„Kosovo ne može biti članica UNESCO-a“

0
744

296_-_new_application_deadline_for_unesco_master_programme-620x330„Predstavnici Zavetnika u Sloveniji, Austriji i Italiji uputili su danas zvanična pisma sa slikama porušenih srpskih svetinja delegacijama navedenih država pri UNESKO-u povodom najavljenog glasanja o prijemu Kosova u članstvo te organizacije.

“Smatramo da je pritisak javnosti neophodan kako bi države koje se zalažu za članstvo lažne kosovske države u UNESKO-u uzele u obzir sve istorijske i pravne činjenice koje idu u prilog očuvanju srpskog teritorijalnog integriteta i kulturnog identiteta na području naše južne pokrajine”, istakao je Danijel Igrec, predstavnik Zavetnika u dijaspori.

Tekst pisma prenosimo u celini (na srpskom jeziku):

Poštovani,

Obraćamo Vam se povodom odluke Izvršnog saveta Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), da predlog za prijem samoproglašene „Republike Kosovo“ u članstvo pomenute svetske organizacije uvrsti na dnevni red svog zasedanja koje će se održati 21. oktobra ove godine.

Smatramo da bi svaka rasprava o mogućem članstvu unilateralno proglašene kosovske države u UNESKO-u ozbiljno narušila osnovne principe međunarodnog javnog prava kao i normativni okvir delovanja Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu, predviđen njenim statutom.

Shodno opšte važećoj i za sve države članice i organe Ujedinjenih Nacija obavezujućoj Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 Kosovo i Metohija predstavljaju sastavni i neotuđivi deo teritorija Republike Srbije, međunarodno priznate države i punopravne članice UNESKO-a. Prema pomenutoj Rezoluciji Kosovo i Metohija kao autonomna srpska pokrajina ne poseduje sposobnost države kao subjekta međunarodnog prava, pa time ne ispunjana ni osnovne uslove za članstvo u UNESKO-u, propisane opštim odredbama statuta te međunarodne organizacije.

Svaka podrška članstvu samoproglašene kosovske države u Organizaciji za obrazovanje, nauku i kulturu značila bi svesno ignorisanje najvišeg pravnog akta Saveta bezbednosti UN i statuta UNESKO-a, što bi ujedno predstavljalo i direktno kršenje teritorijalne celovitosti Republike Srbije kao jedne od njenih država članica.

Podsećamo Vas da se na Kosovu i Metohiji nalaze neki od najdragocenijih spomenika srednjovekovne srpske kulture, koji svedoče vekovno postojanje srpskog naroda i njegove državne tradicije na tom području, a koji se ujedno nalaze i na spisku svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESKO-a. Nakon dolaska mirovnih snaga na područje Kosova i Metohije u junu 1999. godine albanski ekstremisti uništili su više od 150 srpskih crkava i manastira, vršeći time neviđeni kulturni genocid nad srpskim narodom. Svo to vreme institucije samozvane kosovske države nisu učinile ništa da spreče uništavanje srpskih verskih objekata, zaštite imovinu Srpske Pravoslavne Crkve i krivično sankcionišu počinioce tih groznih dela.

Prijemom samoproglašenog Kosova u članstvo UNESKO-a dodatno bi se ugrozili i preostali srpski verski i kulturni objekti na području Kosova i Metohije, a samoproglašenim vlastima u Prištini pružilo bi se ohrabrenje i podsticaj za dalje urušavanje srpskog nacionalnog identiteta u tom delu Evrope.

Pozivamo Vas da u ime svoje države na zasedanju Generalne konferencije UNESKO-a uvažite istorijske činjenice i sva relevantna pravila međunarodnog prava te shodno obavezi iz Rezolucije 1244 glasate protiv članstva samoproglašenog Kosova u UNESKO-u.

S poštovanjem,

Srpski sabor Zavetnici

(Za Korene priredio: Danijel Igrec)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime