Kosovski MUP: Od danas opomene, od 21. novembra i kazne

0
115

Pogodnosti prilikom preregistracije automobila sa srpskih tablica na RKS trajaće do 31. marta. Nakon tog datuma preregistracija je moguća do 21. aprila, ali bez ponuđenih olakšica, potvrđeno je iz kosovskog MUP, prenosi KoSSev. Ujedno dodaju da će od danas vlasnici vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu biti opominjani sa zahtevom da odu u Centre za registraciju vozila.

Foto: KoSSev, Ilustracija

Uprkos više zahteva iz EU i SAD da se proces preregistracije sa srpskih tablica sa RKS produži za još deset meseci, kosovska vlada u petak je, tri dana uoči isteka roka (31. oktobar), odlučila da po fazama vrši primenu svoje odluke o preregistraciji, prenosi KoSSev.

U praksi će se sada njihova odluka o uklanjanju srpskih tablica primenjivati sve do 21. aprila 2023. – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve do potpunog uklanjanja.

Mera opomene, prema ovoj odluci, počinje 1. novembra, kada će, kako je to sada precizirao MUP, vlasnici automobila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu naredne tri nedelje biti opominjani uz zahtev do odu u Centar za registraciju vozila kako bi preuzeli RKS oznake.

Iz MUP takođe podsećaju da će se nakon toga, od 21. novembra, početi sa novčanim kažnjavanjem vlasnika vozila sa tablicama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“ u iznosu od 150 evra, kao i da će potom naredna dva meseca biti uvedene probne tablice – sa pravom registracije na tablice RKS i sa predviđenim olakšicama.

Istovremeno preciziraju da će svi vlasnici automobila sa ovim tablicama i dalje moći da koriste olakšice pri preregistraciji automobila na RKS, ali do 31. marta 2023.

Ističu da će preregistracija i nakon tog datuma biti moguća do – 21. aprila 2023, ali bez ponuđenih olakšica.

Da Vas podsetimo:  Istorija koju uporno zaboravljamo

Radi se o olakšicama za prelazak na RKS tablice, koje je kosovski MUP, a prema odluci kosovske vlade od 29. juna, omogućio vlasnicima vozila gore pomenutih srpskih tablica.

Oni vlasnici vozila koji žele da srpske tablice zamene tablicama RKS, prema toj odluci oslobođeni su carinske takse, administrativne takse u Centrima za registraciju vozila, takse za registarske tablice i takse za izdavanje Uverenja o registraciji vozila.

Ujedno, registracija je moguća u bilo kom Centru za registraciju, bez obzira na prebivalište ili mesto boravka vlasnika vozila.

Kosovski MUP ujedno podseća da konačno od 21. aprila na Kosovu više neće biti dozvoljen ulazak ili kretanje vozila koja imaju registarske tablice „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“.

I juče su pozvali sve građane, koji poseduju vozila sa tim tablicama da ih registruju na RKS.

Kosovska vlada je 29. juna ove godine donela odluku da se uklone sve tablice RS gradova na Kosovu i ova vozila registruju na RKS, a da se sa primenom odluke započne od 1. avgusta.

Nakon skoka tenzija odbijanjem Srba na Severu da to učine i Beograda da podrži odluku kosovske vlade, uz posredovanje međunarodne zajednice, vlada u Prištini je odredila novi rok – 31. oktobar.

Uprkos brojnim zahtevima međunarodne zajednice, da se i taj rok odnosno primena odluke produži na još deset meseci, kosovska vlada uvela je registraciju po fazama.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime