Kosovo: Velika Pirova pobeda

0
991

UNESKO-glasanje-620x330Neuspeh Kosova da bude primljeno u UNESCO, organizaciju koja se bavi zaštitom svetske kulturne baštine (doduše, ne previše uspešno, vidi se po tome kako prolaze spomenici u Siriji i Iraku), već satima se proglašava najvećom diplomatskom pobedom Srbije u novijoj istoriji.

Iako se veselim rezultatu i tome što je ovim došao (privremeni) kraj šaradi iz Prištine zvanoj „Kosovo is in UNESCO“, hajde da pojasnimo nekoliko stvari:

1. Ovo jeste pobeda srpske diplomatije pod komandom Ivice Dačića (a ne Aleksandra Vučića). Ovo je prva ozbiljna i nadasve – Pirova, privremena pobeda: O članstvu Kosova u UNESCO će se raspravljati za dve godine ponovo. Prosto se plašim da pomislim kakav će tada biti rezultat.

2. Ako današnje glasanje u UNESCO posmatrate kao utakmicu, mi smo igrali na to da izgubimo sa što manjom razlikom. Diplomatija koja ide na to da izgubi sa što manjom razlikom, umesto da pobedi je – loša diplomatija.

3. I od takve sakate i kljakave, a opet velike pobede srpske diplomatije ne bi bilo ničeg – da nije bilo hiljada internet aktivista iz celog sveta koji su podigli svoj glas i naprosto izbombardovali ceo svet porukom #NoKosovoUnesco. Naročito treba izdvojiti akcije studenata iz severne Kosovske Mitrovice.

4 Ne treba se zahvaljivati samo onima koji su glasali protiv. Treba se zahvaljivati i onima koji nisu bili u sali i onima koji su bili uzdržani.

5. Ne treba pljuvati komšije: Crnogorce i Makedonce što su glasali za prijem Kosova u ovu organizaciju. Polovinu njihovog stanovništva čine Albanci. U ovom trenutku ni Podgorici ni Skoplju ne trebaju demonstracije.

6. Ne nasedajte na priču da uživamo veliku ugled u svetu: Svi naši „veliki evropski prijatelji“ (uključujući Austriju, Francusku, Nemačku, Švajcarsku i Veliku Britaniju) glasali su za prijem Kosova u UNESCO. Pardon, svi Vučićevi prijatelji.
7. Prijatelji Velikog Voljenog Vođe s one strane okeana i iz dalekih prostranstava (Australija, Kanada) takođe su glasale za prijem Kosova u UNESCO. Ako se pitate kako to da nema SAD u ovom glasačkom šeširu – odgovor je jednostavan: zbog prijema Palestine u UNESCO, SAD i Izrael ne plaćaju članarinu i nemaju pravo glasa.

Da Vas podsetimo:  Aleksandar Novaković: RUSKI MEDVED I EVROPSKI ORLOVI I LAVOVI

8. Nikako ne smemo zaboraviti da je ambasador njegovog brata i prijatelja šeika Bin Zajeda glasao za prijem Kosova u UNESCO. Baš kao i ambasador Ujedinjenih arapskih emirata. To je ona zemlja što hoće da pokupuje banje, u kojima takođe ima istorijski značajnih kulturnih spomenika.

9. U naredne dve godine ova država, ako zaista želi da zadrži teritoriju Kosova, mora da uozbilji svoju diplomatiju i da u nju ozbiljno uloži. A ne da iseče sve troškove, kao što je sada slučaj. Dakle, kadrovi, a ne političari. Eksperti, a ne članovi stranke.

10. Unapred se izvinjavam svim vernicima u ovoj zemlji, ali, sledeći put kada vam patrijarh srpski Irinej zatraži da se Kosovo brani silom, zamolite ga da preseli Patrijaršiju u Peć. Gde joj je i mesto. I da tamo on prvi stoluje i brani Kosovo.

I Metohiju – naročito.

11. Ko je verujući i slavi Mitrovdan, neka zahvali svom svecu što nam je i on pomogao danas.
Amin.

Aleksandar Bečić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime