Kosovo za NVO

0
1834
Fotografija: Prvi greh i isterivanje iz raja, priprata Pećke patrijaršije, 1565. god.

Prošlo je svega par dana od zapalјivih izjava Aleksandra Vučića o odlučnom reagovanju srpskih vlasti povodom nedavnog upada jedinica Rosu na sever Kosmeta. Na to se nadovezala  vojna vežba, koja je prikazana kao reakcija na hapšenje Marka Đurića, što zapravo nije, (ovde) da bi već juče, naglo došlo do prekida predstave. Na sastanku sa „Nacionalnim konventom o EU“, Vučić je otvoreno saopštio ono, na čemu se radilo svih ovih godina, a što je i bio uslov za dolazak SNS na vlast. Ono, što je započeto Briselskim sporazumom i što će se završiti kao „kruna karijere“ ove vlasti, a to je – nezavisno Kosovo. Najbolјa mogućnost koju smo imali, a koja se ogledala u odlaganju rešavanja kosovskog pitanja, iliti model „zamrznutog konflikta“  na sastanku je definitivno odbačena (ovde).

Kao glavni argument navedeno je to, da vreme radi za drugu stranu, u demografskom smislu, i da se rešavanje kosovskog pitanja mora ubrzati. Što je najobičnija laž, kojom se želi dezavuisati javnost u Srbiji. Demografija, sa rešavanjem problema na KiM, nema nikakve neposredne veze, osim ako se ista ne koristi kao alibi za kosovsku nezavisnost.

Svima bi sada trebalo da bude jasna poruka sa nedavnog obraćanja javnosti, gde za jednim stolom sede Aleksandar Vučić i Slavica Đukić Dejanović, zadužena za populacionu politiku (ovde). Gde se zapravo za javnost konstruisala direktna veza demografske politike sa kosovskim problemom.  Demografski problem  je tako poslužio kao izgovor, za odustajanje od KiM. Gledali smo dobro pripremlјenu predstavu, koja je za cilј imala da sa jedne strane prikaže navodnu zabrinutost režima za opadanje broja stanovnika, dok sa druge strane služi, da se demografski problem prikaže kao razlog za ubrzano rešavanje kosovskog problema. Uostalom, malo pre najavlјenih mera, mogli smo u javnosti da čujemo, šta zaista o podsticanju rađanja misli Aleksandar Vučić, izjavom  da: „majke ne žele da rade jer dobijaju socijalna davanja u visini minimalca“(ovde).

Da Vas podsetimo:  Vučićev kartel se raspada: Šarić zapretio, ”Sve ih pobijte”, igra je gotova

Odakle tako nagla promena stava  i to u kratkom vremenskom roku?

Zapravo, radi se o klasičnoj korupciji, gde se kupuje socijalni mir“, odnosno, nacija se navodi da proda ono vanvremensko, za trenutni materijalni dobitak (koji je i sam, na dugom štapu,  s` obzirom da je u pitanju dugoročna strategija, a iskustvo nas uči, da svakom političkom promenom nestaju i menjaju se „dugoročne“ strategije).  Ukratko, radi se o nečasnoj ponudi, da se Kosovo i Metohija prodaju za dečiji dodatak i  da u tome učestvuje i sam narod.

Treba reći i ovo,  od vraćanja Kosova i Metohije u sastav Srbije 1912. godine, Srbi nikada na tom delu teritorije, nisu bili većina (ovde). Dakle, nikada demografski faktor nije uticao na to, da li će KiM biti u sastavu Srbije ili neće. Kontrola jedne teritorije zavisi od  snage države da istu kontroliše. Kosovo nije preglasavanjem vraćeno u sastav Srbije, već snagom oružja. Isto tako, niko nema pravo da u nedostatku snage oružja, preglasavanjem (trenutnom skupštinskom većinom) otuđi deo sopstvene teritorije.

Odlaganje rešenja ide zapravo samo srpskoj strani na ruku. Šiptarsko stanovništvo na KiM  masovno se iselјava, što zbog bezvlašća, korupcije i besperspektivnosti, što zbog visoke stope zračenja osiromašenog uranijuma (ovde), (ovde), (ovde) i (ovde). U međunarodnoj sferi Kosovo ne može uspešno da funkcioniše, jer nije primlјeno u većinu svetskih organizacija, održava se veštački i isklјučivo zavisi od zapadnih mentora. Države koje su ga priznale, posle skromne diplomatske ofanzive, povlače svoje odluke (ovde). Geopolitička situacija u svetu se ubrzano menja na štetu Zapada, a samim tim i kvazi države Kosovo. Svet više nije unipolaran.

U tom svetlu, tzv. kosovska državnost, ukoliko se uskoro ne zaokruži, ubrzo se može urušiti. Iz tog razloga, potrebno je da se sa istom, što pre završi. Od potpisivanja Briselskog sporazuma, ubrzano se ka tome krenulo. Administrativni prelazi između Srbije i KiM postali su granični (ovde).  Kada su Srbi želeli da izbore organizuju po srpskom Ustavu, režim je poslao batinaše da polupaju glasačke kutije. Zatim je na Severu ukinuto sudstvo i tužilaštvo i integrisano u tzv. Kosovsko (ovde). Srbi su takođe ostali bez srpskih dokumenata, a sistem telekomunikacija je integrisan u tzv. Kosovski (ovde). Sve je to na kraju krunisano ulaskom „Srpske liste“ u tzv. Vladu Kosova, sa ratnim zločincem i teroristom Ramušom Haradinajem (ovde).

Da Vas podsetimo:  KUKAVIČJE JAJE LUCIFERA SA ZAPADA

Sa druge strane, svaki ustupak koji je Srbija godinama činila u korist kosovske nezavisnosti, pravdao se stvaranjem, nečim što se naziva: „Zajednica srpskih opština“, a koja je najavlјena da se uspostavlјa još 2015. godine, sa sve onim Đurićevim „5:0“ (ovde). Danas, posle svih ovih godina, vidimo da čak ni nešto čime se sve vreme mahalo, kao nekakvom srpskom pobedom, ne postoji.

Naravno, ono što je najavlјeno kao „Zajednica srpskih opština“ nikako ne može nadoknaditi ustupke, koji su učinjeni u korist kosovske nezavisnosti.

Sada moramo da pojasnimo, šta u osnovi ZSO jeste. Veštom medijskom manipulacijom, od ZSO se gotovo stvara Republika Srpska na KiM. Međutim, ZSO nije ni približno kao RS niti bi imala slična ovlašćenja. ZSO nema nikakve poluge moći, u smislu samozaštite srpskog živlјa na KiM (više ne postoji ni civilna zaštita koja je ukinuta marifetlucima iz Beograda (ovde). ZSO u potpunosti je podređena tzv. vlastima u Prištini i mora biti u skladu sa zakonima Kosova. Režim se zapravo najviše poziva na tačku 5. gde stoji da ZSO može imati i druge nadležnosti, ali koje moraju biti delegirane od Prištinske vlasti. Međutim, nema nikakvih garancija da će šiptarske vlasti dozvoliti povećanje nadležnosti ZSO. Suprotno tome, u završnoj odredbi stoji da će godinu dana od uspostavlјanja ZSO biti revizija Statuta Zajednice, uklјučujući i tačku 5. što znači da je rad ZSO u potpunosti ograničen i kontrolisan od strane Prištinskih vlasti (ovde).

Sve ovo pokazuje da ZSO ne samo da nije ni blizu modela funkcionisanja RS, već je mnogo bliža modelu funkcionisanja jedne nevladine organizacije (NVO).

Sada dolazimo i do zaklјučka. Sve ove godine, režim je činio ustupke ka nezavisnosti Kosova, a za to vreme pravdao se stvaranjem ZSO kao neke epohalne pobede. Zapravo ovih dana se i ZSO osporava, ali tu i jeste suština. To je dramatizacija finalnog čina. Nјeno osporavanje je zapravo dobro smišlјena predstava (sa sve onim  hapšenjem Marka Đurića) u kojoj se javno mnjenje drži pod pritiskom i u neizvesnosti, u prikazu nekakve epske borbe za ostvarivanje srpskih interesa, koja se predstavlјa kao formiranje ZSO. Formiranje ove NVO biće predstavlјeno kao velika pobeda Srbije, odnosno režima, i kao što je već najavlјeno, Briselski sporazum će se nastaviti u cilјu konačnog priznanja tzv. države Kosovo, a to priznanje, ogledaće se u davanju stolice terorističkoj  državi Kosovo u UN, na koje će Srbija pristati.

Da Vas podsetimo:  Genocid nad Srbima – osnovno obeležje hrvatskoga genetskog koda

Tako na kraju, dođosmo do toga, da trampimo Kosovo za NVO. Zaista epohalna pobeda.

Nikola Pavlović

milanmilenkovic.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime