Kosovski fudbaleri na SP u Rusiji

0
887

kfkPredsednik Evropskog saveza fudbala (UEFA), Mihael Platini, obećao je predsedniku Fudbalskog saveza Kosova Fadilju Vokriju da će Kosovo uskoro biti primljeno u Međunarodni savez fudbala (FIFA) i Kosovo bi se moglo naknadno uključiti u kvalifikacije za svetsko prvenstvo u Rusiji, preneo je danas hrvatski Jutarnji list.

„Predsjednik Uefe obećao je Vokriju da će Kosovo uskoro biti primljeno u Fifu. Vijest da bi se Kosovo moglo naknadno uključiti u kvalifikacije za SP u Rusiji primljena je u Prištini s oduševljenjem,“ navodi ovaj list.

Vokri, sa druge strane, očekuje da će Kosovo iduće godine i postati punopravan član FIFA-e.

„Nama je važno da se krene, da napravimo prvi korak! Realno je očekivati da ćemo početkom iduće godine postati punopravni član svjetske nogometne obitelji, Michel Platini nas je uvjerio da će to na kongresu biti formalnost. A to da bismo upali u jaku grupu najmanje nas brine…,“ rekao je Vokri, prenosi Jutarnji.

On, međutim, za ovaj list ističe i da će Kosovu „vetar u leđa“ biti to što je nekadašnji hrvatski fudbaler Davro Šuker pre samo četiri dana ušao u izvršni odbor UEFA-e.

„Većina etabliranih igrača će se vratiti, bit ćemo jaki… Na Kosovu smo s oduševljenjem dočekali vijest da je Šuker postao član IO-a Uefe. Uvjeren sam da će i Kosovu biti vjetar u leđa na idućem kongresu. Veliki smo prijatelji, u Šukeru smo uvijek imali čovjeka koji nas je podupirao,“ dodao je Vokri.

Vest da bi Kosovo moglo „naknadno“ zaigra na svetskom prvenstvu u Rusiji, prenelo je i više ruskih medija, podsećajući da „FIFA ne priznaje Fudbalski savez samoproklamovanog Kosova potpunosti“, te da je sporazum o tome da Kosovo igra prijateljske utakmice postignut 2014. između Vokrija i predsednik Fudbalskog saveza Srbije, Tomislava Karadžića.

Da Vas podsetimo:  SVI SU NA OVO ZABORAVILI – KRISTOFER HIL NEKADA PITAO: Šta Srbi rade u BiH i govorio da ih treba isterati

Neki od makedonskih medija su takođe preneli ovu vest pod naslovom „Platini na mala vrata uvodi Kosovo u FIFA-u“.

Kosovo je u novembru prošle godine podnelo prijavu za članstvo u FIFA-u, a Vokri je tada očekivao pozitivan odgovor, jer je prijava Kosova sadržala i prijavu koju je Kosovo pripremilo još pre 20 godina, kada je albanski Fudbalski savez Kosova 1993. godine planirao da aplicira za članstvo u Evropski sportski savez. Vokri i tadašnji kosovski ministar sporta, Memli Krasnići, su istakli da će se istovremeno pozvati na slučaj Gibraltara, koji je podneo zahtev za članstvo u UEFA 1999. godine, a godinama pre nego što je UEFA usvojila pravilo da se članstvo strogo ograničava samo za suverene države koje su priznale i Ujedinjene nacije. Gibraltar je to iskoristio u procesu koji je pokrenuo na Arbitražnom sudu sporta, kao razlog da bude primljen u UEFA-a. Arbitražni sud je presudio u korist Gibraltara, jer se pravilo o punopravnom članstvu ne može sprovoditi retroaktivno.

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime