Kosovo pred porazom?

0
820

kosovo: © AFP 2016/ ERMAL METAOsam godina od proglašenja nezavisnosti očekuje se da će Kosovo doživeti najveći poraz u nastojanjima da se legitimiše kao država, jer je planirano jačanje uloge Unmika, prenela je prištinska „Gazeta Blic“.

Diplomatski izvori iz Njujorka su za RTV Dukađin rekli da nadležni komiteti Generalne skupštine UN usvajaju plan za reorganizaciju Unmika, koja obuhvata i vraćanje Unmiku nadležnosti koje je predao Euleksu kada je evropska misija stacionirana na Kosovu.

Na taj način, prenosi Gazeta Blic, plan koji je do sada prošao više komiteta i u aprilu ili maju trebalo bi da prođe i budžetsku komisiju, omogućiće da od juna Unmik formira Direkciju za vladavinu zakona i korektivne službe.

Isti izvori su objasnili da to podrazumeva i oduzimanje ovlašćenja Euleksu iz oblasti vladavine zakona, ali ne obavezno i ukidanje ove evropske misije, jer bi u procesu rekonstrukcije mogao da zadrži savetodavna i mentorska ovlašćenja vezana za kosovske institucije.

Premijer Isa Mustafa, ministri spoljnih poslova Hašim Tači, unutrašnjih poslova Skender Huseni i za prvosuđe Hajredin Kući su sa tim upoznati, ali do sada nisu ništa rekli u javnosti, piše list.

Dok kosovske institucije ćute, misija Unmik na Kosovu je prošle nedelje uzela nove prostorije za smeštaj osoblja, navodi se i ocenjuje da bi „ponovno jačanje Unmika podrazumevalo značajno slabljenje državnosti Kosova i uspostavljanje novog pravnog poretka“.

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime