šefa srpske diplomatije, u Vašingtonu su shvatili da bi nezavisno Kosovo, u granicama u kojima ga Albanci zamišljaju, predstavljalo prečicu do ostvarenja tajnog projekta islamista o teritorijalnom povezivanju muslimana na celom Balkanu.

Srpski telegraf 23. avgusta piše o navodnoj podršci Vladimira Putina podeli Kosova: „LAVROV: SVIM SILAMA UZ SRBIJU!“

List piše da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov preneo srpskom šefu diplomatije Ivici Dačiću na sastanku u Sočiju poruku da će Moskva svim silama stati iza Srbije po pitanju Kosova, a da će, ukoliko u Beogradu smatraju da je razgraničenje rešenje,Moskva to bez ikakve rezerve podržati. Telegraf navodi da je Lavrov Dačiću rekao da Beograd može da bude siguran da ima punu podršku Rusije i predsednika Putina, i da je to Lavrov doslovce rekao u razgovoru sa Dačićem u četiri oka, prema saznanjima lista koja navodno potiču iz potpuno pouzdanog i odlično obaveštenog izvora.

Da Vas podsetimo:  Kako se informišu mladi?

23. avgusta Blic ima zvučan naslov: „VUČIĆEV GAZIMESTAN 9. septembra u Kosovskoj Mitrovici – Presednik želi dogovor i mirno rešenje krize“, najavljujući Vučićev odlazak kao prelomnu tačku srpske politike, upoređujući ga sa čuvenim Miloševićevim mitingom i govorom na Gazimestanu 1989.

Večernje novsti od 23 avgusta pišu da bez Rusije nema rešenja za KIM: „Bez Moskve nećemo ići u rešavanje pitanja KiM“, a list i navodi da je tokom sastanka Vučića i Putina u Kremlju dogovoreno da Srbija neće ići ni u kakvo rešavanje konačnog statusa Kosova i Metohije bez podrške Kremlja.

Politika na naslovnoj strani 24. avgusta govori o izjavi savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost DŽona Boltona: „TRAMPOV SAVETNIK DŽON BOLTON O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: SAD ne isključuju korekciju granica“.

Bolton je prilikom susreta sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom u Kijevu naveo da se SAD neće uključivati u raspravu oko ideje o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, ali ne isključuju mogućnost korekcije granica ako dve strane mogu da se o tome međusobno dogovore i postignu sporazum.

Večernje novosti 24. avgusta takođe pišu o izjavi DŽona Boltona u Kijevu: „ISKORAK SAD O PITANjU KIM Amerika ne brani promenu granica“, a prema pisanju lista, Trampov savetnik DŽon Bolton je, posle sastanka sa Putinovom desnom rukom Nikolajem Patruševom najavio iskorak u politici prema KiM,

Srpski telegraf u izdanju od istog 24 avgusta najavljuje posetu Kosovu: „PREDSEDNIK U JUŽNOJ PROKRAJINI: Vučić: Najteži govor održaću na Kosovu“

Blic istog dana ima naslov: „VUČIĆEV GAZIMESTAN 9. SEPTEMBRA: Meriću svaku reč na Kosovu“, prenoseći u tekstu izjavu Vučića da će „voditi računa o svakoj izgovorenoj reči, jer, kako je rekao, od toga zavisi i budućnost Srba na Kosovu.

Informer 24. avgusta piše:“PREDSEDNIK U OFANZIVI! VUČIĆ: Idem na Kosovo! Da Srbima kažem istinu“, i navodi da će „Aleksandar Vučić boraviti u južnoj pokrajini 8. i 9. Septembra i da već nedeljama piše, kako kaže, najvažniji govor u svom životu“.

Srpski telegraf od 27. 8. Na naslovnoj strani ima novi biser: „HILARI: RUŠIMO PODELU KOSOVA ČIM SVRGNEMO TRAMPA!  Prema navodima lista, poruka Hilari Klinton koja je preneta pojedinim zvaničnicima lažne države Kosovo, a pre svega Ramušu Haradinaju je da će njena vlada srušiti podelu Kosova čim obori Donalda Trampa s vlasti. Telegraf navodno saznaje da su „upravo zbog toga deo prištinske vlasti obnovio ratnu retoriku i bukvalno na dnevnom nivou ispaljuje pretnju da će biti krvi do kolena ukoliko dođe do korekcije granica.“

Blic od 27. avgusta aktuelnom drži temu o Vučićevom odlasku na Kosovo: „BLIŽI SE REŠENjE KOSOVSKOG PROBLEMA Šta će nam doneti VUČIĆEV GAZIMESTAN?“, pita se list.

Zatim Informer od 27. avgusta na naslovnoj donosi naslov: „PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ U AUSTRIJI BEZ DLAKE NA JEZIKU! KOSOVO? Ili dogovor ili novi rat!“

„Da Srbija prizna Kosovo, a ne dobije ništa – to se neće dogoditi ni za 100 godina. A zamrznuti konflikt nije rešenje. Jednog dana će se odmrznuti i onda imamo rat, a niko valjda ne želi rat…“, rekao je Vučić tom prilikom a preneo list.

Istim povodom Večernje novosti pišu: PREDSEDNIK VUČIĆ SA FORUMA U AUTSTRIJI O KIM: Otimanje od Srbije nika neće proći“.

Danas 27. avgusta prenosi komentare opozicionih partija o najavama referenduma o rešenju za Kosovo i Metohiju:“Referendum o Kosovu biće farsa u režiji vlasti“.

Alo 28. avgusta piše da su Albanci u teškoj panici, pošto su shvatili da više nisu mezimci Amerike: „PUKLI SU: Tramp ipak voli Srbe!“.

Blic 28. avgusta piše: „EU: Poštovaćemo dogovor Beograda i Prištine o razgraničenju“, gde navodi analizu Marka Preleca, profesora na Školi za javne politike pri Centralnoevropskom univerzitetu, da Evropa ima intenzivan i razumljiv strah što se tiče promene nacionalnih granica, ali razgovori o razmeni teritorija Kosova i Srbije, zaslužuju pažljivu podršku Zapada.

Alo 29.8. ponovo optužuje opoziciju zbog Kosova: „ZAKUCAN STAV DA NEMA PROMENE GRANICA: Zbog srpskih tupana gubimo sve na Kosovu!“

„Đilas i njegovi saborci, antisrpske NVO, Rada i Momčilo Trajković, kao i deo SPC misle isto što i Izetbegović, Plenković ili Duško Marković“, piše ovaj list.

Srpski telegraf 29. avgusta opet briljira: „ALAL TI VERA: Tramp slomio Angelu, opozicija napada Vučića. Navodno, Donald Tramp slomio je rigidni stav Angele Merkel o razgraničenju Srba i Albanaca i eventualnoj podeli Kosova.  U donjem tekstu naslovne strane Srpski telegraf potom navodi: „Totalno ludilo mozga: Opozicija napala vučića zbog suficita u budžetu“

Informer 29 avgusta ima novi napad na opoziciju: „ČIM SE POJAVILA ŠANSA DA SRBIJA SAČUVA NEŠTO NA KOSOVU, UJEDINILI SE NAJCRNjI SRPSKI NEPRIJATELjI: Srbi, jesu li Plenković i Bakir veći Srbi od Dodika i Vučića?!“

Prema tvrdnjama lista“ Hrvatski premijer Andrej Plenković je prema merilima Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Boška Obradovića, igumana Save Janjića, Rade Trajković i drugih lažnih patriota, veći Srbin od Aleksandra Vučića i Milorada Dodika jer se oštro usprotivio promeni granica na Balkanu i razgraničenju sa Albancima na Kosovu i Metohiji“.

Dnevnik 29. avgusta piše kako je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u utorak sa delegacijom nemačkog Bundestaga i tom prilikom naglasio da je dogovor Srba i Albanaca od presudnog značaja za oba naroda. U istom broju, list piše o Vučićevoj poseti Majdanpeku pred lokalne izbore.

Sutradan, Večernje novosti od 3o avgusta pišu: „EKSKLUZIVNO – ALBANSKI PLAN ZA KIM“Južni Tirol“ za Srbe, ali u nezavisnoj državi Kosovo“.

„Albanci svoj papir već promovišu i lobiraju za podršku u zapadnim ambasadama. Predlog je zamena za ZSO i preko njega hoće do stolice u UN. Vučić sam traži kompromis, pišu Novosti.

30. 08. Informer prenosi izjavu Nika Dučića: „PUKOVNIK NIK DUČIĆ, KOMANDANT AMERIČKE BAZE BONDSTIL: Šiptari, nema ništa od „vojske Kosova!“

Prema pisanju lista, posle odluke SAD da podrže podelu pokrajine, pukovnik Nik Dučić je poručio Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju da nema ništa od formiranja takozvane „vojske Kosova“ Dučić je istakao da misija KFOR u južnoj pokrajini ostaje u istom formatu, a da trenutno ima mnogo važnijih poslova od transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u ‘vojsku’. Prema njegovim rečima, Priština bi morala da promeni ustav ukoliko hoće da formira vojsku, a to nije moguće bez pune podrške Srbije u pokrajini.

Danas u broju od 31. avgusta piše: „Teren za posetu predsednika Srbije Kosovu priprema se u atmosferi straha: Vučiću na miting dovedite 4.000 ljudi“, a u opširnom tekstu list piše da se na zaposlene u javnom sektoru vrši se pritisak kako bi se obezbedio masovan skup.

Naslovne strane – septembar 2018: Vučićev Gazimestan

Na naslovnim stranama dnevnih novina u septembru su dominirali Vučićev odlazak na Kosovo, predstavljen kao Vučićev Gazimestan i njegova poseta Kini. Na samom kraju meseca, Vučić je hrabro oterao Hašima Tačija sa Gazivoda!

Već 1. septembra Informer objavljuje: Ekskluzivno otkrivamo! ‘ZLATNA SABLjA’ – tajni plan Šiptara za osvajanje i etničko čišćenje severa Kosova!

Prema pisanju lista, „u noći između 18. i 19. aprila trebalo da počne ‘vojno-policijska vežba’ NATO i šiptarskih specijalaca ROSU na severu Kosova pod imenom ‘Srebrna sablja’ * Odmah potom planirana akcija ‘Zlatna sablja’, kojom bi Šiptari okupirali sever. Akcija je po Informeru propala kada je VBA saznala šta se sprema, a predsednik Vučić poručio Briselu i Berlinu da Srbija neće mirno gledati progrom Srba.

U istom broju, Informer objavljuje: „ŽUTA BANDA USPELA, SRBIJA NE DOBIJA NIŠTA NA KOSOVU Iz Nemačke ponovo poručeno da nema ništa od razgraničenja Srba i Albanaca, Đilas, Jeremić, Janković, Obradović, Sava Janjić sad mogu da slave“.

Sa naslovne strane Večernjih novosti Vučić je 3. septembra poručio.“Na putu da prokockamo šansu za rešenje Kosova“. Prema rečima predsednika posle obilaska radova na južnom kraku Koridora 10, biće „veoma teško da se dođe do sporazuma, ali da mu je veoma važno da ostane zapisano šta smo mogli da imamo i šta smo prokockali, kao bezbroj puta do sada“.

Nasuprot tome, Danas 3. septembra donosi intervju sa predstavnikom Narodnog pokreta Srba „Otadžbina“, o predstojećoj poseti predsednika Srbije KiM: „Marko Jakšić: Vučić dolazi da priča bajke“. Po njemu, najavljena poseta biće marketing. „On će doći da manipuliše, spinuje i priča bajke, koje se u suštini svode na to da je spreman da se podmuklo odrekne 16 odsto državne teritorije, pogazi Ustav Srbije i faktički napravi Veliku Albaniju, rekao je Marko Jakšić.

Danas 7. septembra na naslovnoj strani donosi priču o nastavniku iz Kosovske Kamenice koji je odbio zahtev direktorke škole u kojoj radi da prisustvuje mitingu podrške Vučiću 8. septembra u Kosovskoj Mitrovici: „Neće na Vučićev miting, direktorka mu traži izjavu“.

Istog 7. septembra ostali mediji dižu tenziju povodom Vučićeve posete Kosovu. Po njima, Albanci su odlučili da Vučiću zabrane odlazak na Gazivode, zbog čega je moguće i otkazivanje posete. Alo piše: „Šiptari prete puškama na Vučića“. Politika: „Vučićeva poseta KiM pod znakom pitanja“, dok Dnevnik navodi: „Danas ću reći da li idem na Kosmet.“ Novosti daju jači ton: „Neizvesna poseta: Najavili Potočare za Vučića na Kosovu“, dok prema Srpskom telegrafu: „Država spremila odgovor na pretnje, ako uhapse Vučića – vojska ulazi na Kosovo.“ Informer se takođe pridružuje: „ŠIPTARI OTVORENO PRETE: Vučiću, proći ćeš kao Đurić!“.

Foto: Printscreen (NSPM)

Večernje novosti ipak tog 8. septembra objavljuju odluku: „Predsednik prelomio: Idem na Kosovo da stanem uz svoj narod!“

Informer u izdanju za 8. i 9. septembar razglašava: „Stravičan pritisak na Srbiju – ŠIPTARI HOĆE RAT! Naredili hapšenje Vučića na Kosovu!“. Po Informeru, „Veselji, Ljimaj, Pacoli, očigledno uz odobrenje Zapada, otvoreno prete Srbiji, a kosovska policija dobila naređenje: Ako se Vučić pojavi na Gazivodama, odmah ga hapsite“.

Danas ipak 8 septembra objaljuje drugu stranu priče i piše o pritiscima na građane da dođu na miting predsednika Srbije u Kosovskoj Mitrovici, dok nastavnik Živorad Lazić kaže: „Ako gubim kuću i državu, čega onda treba da se plašim“.

Sutradan, 9. septembra, mediji daju širok prostor za Vučićeve poruke sa Gazivoda. Večernje novosti navode Vučićeve reči: „Borim se za mir i sve Srbe na Kosovu“. Alo piše: „Predsednik uz svoj narod“, dok Blic navodi: „Bez Gazivoda za Srbe nema opstanka“. Politika piše: „Gazivode-kontrola života“,a Kurir izjavu predsednika Srbije prenosi u tekstu „Svaki Srbin na Kosovu imaće bolji i lakši život“.

Sledećeg dana, 10. septembra, usledio je „Vučićev Gazimestan“ u Kosovskoj Mitrovici, odnosno miting i govor koga se već danas više niko i ne seća.

Dnevnik piše: „Vučić završio posetu KiM i u Kosovkoj Mitrovici i poručio: Srbija u dobru i zlu za svoj narod!“ Politika: „DRUGI DAN POSETE PREDSEDNIKA VUČIĆA KOSMETU: Barikadama na poruke mira“, a list ističe Vučićevu izjavu: „Srbija će i u dobru i u zlu uvek biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji. Još nemamo nikakav nacrt rešenja, nismo ni blizu njega, ali imamo obavezu da razgovaramo“.

Blic 10. Septembra pompezno piše: „VUČIĆEV GAZIMESTAN: Hoćemo mir a ne oružje, mitove i nebesku Srbiju“. Po listu, ideja govora je da se sačuva narod i mir na Kosovu, dok je Vučić u Kosovskoj Mitrovici održao „nesvakidašnji govor u kojem je pozvao Srbe i Srbiju na odricanje od brojnih nacionalnih mitova“, koji su, inače, kako je rekao, decenijama bili osnova srpske politike prema Kosovu.

Foto: Printscreen (NSPM)

Alo istog dana piše: „Istorijski predsednikov govoru Mitrovici: Odavde nema nazad“, a list ističe Vučićevu poruku da „neće borbene pesme, neće da huška narod, neće obećavati oružje i municiju.“

Večernje novosti takođe prate liniju o porukama Vučića iz Mitrovice: „Vreme je za pobede bez krvi i grobova“, a takođe na naslovnoj list piše: „Veselji spremao udar na kolonu“, o tome da je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji organizovao veterane OVK da „preseku“ put Vučiću u blizini Drenice.

Informer navodi: „Neće nam oteti naše na Kosovu, niko ne može oružjem na Srbe“, a Kurir kaže: „Pobedićemo bez krvi oružja i mrtvih“.

Srpski telegraf, 10 septembra piše: „KOSOVO 30 GODINA KASNIJE: Hoće li Vučić proći isto kao Milošević?“ List zatim navodi: „Politički uspon, ali i strmoglav pad, Slobodan Milošević započeo je 28. juna 1989. čuvenim govorom na Gazimestanu povodom 600-godišnjice Kosovskog boja. Po istorijskom značaju poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovo obraćanje juče u severnom delu Kosovske Mitrovice mogu se uporediti samo sa Vidovdanom od pre 29 godina. A sva pitanja i dileme svode se na jedno: Hoće li i Vučić zbog svog Gazimestana, odnosno pokušaja da reši problem Kosova, izgubiti glavu, kao što ju je na kraju izgubio i Sloba?“

Foto: Printscreen (NSPM)

Danas 10. Septembra ponovo prikazuje drugu stranu priče: „Narod na Kosovu ćutao i trpeo Vučićev teror“, o reagovanju sagovornika lista iz Prištine i Beograda na posetu predsednika Srbije Kosovu.

Srpski telegraf zatim 11. septembra piše: „AMERIMA SE SMUČILI ŠIPTARI! Tramp hapsi Haradinaja zbog Srbije“, a list piše da je Trampov čovek od poverenja, američki senator Ron DŽonson, koji je pre Beograda posetio Prištinu, tokom razgovora sa predsednikom takozvane države Kosovo Hašimom Tačijem jasno i precizno rekao da Vašington neće dozvoliti nikakve tenzije i izazivanje incidenata kojima se sprečava svaki kompromis Beograda i Prištine. Prema tvrdnjama Telegrafa, diplomate sagovornici lista ocenjuju da je senatorova poruka, iako lepo diplomatski upakovana, jasna: braća Haradinaj, Kadi Veselji i ostali zločinci iz terorističke OVK koji su organizovali incidente biće hapšeni i predati Specijalnom sudu za ratne zločine.

Sledećeg dana, 11 septembra Politika piše o sastanku Vučića sa američkim senatorom Ronom DŽonsonom, pod naslovom: „Senator DŽonson: SAD će dati Vučiću prostor za rešavanje pitanja KiM“O sastanku pišu i Večernje novosti: „Senator SAD Ron DŽonson: Nećemo nametati rešenje za Kosovo“, dok Blic navodi: „Iza kulisa posete senatora DŽonsona: Kako je Tramp smekšao stav prema Srbiji“.

Kurir istog dana ima „jezovit“ tekst: „OTKRIVAMO! SPREČEN ZLOČIN TERORISTI OVK DRŽALI VUČIĆA NA NIŠANU: Predsedniku Srbije bio ugrožen život, Vojska Srbije podigla borbene avione!“. Prema pisanju Kurira, navodno su „teroristi OVK bili su spremni da pucaju na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je nastavio put ka Banjama“, saznao je list od izvora iz Vojnobezbednosne agencije (VBA).“

Blic 11. septembra sumira predsednikov put na Kosovo: „Pet ključnih poruka sa Vučićevog gazimestana.“ Prema listu, govor predsednika Vučića na Kosovu bio je „emotivan, ohrabrujuć i, što je važno, bez ratničkog narativa“.

Danas od 11. 9. na naslovnoj strani piše: „Rada Trajković: Srpska pravoslavna crkva bojkotovala posetu Vučića“, o reakcijama posle odlaska Vučića sa Kosova. „Predsednik otvorio pravno nepostojeći centar“, je tekst u kojem list piše o tome kako je Vlada prosledila novac za instituciju na Gazivodama. „Predstava u kojoj su novinari bili kolateralna šteta“, kaže reporterka Dojče velea Sanja Kljajić koja je napadnuta na Kosovu tokom izveštavanja o blokadama na putu.

12. septembra, Srpski telegraf opet lansira „ekskluzivu“: „PUTIN I TRAMP PRAVE VELIKU SRBIJU ZA PET GODINA“, a prema saznanjima lista „od pouzdanog diplomatskog izvora“ Donald Tramp i Vladimir Putin razrešiće balkanski čvor stvaranjem dve moćne države u regionu – „velike Srbije“ i „velike Albanije“, šo će biti realizovano u nekoliko faza u narednih pet godina.

Istog dana 12.9. „samo u Informeru“: „SENATOR RON DŽONSON: Tramp stiže u Srbiju! DELIMO KOSOVO“, a list prenosi poruku senatora Rona DŽonsona da SAD nemaju crvene linije kada su u pitanju granice na Balkanu.

13. septembra list Danas donosi intervju sa gradonačelnikom Prištine koji govori o briselskim razgovorima srpskog i kosovskog predsednika: „Špend Ahmeti: Ni Vučić ni Tači nisu iskreni“.

Srpski telegraf u petak 14. Septembra piše: „Vučić od EU traži garancije: Srbija u EU do 2025. ako se dogovorimo sa Prištinom“.

„Ukoliko ikada postignemo sporazum (Beograda i Prištine), Srbija bi morala da dobije jasne garancije da će postati članica EU 2025. godine“, rekao je Vučić u intervjuu agenciji Rojters, što je preneo Srpski telegraf.

Danas 17. 9. donosi drugačiju priču. Nekadašnji kosovski političar Momčilo Trajković za Danas govori odnosu Beograda prema Kosovu i političkim protivnicima i navodi da je za predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovo i Metohija davno izgubljeno.

Srpski telegraf opet 19. septembra najavljuje dolazak predsednika SAD: „EKSKLUZIVNO: Tramp na Vaskrs dolazi u Beograd“,a navodni izvori lista iz diplomatskih krugova tvrde da bi prema procenama Bele kuće, Beograd i Priština će do proleća postići konkretan dogovor oko razgraničenja, što bi bio povod za Trampov dolazak u Beograd.

Nekoliko dana posle, 22. 9. govori se o Vučićevom susretu sa Putinom. Alo najpre najavljuje: „Predsednik Srbije uskoro u Rusiji: Putin ponovo zvao Vučića u Moskvu“. Večernje novosti takođe pišu: „Sastanak 2. oktobra: Vučić sa Putinom i samit u Moskvi“.

Srpski telegraf istog dana bombastično najavljuje: „Predsednik Srbije u Moskvi: Vučić hitno kod Putina da spreči otimanje Kosova“, a list navodi da Vučić ide u Moskvu kako bi se hitno sastao sa Putinom. Glavna tema će tobože biti „pokušaj dela međunarodne zajednice, pre svih Nemačke, da stopira razgraničenje kao trajno rešenje za južnu pokrajinu.

Danas 22. septembra na naslovnoj strani donosi tekst: „Amerika se od oktobra aktivnije uključuje u pregovore o Kosovu: SAD započinju „šatl diplomatiju“ između Beograda i Prištine“, u kome se navodi da će se predstavnici SAD „usmeravati tok pregovora“ Beograda i Prištine.

Da Vas podsetimo:  Vida Petrović Škero: To što je Svetlana Ražnatović zaštitila svoj lik i delo ne znači da niko ne bi trebalo da piše i govori o njoj

Sutradan 24. septembra, Danas pod naslovom „Vučić se povlači?“ piše da predsednik pominje povlačenje sa mesta predsednika SNS da bi sa pozicije kojom ne bi formalno rukovodio strankom pozivao građane na referendum o rešenju za Kosovo kao “nadstranački predsednik”.

Informer 25. 9. ima novu senzaciju: „VUČIĆ I PUTIN SPASAVAJU REPUBLIKU SRPSKU: Sprema se dogovor u Kremlju, dvojica lidera TRAŽE NAJBOLjE REŠENjE ZA KOSOVO!„, a prema listu, „Vučić i ruski lider Vladimir Vladimirovič Putin udružiće snage da spasu Republiku Srpsku od opasnog plana Zapada da joj ukine sva ovlašćenja“.

Politika 25. Septembra povodom obraćanja Vučića na sednici Glavnog odbora SNS piše: „ALEKSANDAR VUČIĆ NA SEDNICI GO SNS: Bojim se onoga što se nadvija nad Balkanom“. Prsednik je naime na sednici rekao da „ima veliku bojazan od svega što se nadvilo nad ovaj deo Evrope“, i ocenio da „treba da čuvamo mir“.

Zatim istog 25. 9. Večernje novosti donose preko skoro cele naslovne strane: „Vučić na GO SNS: Kuknjava i plač dobili prvu rundu“, povodom priznanja predsednika o neuspehu da ubedi javnost Srbije da je njegov plan o razgraničenju ispravan. „Plašim se da nećemo imati novu šansu u Pokrajini“, istakao je Vučić.

Srpski telegraf 25. septembra objavljuje: „STRAŠNA DAČIĆEVA ANALIZA O KOSOVU: Crno nam se piše bez dogovora sa Albancima!“

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, za Srpski telegraf je napravio presek političke situacije, a analizirajući poziciju Srbije, šef diplomatije kritikovao je opozicione prvake, perjanice bivše vlasti, zbog mešetarenja i ličnih interesa, kao i zloupotrebe pitanja statusa južne pokrajine i upozorio da nas čeka crni scenario ukoliko se ne postigne dogovor sa Prištinom i ako ne dođe do kompromisa tokom dijaloga za briselskim stolom.

Sutradan 26. septembra Srpski telegraf piše: „EKSKLUZIVNO! DETALjI SASTANKA U SAD: Žestoka poruka Trampa Ani Brnabić i Hašimu Tačiju!“

List navodi da je glavna poruka koju je američki predsednik Donald Tramp poslao Hašimu Tačiju i prištinskim političarima na prijemu koji je organizovao u Njujorku uoči početka generalne debate na zasedanju Generalne skupštine UN da sat otkucava i da nema više odlaganja jer kompromis sa Srbijom mora da se postigne, dok je Ani Brnabić u kratkom razgovoru rekao da su Srbi dobar narod.

„Novosti“ povodom toga prenose, Amerika je spremna da se kosovsko pitanje „preispita“ i da će ga, ako Beograd i Priština postignu dogovor, oni prihvatiti. „Blic“ takođe prenosi da je Tramp i lično potvrdio promenu američke politike prema kosovskom pitanju i relaksiranje odnosa prema srpskoj strani i navodi da je aluzijom na to da su Srbi kao narod dobri, Tramp potvrdio ono što su dvojica američkih zvaničnika, savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton i američki republikanski senator i predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost Ron DŽonson već izjavili u poslednja dva meseca – da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije između Srbije i Kosova.

Zatim Srpski telegraf 29/30. septembra objavljuje veliku tajnu koju deli sa svojim čitaocima:“STROGO POVERLjIVO: PUTINOVE TRI PORUKE VUČIĆU!“ List piše da predsednik Srbije 2. oktobra putuje u Moskvu kako bi se oči u oči sastao sa Putinom“, i navodi da će se razgovor „dvojice državnika obaviti u strogo poverljivim okolnostima, jer, kako je već najavljeno iz Kremlja, posle razgovora nijedan od čelnika dveju zemalja neće se obraćati novinarima“. A Srpskom telegrafu „tri glavne teme o kojima će se razgovarati su na papiru: Kosovo, naoružanje i investicije“.

Sutradan sledi nova predstava, odnosno vožnja Hašima Tačija po jezeru Gazivode i Vučićeva „hrabra reakcija“.

Kurir 30. Septembra dramatično opisuje: „TAČI KAO TAJFUN POBEGAO SA GAZIVODA: Albanci hteli da izazovu haos i nemir!“. Prema Kuriru, specijalne snage kosovske policije ROSU upale su na jezero Gazivode da bi obezbedili boravak Hašima Tačija, ali, posle intervencije Srbije i poziva Vučića generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, i Tači i njegovi „pretorijanci“ su pokupili pinkle i zbrisali prema južnoj Mitrovici“.

Alo istog dana piše: „TAČIJEVI BOJOVNICI SE UPLAŠILI VUČIĆEVE REAKCIJE: Šiptari upali, pa utekli sa Gazivoda!“ Prema pisanju Alo, više desetina specijalaca ROSU upalo na sever Kosova; repetirali puške i pretili radnicima na brani da će ih pobiti; Hašim Tači se potom čamcem demonstrativno provozao po jezeru; nakon što je predsednik Vučić naložio podizanje borbene gotovosti srpske vojske i policije, Tači podvio rep i sa ekipom pobegao put Prištine“.

Foto: Printscreen (NSPM)

Alo istog dana na naslovnoj strani donosi najavu: „VUČIĆ I DODIK KOD PUTINA: Rusija čvrsto uz Srbe!“

Večernje novosti 30. 9. pišu: „DESANT NA GAZIVODE: Pretili su da će pucati na sve nas; Vučić podigao vojsku na noge!“. Prema pisanju lista, tek posle direktnog protesta upućenog NATO i otvorenog stava predsednika Aleksandra Vučića da Vojska Srbije neće nemo gledati nasilje nad Srbima i grubo gaženje svih sporazuma, Hašim Tači i specijalci ROSU povukli su se sa Gazivoda“.

Politika povodom tog događaja navodi: „PROTESTI U PRIŠTINI, PREDSTAVA ZA MEDIJE NA GAZIVODAMA: Tači samo na silu može na sever KiM“, nehotice otrkivajući pozadinu samog događaja.

Naslovne strane – oktobar 2018: Pakao nas čeka ako ne podelimo Kosovo

Informer 1. oktobra gromoglasno objavljuje: SRBIJA POTPUNO SPREMNA DA ODBRANI SRBE U JUŽNOJ POKRAJINI! VOJNI PLAN ZA KOSOVO: Za tri sata izlazimo na Ibar, a za 12 sati i Gnjilane pod kontrolom!

Prema pisanju Informera, predsednik Aleksandar Vučić, posle divljanja Šiptara na severu Kosova je naredio podizanje borbene gotovosti, a Generalštab razradio detaljan plan za odbranu Srba od pokušaja etničkog čišćenja, tako da je Vojska Srbije u svakom trenutku potpuno spremna da odbrani Srbe na Kosovu i Metohiji i spreči njihov egzodus!

Blic istog dana piše: GAZIVODE – ČVOR KOSOVSKOG PROBLEMA Jezero kod Kosovske Mitrovice ključ dijaloga Beograda i Prištine

„Upadom na Gazivode sa sve kosovskim specijalcima ROSU, mimo svih međunarodnih dogovora i rezolucija, Tači je podsetio celokupnu javnost u regionu i svetske sile da je ovo veštačko jezero možda i najvažnije pitanje kosovskog problema koji Beograd i Priština godinama pokušavaju da reše dijalogom u Briselu“, navodi ovaj list.

Danas istog dana, 1. oktobra povodom dizanja borbene gotovosti zbog ulaska specijalnih jedinica kosovske policije na jezero Gazivode navodi: „Olako dizanje Vojske Srbije na noge“.

Istim povodom, Večernje novosti navode:“I Kfor podržao Tačijev desant“.

Istog dana, tabloid Alo pokreće „veliki serijal“, o tome kako je navodno Kosovo izgubljeno našom nemarnošču i krivicom: OD DANAS VELIKI ALO! SERIJAL O KOSOVU: Kako su se Srbi prodavali za fotelje.

List navodi svedočenje Spasoja Đakovića, koji u svom svedočenju iz 1981. navodi da su Srbi i Crnogorci koji su se suprotstavili Albancima bili odstranjivani iz političkog života, a oni poslušni nagrađivani visokim funkcijama.

Alo u istom broju takođe objavljuje: OPERACIJA NA JUGU SRBIJE: Kako s u Rusi razbucali šiptarske teroriste, gde navodi da su se Putinovi specijalci u zajedničkoj akciji s Amerikancima u proleće 2001. surovo obračunali sa teroristima, nakon što je snajperista OVPBM-a ubio jednog ruskog vojnika, a da im je za to trebalo manje od 60 sekundi.

Ovaj tabloid na naslovnoj strani istog broja donosi i izjavi ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da se priprema početak rada Specijalnog suda za zločine na Kosovu i Metohiji: „Ćelija u Hagu spremna za Tačija“.

Sledećeg dana, 2. oktobra, Informer objavljuje: VUČIĆ DANAS U KREMLjU: Putin garant mira za Srbiju!

List piše da su Vučiću iz Kremlja navodno poručili da je predsednik Rusije spreman da na sve načine pomogne Srbiji, poručuju iz Kremlja, i da svako ko misli da napadne Srbe na Kosovu mora da računa i na sukob sa Rusima.

Informer u istom broju piše: VOLSTRIT ŽURNAL’: SAD i EU žele podelu Kosova!

Prema tvrdnjama ovog tabloida, ugledni američki list „Volstrit žurnal“ tvrdi da su SAD i Evropska unija potpisale memorandum o podršci korekciji granica duž etničkih linija između Beograda i Prištine uprkos protivljenju Nemačke!

Alo 2.10. nastavlja „serijal“ o prodaji Kosova: VELIKI ALO! SERIJAL: EKSKLUZIVNI DOKUMENTI I SVEDOČENjA O TOME KAKO JE PRODAVANO KOSOVO 1945: Mahmut Bakali ludovao s „Lokicama“

List navodi da se za vreme mandata ovog bivšeg kosovskog političara oko 50 000 Srba iselio sa Kosmeta dok se on provodio po noćnim klubovima i lokalima, i to ne samo u pokrajini, a sa sobom vodio harem, svakakvih žena i estradnih umetničkih grupa.

Dnevnik 2.10. takođe piše o Vučićevoj poseti Rusiji: PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ U ZVANIČNOJ POSETI MOSKVI: Tražiću od Putina podršku za Srbiju, i navodi da će tamo voditi razgovor u četiri oka, a da će Kosovo će biti jedna od ključnih tema

Srpski telegraf tog 2.10. ekskluzivno objavljuje: Životna ispovest generala Ljubiše Dikovića: ISTINA O RATU NA KOSOVU, a kako se navodi, u prvom intervjuu nakon odlaska sa pozicije načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković za Srpski telegraf sumira svoju karijeru, otkriva kakve su bile uloge njegovih poznatih savremenika, govori o sukobima u BiH, na Kosovu, NATO agresiji…

Sutradan, 3.10. posle završenog prvog dana posete Moskvi, Informer navodi: PUTIN OBEĆAO VUČIĆU: Braniću Srbiju kao da je Rusija, DOLAZIM U BEOGRAD!

List navodi da su dvojica lidera provela više od dva sata u razgovoru, i prenosi Vučićevu izjavu da su više od 50 minuta razgovarali o Kosovu, dok je ruski predsednik potvrdio da uskoro dolazi u Srbiju. Putin je takođe navodno obećao obećao Vučiću da će Srbiju braniti i štititi kao svoju zemlju.

Dnevnik istog dana navodi: SRPSKI I RUSKI PREDSEDNIK SASTALI SE U KREMLjU: Vučić: Razumevanje i prijateljski stav Putina

Prema pisanju Dnevnika, predsednik Srbije je nakon sastanka sa ruskim predsednikom izjavio da je u Moskvi naišao na razumevanje, iskren i prijateljski stav prema srpskom narodu i Srbiji.

Danas međutim poseti daje drugačiji ton: „Diplomatski izvori o razgovoru predsednika Rusije i Srbije juče u Moskvi: Putin stišao Vučića“

Prema pisanju ovog lista, dvojica predsednika se nakon razgovora nisu zajednički obratili medijima, a predstavnici diplomatskih krugova tvrde da konferencija za novinare nije održana jer je ruska strana tako insistirala, pošto Kremlj ne želi da bude uvučen u dodatne tenzije, imajući u vidu nedavno zaoštravanje situacije u kontekstu Kosova, kada je Hašim Tači posetio Gazivode i okolinu.

Večernje novosti 4. oktobra „saznaju“: ZAPAD PRETI SRBIJI: Krenete li na Kosovo, imate rat!

List piše da je diplomata jedne od najuticajnijih NATO država u razgovoru sa srpskim zvaničnicima prene jasno upozorenje Zapada da bi ukoliko Srbija iz bilo kojih razloga donese odluku da svojim snagama interveniše na Kosovu i Metohiji, ušla u otvoreni rat, ne sa kosovskim policijskim snagama već sa jedinicama Kfora i NATO.

Srpski telegraf istog dana „otkriva“: OTKRIVAMO ŠTA JE DOGOVORENO U ČETIRI OKA: Ovaj Vučićev plan je podržao Putin!

List navodi tezu da su na sastanku do detalja su razrađeni potezi oko Kosova, koji ostaju sakriveni za širu javnost, a da su sagovornici Srpskog telegrafa „uvereni su da je Vučićev plan za razgraničenje dobio Putinovu podršku“, jer je to, kako navode, jedino rešenje koje vodi ka trajnom miru i stabilnosti.

Danas 4.10 ponovo daje drugačiju sliku susreta: „Predsednici Srbije i Rusije i juče ujutru nastavili razgovore u Moskvi: Vučićev plan za Kosovo nije prošao kod Putina“

Kako navodi ovaj list, njegovi sagovornici kažu da je Vučić od Putina zatražio podršku za plan o razgraničenju s Prištinom, „o čemu su razgovarali i predsednik SAD Donald Tramp i Putin nedavno u Helsinkiju, a da Putin nije hteo da se decidirano izjasni o planu razgraničenja Beograda i Prištine, jer Ruse plaši činjenica da bi posle toga i Srbija i Kosovo krenuli putem učlanjenja u NATO.

Informer istog 04. 10. 2018. bombasto najavljuje: ŠIPTARI U PANICI, TVRDE: RUSI I KINEZI ŠALjU VOJSKU NA KOSOVO?! Predsednik Vučić izazvao haos u Prištini!

„Albanci su jako nervozni zbog čvrste podrške koja je Srbima stigla nakon poslednjeg sastanka Vučića i Putina u Kremlju! Oni su svojim diplomatskim kanalima dojavili saveznicima na Zapadu kako je Vučić u Moskvi, ali i nedavno u Pekingu zapravo dobio uveravanja da su ove dve sile spremne i da pošalju vojnu pomoć Srbiji za intervenciju na Kosovu“, navodi Informer.

U istom broju, 04. 10. Informer navodi: „DAČIĆ UPOZORAVA: Zamrznuti konflikt na KiM nosi OPASNOST OD ŠIPTARSKOG BLICKRIGA“, pošto je Dačić, gostujući na TV Pink, upozorio da zamrznuti konflikt na Kosovu i Metohiji može dovesti do „blickriga“, veštačkog izazvanja političke krize u zemlji, kao i zastoja u evropskim integracijama, jer se Srbija može naći pred važnim pitanjem – hoće li da brani Srbe i da interveniše i da uđe u sukob sa Kforom i NATO.

Kurir u broju od 04.10. na naslovnoj strani ima ekskluzivu: SEKS AFERA: KONTRAOBAVEŠTAJCI OTKRIVAJU PIKANTERIJE IZ KREVETA ALBANSKIH VOĐA: EVO ZAŠTO SU U SUKOBU ŠEF PARLAMENTA I PREDSEDNIK KOSOVA: Veselji smuvao Tačijevu ženu!

Kako piše Kurir, predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji i predsednik Kosova Hašim Tači mrze se kao da nisu od iste sorte, a razlog za ovoliku mržnju nije političke prirode, već se u politiku umešala Ljumnija Tači, supruga Hašima Tačija, koja je navodnou vezi sa Veseljijem.

Sledećeg dana, 5.10. Srpski telegraf prenosi upozorenje ministra spoljnih poslova: DAČIĆEVO ŠOKANTNO UPOZORENjE: Zapad Vučiću sprema novi 5. oktobar, a Dačić kaže da Zapad steže obruč oko predsednika Srbije zbog Kosova i sprema mu novi prevrat, što priželjkuje i opozicija, kojoj Kosovo navodno služi kao pitanje preko kog pokušava da svrgne Vučića s vlasti.

Večernje novosti 6. oktobra pišu: „PREDSEDNIK TZV DRŽAVE KOSOVO PROVOCIRA: Od Zapada ni reč dok Tači „zida“ Veliku Albaniju“ i prenose izjavu Tačija da je san svih Albanaca nacionalno ujedinjenje sa Albanijom, što je prošlo bez reakcije međunarodne zajednice.

Istog dana Informer navodi: TRAMP ĆE PODELITI KOSOVO: Šokantne tvrdnje američkog senatora Rona DŽonsona, AMERIKA SPREMNA DA POMOGNE!

Prema Informeru, predsednik SAD je lično zainteresovan za razrešenje najvećeg problema na Balkanu i nema ništa protiv razgraničenja Srba i Albanaca, a to je za Glas Amerike rekao republikanski senator Ron DŽonson, dodajući da je preokret u američkoj politici prema Beogradu i Prištini ‘više nego očigledan’.

Na istoj naslovnoj strani Informer prenosi i izjavu Vučića nakon sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom: „Motkama da me tuku po glavi neću priznati Kosovo“.

Kurir 6.10. piše: „Veselji naredio krvoproliće: Otmite sever po svaku cenu“, o naredbi predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija, koja je navodno otkrivena na osnovu presretnute komunikacije.

Alo 6.10 objavljuje veliki intervju sa bivšom suprugom Olivera Ivanovića: MILENA IVANOVIĆ: Kukavice me napadaju sad kad nema Olivera“, koja je na konstataciju lista da je Vučić pod velikim pritiskom zbog stanja na KiM rekla da je „sigurna u politiku Aleksandra Vučića i sigurna da će on naći pravo rešenje i doneti prave odluke“.

Srpski telegraf u vikend izdanju od 6. i 7. oktobra navodi takođe izjavu senatora DŽonsona: „Senator Ron DŽonson potvrdio: TRAMP IZAO NALOG: PODELITE KOSOVO“, i dodaje da su stratezi u Vašingtonu već napravili nacrt nove mape Kosova.

Osmog oktobra Večernje novosti pišu: „I Haradinaj hoće promenu granica?“. List navodi da su partije lažne države Kosovo postigle su dogovor o rezoluciji i finalnoj fazi dijaloga sa Beogradom, po kojoj parlament u Prištini može da donese odluku koja se odnosi na teritoriju, preneli su mediji na albanskom.

Sutradan 9. 10. Srpski telegraf objavljuje „ekskluzivnu“ informaciju: „Otkrivamo američki plan: Ovako će Tramp podeliti Kosovo“.

List nastavlja priču od prethodnog dana i objavljuje mapu koju su navodno izradili stratezi u Vašingtonu, i koja kao radna verzija cirkuliše u diplomatskim krugovima.

Informer istog dana objavljuje: ŠEF NATO STOLTENBERG OBEĆAO: BRANIĆEMO SRBE OD ŠIPTARA! Uvedena ‘crvena linija’ između Beograda i NATO!

Navodno, generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg obećao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će odbraniti Srbe na Kosovu od eventualnih novih napada šiptarskih ekstremista, a da su Stoltenberg i Vučić su dogovorili uvođenje ‘crvene linije’ između Beograda i komande NATO pakta, koja će biti korišćena u kritičnim trenucima.

U broju od 10. oktobra, Večernje novosti objavljuju:“NOVOSTI“ OTKRIVAJU: Zaštita za 44 svetinje i spomenika“.

List piše o planu Beograda koji je dostavljen Evropskoj uniji, vezanog za kulturnu bašitnu na KiM, prema kome se traže garancije SPC da ima puno pravo raspolaganja svom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom, kao i da na neograničen period zadrži pravni režim zaštite za 44 objekta koji predstavljaju specijalne zone srpske kulturne i verske baštine, kao i da položaj SPC bude priznat na Kosmetu.

Istog dana Danas piše o bolnoj temi: „Da li je Srbija spremna da se posle 20 godina suoči sa istinom o zločinu nad nedužnim mladićima iz Peći: Masakr u „Pandi“ država gura u zaborav“

Danas navodi svedočenje Lazara Obradovića, oca jednog od ubijenih mladića, koji je rekao da bi država već rešila taj slučaj da hoće, ili bi kazala da su izvršioci nedostupni jer su Albanci, ili da su to uradile naše državne službe i da nije u interesu da se otkriju detalji.

Blic u broju od 10. oktobra piše: DOSIJE BLICA: KOSOVSKI DŽIHADISTI SPREMNI DA UMRU ZA ISIS – BRITANSKI „TAJMS“ „DŽihadisti Islamske države se vratili na Kosovo i spremni su da UMRU ZA KALIFAT“

Blic prenosi pisanje britanskog Tajmsa da je prema onome što je poznato vlastima u Prištini, od 2012. godine 348 odraslih osoba otišlo u Siriju da se pridruže Islamskoj državi, i da su „mnogi poginuli tamo, ali mnogi su se i vratili“, a da „u odsustvu koherentnog programa deradikalizacije izlaze iz zatvora i ostaju i dalje odani Islamskoj državi“.

11. oktobra Informer obrađuje istu temu, ali, sa mnogo „krvavijim“ naslovom: ISIS SPREMA POKOLj SRBA NA KOSOVU! CIA TVRDI: Opasnost od napada ISIS I DALjE JE JAKO VELIKA!“

Da Vas podsetimo:  Novinarstvo koje zabrinjava

Informer navodi da navodna saznanja CIA-e da „džihadisti udar na Srbe planiraju još od 2016. godine, a celu akciju trebalo je da predvodi Bujar Behrami, koji je sa još petoricom pomagača (vidite okvir) nedavno uhapšen i optužen za terorizam. Opšti napad na Srbe na Kosovu odložen je prošle godine kada je u Siriji poginuo Lavdrim Muhadžeri, glavni terorista sa Kosova“.

Sledećeg dana, 12. 10. sa stranica Infomera Ivica Dačić odgovara Željku Komšiću: „ŠEF SRPSKE DIPLOMATIJE ODGOVORIO NA PROVOKACIJE IZ SARAJEVA! KOMŠIĆ: Kosovo nije Srbija! DAČIĆ: Onda ni Srpska nije BiH!“

Pošto je Komšić, novoizabrani hrvatski član Predsedništva BiH, rekao da Kosovo nije Srbija i da je ta teritorija ‘nezavisna i suverena država, Dačić, mu je odbrusio da ako Kosovo nije Srbija, onda ni Republika Srpska nije Bosna i Hercegovina.

Politika 13. 10. na naslovnoj strani piše o osnivanju tzv. vojske Kosova: „Kosovskom vojskom” žele da zamene Kfor“.

Politika navodi upozorenje ruskog izaslanika u OEBS-u Aleksandra Lukaševiča, koji je izjavio da se na Kosovu i Metohiji krši se Rezolucija 1244, i to u Bondstilu gde se osim obuke pripadnika KBS-a vrše i pripreme za transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Istog dana Blic nastavlja priču o džihadistima:“EKSKLUZIVNO Kako su islamisti iz ISIS planirali napade na GRAČANICU i MITROVICU eksplozivom 80 puta JAČIM OD TNT“.

List navodi da je teroristička grupa Albanaca sa Kosova pod komandom ISIS dogovara napad na Gračanicu i Kosovsku Mitrovicu 2017. godine preko aplikacije „snepčet” i neregistrovanih telefona, a da su za napad obezbeđeni i eksploziv, 80 puta jači od TNT, i „hemičar“ koji je trebalo da ga spremi za detonaciju.

Večernje novosti 16. oktobra objavljuju intervju sa poglavarom SPC patrijarhom Irinejem, koji je poručio: „PATRIJARH SRPSKI IRINEJ: I dalje mislim – Vučić se kao lav bori za Kosovo“.

Patrijarh Irinej je u intervjuu naveo da „i sada misli da se predsednik Vučić lavovski bori za KiM, i to pod neviđeno neravnopravnim uslovima, ali i da vekovni nepromenjivi stav Crkve svoga naroda i ujedno svoje vlastite Crkve doživljava kao pomoć, a ne kao odmaganje i otežavanje ionako preteške situacije“.

Istog dana Alo na naslovnoj strani piše: „AMERIKANCI U PANICI, KONAČNO SHVATILI DA GAJE GUJU U NjEDRIMA Vojska Kosova sigurna kuća za ISIS!“

List piše da poseta Nejtana A. Sejlsa, američkog zvaničnika zaduženog za borbu protiv terorizma, Sarajevu, Tirani i Prištini, jer se teroristi iz Sirije vraćaju u region, a da Ameriknce navodno posebno brine činjenica da bi deo njih mogao završiti u takozvanoj vojsci Kosova, koju najavljuju kosovski lideri.

Politika 17. oktobra babaslovnoj strani objavljuje Vučićevu reakciju: „PREDSEDNIK SRBIJE O SKANDALOZNOJ IZJAVI AMBASADORA SAD: Predstavnik Vlade Srbije trebalo je odmah da reaguje“.

Komentarišući izjavu Kajla Skota koji je u zgradi Vlade Srbije poručio da „kosovska vlada nije takozvana već vlada Kosova, koje je nezavisna i suverena zemlja, sa svojim izabranim predstavnicima”, Vučić je rekao da je predstavnik Vlade Srbije trebalo je da reaguje, a da bi bilo lepo da je Skot pokazao malo više poštovanja za zemlju domaćina.

Istog dana Danas piše: „NATO: Odluka o formiranju kosovske vojske na vlastima u Prištini“, pozivajući se na anonimne izvore.

Sutradan, 18.10. Danas donosi komentar o incidentu u Vladi Srbije: „Sagovornici Danasa o oštroj retorici srpskih zvaničnika na račun američkog ambasadora zbog njegove izjave da je Kosovo nezavisno: Skot srušio predstavu da SAD menjaju politiku“.

Istog dana, 18. 10.povodom zahteva za prijem Kosovau Interpol Informer objavljuje: „DRAMATIČNO UPOZORENjE PREDSEDNIKA VUČIĆA: Više od 5.000 Srba biće na poternicama, ako u Interpol bude PRIMLjENA LAŽNA DRŽAVA KOSOVO!“

Ovaj podatak Vučić je saopštio, uz upozorenje da zbog toga može doći do novih tenzija i sukoba u regionu, i pozvao zapadne sile da se urazume i ne dozvole novu veliku krizu na Balkanu.

Večernje novosti istog dana, 18.10. pišu: „SAD ZA UKIDANjE UNMIKA: Amerika ostavlja Srbe bez zaštite“, pošto je predstavnica SAD u UN Niki Hejli, poslednjeg dana na dužnosti, zatražila okončanje mandata Unmika, uz tvrdnju da je ta misija ispunila svoj mandat.

Novosti i sledećeg dana, 19. oktobra navode: “NOVOSTI” SAZNAJU: Od Vučića traže da proglasi okupaciju ako Kosovo dobije vojsku!“

List piše da će predsednik Aleksandar Vučić biti pod žestokim unutrašnjim pritiskom da vlasti u Beogradu proglase okupaciju Kosova i Metohije, ako se napravi vojska tzv. Kosova, a tu informaciju „Novosti“ su navodno dobile od kredibilnog sagovornika iz samog vrha vlasti, koji prenosi da tu opciju već duže zagovaraju čak i neki najbliži saradnici šefa države, kao i pojedini predstavnici vojnog vrha.

Srpski telegraf 19. oktobra najavljuje: „Pretnje Beogradu i Prištini: PAKAO VAS ČEKA AKO NE PODELITE KOSOVO!“

Prema pisanju lista, onaj ko ne bude prihvatio podelu ili razgraničenje Kosova grdno će zažaliti, a Amerika će se na toga obrušiti. Ovu poruku je srpskim zvaničnicima navodno preneo Metju Palmer, pomoćnik Ves Mečela (zamenik američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Aziju, inače ključnog čoveka u Trampovoj administraciji za Srbiju), koji se sastao sa premijerkom Anom Brnabić u Beogradu.

Tog dana, Informer piše o različitim glasovima iz SAD povodom Kosova: „ČUDNA POLITIKA SJEDINjENIH AMERIČKIH DRŽAVA Trampov čovek u Evropi lobira za podelu Kosova!“

Prema Informeru, „dok u UN traže povlačenje UNMIK sa Kosova, a ambasador Skot otvoreno promoviše lažnu šiptarsku državu, Ves Mičel, Trampov specijalac za Balkan, po EU lobira za razgraničenje“. List piše da Mičel zagovara američku podršku dogovoru Beograda i Prištine o razmeni teritorije i korekciji granica, što je zaokret u politici Vašingtona, a ovom američkom zvaničniku, navodno tvrde upućeni, poveren je i zadatak da promeni politiku SAD u istočnoj Evropi kako bi se suprotstavili Rusiji na tim prostorima.

Kurir tog 19.10 piše: „SAD JE JASNO DA HOĆE RAT! Tači i Haradinaj napravili vojsku, ovo više nije provokacija, ovo je opasno! SRPSKE SVINjE MARŠ IZ SALE“.

List piše da su predstavnici Srpske liste žestoko izvređani dok su napuštali sednicu kosovskog parlamenta na kojoj je naprasno usvojen zakon o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku

Danas 19.10. u osvrtu na napade predstavnika vlasti na američkog ambasadora i aktuelnu posetu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Metjua Palmera Srbiji: „Šta se očekuje od posete zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Metju Palmera Beogradu; Biserko: Amerikanci hoće priznanje Kosova i to se neće menjati“.

List prenosi tvrdnju predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonje Biserko, koja kaže da je američkim zvaničnicima prioritet da Srbija prizna nezavisnost Kosova, i da se tu se ništa nije promenilo, niti će se promeniti, bez obzira na spinove ili priželjkivanja srpskih zvaničnika, koje se plasiraju.

Alo istog dana, 19. 10. po pitanju ulaska Kosova u Interpol piše: „ALBANCI UZ PODRŠKU ZAPADA SKOVALI PAKLENI PLAN Hapse hiljade Srba čim pređu granicu!“

Alo piše da bi „desetine hiljada građana Srbije mogle bi da trpe strašnu torturu prilikom svakog prelaska granice ukoliko bi lažna država Kosovo uspela da uđe u Interpol“, jer bi se najmanje 5.000 uniformisanih policajaca Republike Srbije koji su 1999. bili na KiM našlo na poternicama, a Albanci bi, takođe, istog momenta na poternice stavili i na hiljade srpskih vojnika, ali i pripadnika Službe državne bezbednosti.

Večernje novosti 20.10. pišu: „OPASNA IGRA ALBANACA:S dugim cevima hoće do severa!“

List navodi da su usvajanjem seta zakona i odlukom o formiranju oružanih snaga Albanci prekršili tri sporazum, a da Beograd očekuje reakciju međunarodne zajednice i upozorava da ovaj potez Prištine ugrožava čitav region.

Srpski telegraf 20. 10. ponovo plaši javnost: „OTKRIVAMO AMERIČKI NAJGORI SCENARIO: Trampov plan B za Srbiju“.

Prema Srpskom telegrafu, ako Beograd i Priština ne postignu dogovor o Kosovu i iskoriste istorijsku šansu, američki predsednik aktiviraće plan B, koji bi prema saznanjima Srpskog telegrafa, navodno značilo najgori mogući scenario za Srbiju.

Politika 20.10 na naslovnoj strani, povodom različitih porukama koje stižu od ličnosti iz vašingtonske admimistracije, piše: „Oprečne poruke iz SAD o razgraničenju“.

Informer 20. 10. navodi izjavu predsednika Rusije: „VLADIMIR PUTIN SVE OBJASNIO: Krim je oduvek ruski, a Kosovo su Srbima oteli“, ruski predsednik Putin je rekao da nema i ne može biti nikakve sličnosti između Krima i Kosova, jer je Krim oduvek bio ruski, a Kosovo je na silu, kriminalnom NATO agresijom oteto od Srbije.

Alo 20 10. čitaocima servira novu dozu straha: „KOSOVSKI ALBANCI PRAVE VOJSKU I PRETE KLANjEM Srbi, napravićemo sudžuke od vas!“

Alo prenosi pretnju Miljaima Zeke, poslanika partije NISMA Fatmira Ljimaja, koji je u kosovskom parlamentu rekao: „Vi ste ubili nas 14.000, mi smo ubili vas 1.400, nismo mogli više, ali bismo od vas napravili sudžuk“.

Večernje novosti 22.10. objavljuju intervju sa Johanesom Hanom, komesarom za evropsku politiku i proširenje: „INTERVJU Johanes Han: Kosovo nije jedini uslov za ulazak Srbije u EU

Komesar je za „Novosti“ rekao da je potrebno da Srbija zaključi i trajno primeni pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, ali da to nije jedini preduslov na putu Srbije ka EU.

Informer 23. 10. ponovo plaši čitaoce: „ŠIPTARI OD AMERA TRAŽE TENKOVE: Hoće da napadnu Srbe na severu, ZAUZMU GRANICU PREMA SRBIJI!“

Prema ovom tabloidu, „postojanje ovakvog paklenog plana indirektno je potvrdio i general Rahman Rama, komandant KBS, koji je najavio da će njegova „vojska“ biti raspoređena na celoj teritoriji Kosova, uključujući i „granicu prema Srbiji“, a Albanci navodno od Amerikanaca traže da njihovoj ‘vojsci’ doniraju tenkove s kojima bi zauzeli sever Kosova.

Danas 23.10. prenosi izjavu Kamerona Mantera, bivšeg ambasadora SAD: „Direktor Instituta Istok-Zapad i bivši ambasador SAD u Srbiji, za Danas: Kameron Manter: Nema tajnih pregovora o Kosovu“.

Sadašnji direktor Instituta Istok-Zapad i bivši ambasador SAD u Srbiji, izjavio je za Danas da odnosi Srbije i SAD nisu u krizi nakon što je srpski državni vrh javno vređao američkog ambasadora Kajla Skota, zbog izjave da je Kosovo nezavisna država, ali i da nema tajnih pregovora o Kosovu.

Politika 24. 10. piše: „Korupcija blokira put Kosova ka Interpolu“, a list navodi da je pet ministara u kosovskoj vladi optuženo za razna krivična dela, dok su kod sina šefa tajne službe pronađeni oružje i droga.

Večernje novosti istog dana pišu: „RAMPA U SAVETU BEZBEDNOSTI: Miniraju raspravu o vojsci Kosova“.

List piše da Britanija, Amerika, Francuska i Švedska nastoje da svaku priču o Kosovu i Metohiji, pa i o koracima Prištine ka formiranju „Vojske Kosova“, preduzetim protivno Rezoluciji 1244 – drže dalje od SB Ujedinjenih nacija, a“Novosti“ pišu da ove četiri države pokušavaju da spreče da se na dnevni red sednice Saveta bezbednosti, zakazane za 8. novembar, uvrsti diskusija o stanju u južnoj srpskoj pokrajini.

Srpski telegraf 25. 10. ponovo vrti svoju omiljenu temu: „TAČIJEV SAVETNIK TVRDI: Ovako će podeliti Kosovo“, a list tvrdi da je „bivši savetnik iz SAD otkrio Tačijevu ulogu u podeli Kosova“.

List piše da je Dejvid Filips, koji je reputaciju na promovisanju nezavisnog Kosova gradio u administraciji Klintona, Buša i Obame, pre oko mesec dana napustio je mesto savetnika Hašima Tačija jer tvrdi da je predsednik tzv. države Kosovo pristao na podelu teritorije, a da Srbija traži područja severno od Ibra, kompenzaciju za svoja ulaganja i nekretnine na Kosovu, zaštitu manjina i pravoslavne kulture.

Večernje novosti istog dana pišu: „PAKLENI PLAN ZA KOSMET: Albanci s Kforom vežbaju napade na srpske tenkove!“

List navodi da komanda Kfora ima izrađen plan za slučaj ulaska jedinica Vojske Srbije na Kosovo i Metohiju i uveliko organizuje vežbe s pripadnicima Kosovskih snaga bezbednosti, koje obučava za uništavanje srpskih tenkova, a da ta informacija, do koje su došle srpske obaveštajne službe, pokazuje da se Priština uveliko priprema za sukob sa srpskim snagama bezbednosti.

Politika istog dana 25. 10. piše: „Jedan crnogorski oficir pojačao Kfor na KiM“, o tome da će Crna Gora kao nova članica Kfora imati jednog oficira na Kosovu i Metohiji.

Danas 25. 10. analizira pitanje mogućih izbora: „Istraživači javnog mnjenja za Danas o tome da li sve učestalija gostovanja predsednika Srbije na televizijama znače vanredne izbore: Vučić će na birališta pre rešenja za Kosovo“.

Danas navodi komentar Bojana Klačara, istraživača CeSID-a, da će izbora, vanrednih ili redovnih, gotovo izvesno biti pre konačnog rešenja kosovskog problema.

To za Danas komentariše Bojan Klačar, istraživač CeSID-a, u odgovoru na pitanje da li utisak o sve češćem gostovanju predsednika Srbije i Srpske napredne stranke na najgledanijim televizijama, i pored uobičajno čestog pojavljivanja u tim medijima, predskazuje vanredne izbore.

Večernje novosti na naslovnoj strani navode izjavu Ivice Dačića: „Ne damo obraz i Kosovo za „šargarepu“ EU“, datu povodom izjave nemačkog poslanika Petera Bajera, iz stranke CDU Angele Merkel, koji je rekao da je u posetu Beogradu došao s porukom da „Srbija ne može biti deo EU dok de jure ne prizna nezavisno Kosovo“.

Danas 26. 10. piše o istom događaju: „Ambasada Nemačke o izjavi Petera Bejera da Srbija treba da prizna Kosovo: Stav nemačke vlade se nije promenio“.

Na pitanje Danasa iz nemačke ambasade su saopštili da se stav nemačke vlade nije promenio, i da Nemačka očekuje sveobuhvatnu normalizaciju odnosa kroz potpisivanje pravnoobavezujećeg sporazuma, kao i da su ideje o razmeni teritorija „loše i opasne“. Danas navodi i izjave „pojedinih sagovornika iz diplomatskih krugova u Vašingtonu da je ideja o razgraničenju kao mogućem rešenju za Kosovo „praktično mrtva“.

Sutradan, Poliitka 27. 10. objavljuje: „POLITIKA” SAZNAJE: Kina se bori za povratak rasprave o Kosovu u UN“.

Prema pisanju lista, koji navodi izjavu Ivice Dačića, dnevni red sednice Saveta bezbednosti još nije usvojen, ali su velike šanse da Kina uspe da vrati temu KiM, iako su se Velika Britanija, SAD, Francuska i Švedska tome odmah usprotivile.

Danas 27.10. objavljuje zanimljiv dijalog: „Rasim Ljajić pitao Ramuša Haradinaja kada će da ukine akcize na brašno; Haradinaj: Priznajte Kosovo, sve ćemo da ukinemo; Ljajić: Onda ćemo svi da čekamo“.

Danas prenosi odgovor potpredsednika Vlade Rasima Ljajića na pitanje Danasa o čemu je razgovarao pre dva dana u pauzi sastanka premijera Zapadnog Balkana u Budvi sa Ramušem Hardinajem.

Alo 28. 10. navodi: „SKANDAL: EVROPSKA KUĆA FUDBALA NASTAVLjA DA TERORIŠE SRBE: UEFA nam otima Kosovo“ a list piše da je zastava sa mapom Srbije, na kojoj je ispisana poruka „Nema predaje“, dospela je na crnu listu „zbog rasizma“.

Sutradan 29. 10. isti list objavljuje: HRVATI PRIZNALI DA OBUČAVAJU ALBANCE ZA OLUJU NA SEVERU KOSOVA“Srbi, zlo nam se sprema“, a u tekstu se navodi da Hrvatska obučava Albance za „Oluju“ na severu Kosova.

Informer 29. 10. obrađuje istu temu: „ZAGREBAČKI MEDIJI POTVRDILI NAJCRNjE SLUTNjE! Hrvati obučavaju Šiptare za napad na sever Kosova!“

Informer navodi da su reporteri „Večernjeg lista“ otkrili da hrvatski komandosi na KiM podučavaju specijalce takozvane ‘vojske Kosova’, a da Šiptari odlaze i na obuku u Hrvatsku. Konkretno, Hrvati obučavaju Šiptare kako da napadnu i osvoje sever Kosova, piše ovaj list.

Blic 29. 10. na naslovnoj strani objavljuje: KONAČNA OFANZIVA Četiri svetska lidera u Parizu SEKU KOSOVSKI ČVOR“.

Prema pianju lista, pregovori Beograda i Prištine mogli bi konačno da se približe rešenju 11. novembra u Parizu gde bi predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači mogli da razgovaraju sa četiri najmoćnija lidera na svetu.

Srpski telegraf zatim 30.10. navodi senzacionalnu vest: „Rusi i Ameri iscrtali mape! Ovo je tajni dogovor Lavrova i Boltona o Kosovu!“

Ovaj tabloid piše da Amerika navodno želi da zajedno sa Rusijom reši kosovski čvor, i da je taj dogovor postignut na sastanku ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova i DŽona Boltona, savetnika američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, a da je navodno ključna stvar dogovorena u Moskvi predlog koji je u ime Vašingtona izneo Bolton: da Amerika i Rusija budu garant dogovora između Beograda i Prištine.

Alo istog 30. 10. prenosi: „Moramo biti spremni za novi rat“, što je izjava penzionisanog pukovnika JNA Veselina Šljivančanina, koji navodi da će albanska borbena formacija od ukupno 8 000 ljudi, koju obučavaju Hrvatski oficiri, a u čiju se obuku i naoružanje ulaže 300 miliona vra, biti dvostruko brojnija od KFOR-a.

Istog dana, Večernje novosti pišu: „NOVOSTI” SAZNAJU DRŽAVA SPREMA POMOĆ: 4,5 milijardi za preporod Srba na KiM“.

Prema pisanju Novosti, Beograd je pripremio kapitalni ekonomski paket pomoći našem narodu u južnoj pokrajini od 4.5 milijardu dinara, a velika ulaganja su navodno planirana u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Gračanici, Orahovcu…

Blic 31. 10. navodi: „MOGUĆA DESTABILIZACIJA REGIONA: Vojska Kosova biće formirana 28 novembra“, a to je na sednici Vlade Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije izjavio predsednik Srbije.

Večernje novosti zatim istog 31. 10. objavljuju: „DRŽAVA PRED ISKUŠENjEM: Tri omče za Srbiju u novembru“.

List takođe prenosi reči Aleksandra Vučića o namerama Prištine, koji je pozvao narod na jedinstvo zbog „paklenih planova“ Albanaca tempiranih za dolazeći mesec, koji obuhvataju formiranje vojske na Dan zastave, članstvo u Interpolu i udar na „Gazivode“.

Istog dana, 31. 10. Informer piše: „SAMO U DANAŠNjEM INFORMERU! VUČIĆ UPOZORAVA: Srbiju guraju u rat na Kosovu“, i prenosi molbu Vučića Srbima sa KiM da ne učestvuju u formiranju takozvane vojske Kosova.

Srpski telegraf tog 31.10. o istom događaju piše: „Vučić: Čekaju nas četiri pakla u novembru“

Izvor: NSPM.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime