Kosovo traži članstvo u INTERPOL-u

0
833

Kosovo je podnelo zahtev za punopravno članstvo u INTERPOL-u, a o aplikaciji će se diskutovati u novembru, tokom 84. zasedanja generalne skupštine ove organizacije, javili su kasno sinoć prištinski portali. Prethodno je bilo najavljeno da će ovaj zahtev biti poslat u maju kada se bude održavao sastanak izvršnog odbora, što se nije dogodilo. Kosovski ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni potvrdio je da je aplikacija sada i podneta, uz izjavu da „očekuje pozitivan odgovor“, čak i ukoliko bude doneta odluka da Kosovo prethodno mora da ispuni standarde koji se tiču legislative. Pokušaji Kosova da postane deo ove međunarodne organizacije bezbednosti traju već nekoliko godina.

Pošto Kosovo nije do sada članica INTERPOL-a, poternice koje INTERPOL podiže za građane Kosova, raspisuju se posredstvom UNMIK-a. UNMIK je još 2002. potpisao memorandum o razumevanju sa INTERPOl-om, prema kojem se uređuju svrha saradnje, način razmene informacija i modaliteti saradnje, a UNMIK ima pravo i da pristupa INTERPOL-ovim telekomunikacionim sistemima i bazama podataka. UNMIK, međutim, prema ovom memorandumu, ima i ista prava kao i zemlje članice INTERPOL-a, te može i da zahteva objavljivanje poternica svih vrsta, uključujući i crvene, što je u februaru i učinjeno kada su raspisane poternice za 16 Srba sa KiM-a.

Srbija u INTERPOL-u od 2001

Srbija je primljena u INTERPOL, u okviru Savezne Republike Jugoslavije, na Generalnoj skupštini INTERPOL-a 24. septembra 2001. godine, u Budimpešti, a nakon prestanka postojanja državne zajednice Srbije i Crne Gore 2006. godine, Republika Srbija je kao sukcesor održala status države članice INTERPOL-a.


Kosovski ministar unutrašnjih poslova je, inače, jedan od najčešćih lobista za učlanjenje Kosova u INTERPOL. On je u više sastanaka sa predstavnicima ministarstava unutrašnjih poslova različitih zemalja – Italije, Francuske, kao i šefovima švajcarske policije, tražio pomoć kako bi se Kosovo učlanilo u INTERPOL i u Europol. Tokom sastanaka Hiseni je isticao važnost ova dva mehanizma međunarodne policijske saradnje za Kosovo, a upravo su u prethodnom izveštaju o napredovanju Kosova u ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju neke od preporuka bile i to da Kosovo treba da nastavi saradnju sa INTERPOL-om i Europolom.

Da Vas podsetimo:  Kolika je opasnost po Srbiju nakon što je ‘izvozna demokratija’ Amerike doživela poraz protiv talibana?

Skender Hiseni je isti zahtev ponovio i  na samitu o borbi protiv terorizma u Beču, 20. marta, kojem su prisustvovali srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić i ministar unutrašnjh poslova, Nebojša Stefanović, kao i veliki broj ministara unutrašnjih i spoljnih poslova iz celog regiona i predstavnici EU, nakon kojeg je ubrzo i najavljeno da će Kosovo zvanično podneti zahtev za učlanjenje.

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime