Kosovo između Pacolija i Haradinaja?

0
997

Pacoli kao “Kosovski Tramp”

Kosovo i Metohija i Albanija u istom danu 11. juna imaju parlamentarne i prevremene izbore. Igra se na kartu pobede politike sadašnjeg premijera Albanije Edi Rame koji trpi velike pritiske opozicije zbog korupcije i ekonomskih teškoća albanskog društva. Na drugoj albanskoj političkoj sceni na Kosovu je potreba dominacije politike predsednika Kosova Hašima Tačija koja je postigla dogovor sa Ramušem Haradinajem da pobedi politiku dosadašnjeg premijera Ise Mustafe. U isto vreme Isa Mustafa pokušava da zadrži vlast ulazeći u koalicioni savez sa tajkunom i milijarderom Bedžetom Pacolijem. Namera je da po receptu Berluskonija i Donalda Trampa Pacoli kao moćan finanisjer nezavisnosti Kosova i ranije „OVK“ sada dobije poverenje za poziciju premijera Kosova. Pacoli je već ranije imao, ali kratko, moćne pozicije u vlasti Kosova.

haradinajpacoli-foto-profimedia
Haradinaj i Pacoli/Foto: Srbija Danas

Pacoli je je bio Predsednik Kosova od 22. februara do 30. marta 2011, kao lider stranke Alijansa za novo Kosovo, a potpredsednik vlade je ostao sve do formiranja nove, 9. decembra 2014. Ostavku na predsedničku funkciju je podneo 30. marta pošto je Ustavni sud Kosova presudio da je odluka parlamenta, koji ga je mesec dana ranije imenovao za predsednika, neustavna. Pacoli je izabran u trećem krugu sa svega jednim glasom više i to isključivo zahvaljujući Tačijevim poslanicima. Biografija Bedžeta Pacolija je ispunjena i činjenicama da je pre ulaska u politiku 2006. bio predsednik i generalni direktor Mabetex Grupe, švajcarske građevinske kompanije, koja je, između ostalog, vlasnik kosovskog tabloida „Lajm“, a poznat je i kao sponzor brojnih sportskih klubova na Kosovu. Politički i radni moto Bedžeta Pacolija je “Novac i profit”. Pacoli je dao veliki novac za oslobađanje Haradinaja iz pritvora u Francuskoj. Zapadni faktor pre svega Nemačka igra na kartu Pacolija kao pragmatičnog i poslovnog čoveka koji ima plan za poboljšavanje teške ekonomske i socijalne situacije na Kosovu, koja je usijana do nivoa eksplozije. Situacija je na Kosovu između “naduvanog” nacionalnog i političkog ekstremizma i sukoba raznih oligarhija i klanova. Pacoli i Isa Mustafa se predstavljaju kao “umereni “ deo Kosovskog albanskog društva.

Da Vas podsetimo:  Na koju od dve stolice će sesti Srbija

Koalicija Tači-Haradinaj?

Na drugoj političkoj strani kosovskog političkog spektra su klanovi i stranke Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, koji oko sebe okupljaju na desetine hiljada bivših pripadnika “OVK”, mafijaške kartele i lokalne biznismene. Tako je nastao savez ili “trijumvirat” Haradinaj, Tači, Limaj. Njihov je izbor za premijera Ramuš Haradinaj. Namera je da Ramuš Haradinaj bude “snaga” kao premijer koji je već jednom imao tu funkciju, da bi zaštitio od progona značajni broj bivših pripadnika “OVK” koji su delovali ne samo na Kosovu, već i na jugu Srbije i Makedoniji. Ukoliko Haradinaj dobije poziciju premijera, a Tači ostane predsednik Kosova, njih dvojica neće moći da budu na “liniji vatre” Suda za ratne zločine bivših pripadnika “OVK” na Kosovu. Pokret Samoopredeljenje nije sklopio nikakvu predizbornu koaliciju i po svemu sudeći ostaje treća politička stranka na Kosovu. Sve ovo govori da će se voditi jaka kampanja među albanskim partijama na Kosovu, ali pre svega da će biti u prednosti klanovi Haradinaj i Tači, jer su oni sa Edi Ramom u Albaniji “potpalili” strasti “Velike Albanije”. Koalicija Pacoli – Isa Mustafa, bliža je interesima EU dok je koalicija Tači – Haradinaj bliža pojedinim lobi grupama initeresima SAD i nekih država EU. Kadri Veseli lider DPK je štiteći svoju poziciju i Hašima Tačija, pristao da uđe u savez sa Ramušem Haradinajem iz ABK i IK. Političke igre i prevremeni izbori smišljeni su van Kosova da bi se sačuvala mreža uticaja bivših pripadnika “OVK” i da bi se vodio “čvrst kurs” prema Beogradu i pravilo savezništvo sa DUI Ali Ahmetija u Makedoniji koja već ima vlast u parlamentarnoj većini i mesto predsednika Sobranja preko Džaferija. Srpske liste za izbore očigledno nisu jedinstvene i očekivaće se veliki pritisak svih moćnih albanskih partija na njih. Ipak ako i postoji interes nekog opredeljenja, onda je za srpske liste korisnije da budu bliže umerenim opcijama sa kojima mogu da pragmatično razgovaraju, pre svega sa biznismenom Bedžetom Pacolijem.

Da Vas podsetimo:  Film „Bilo jednom u Hrvatskoj“ i blamantni Kevin Spejsi u ulozi Franje Tuđmana

Tomislav Kresović

www.vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime