Kosovski naprednjaci pobedili „izdajnike“

1
1556

Pretnje, bombe, strah, podele i sumnjiva lica… lokalni izbori u deset srpskih opština na Kosovu imali su dugu predigru kojom je dirigovao Beograd. Završili su se kako su jedino mogli – pobedom Vučićevih trabanata.

Severna Mitrovica (arhivska fotografija)

„Biće drugog kruga, ali za četiri godine“, rekao je vickasto predsednik Srpske liste Goran Rakić. Njegova lista je saopštila da su pobedili u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu. Ubedljiva pobeda „od 80 odsto“, kako su rekli. Pljuštale su i čestitke iz Beograda – „velika pobeda za čitav srpski narod“, rekao je direktor kancelarije za KiM Marko Đurić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da „nisu uspeli oni koji su želeli da nas razjedine ili pobede“. Vučić nije rekao ko smo to „mi“, a ko su „oni“, mada je jasno da za njega postoji samo jedna linija podele – njegova stranka i sateliti na jednoj, svi ostali na drugoj strani.

Izlaznost je u srpkim sredinama, kao i svuda na Kosovu, poražavajuće niska – najniža u severnoj Mitrovici (38,5 odsto), najviša u Klokotu (63,2). Na celom Kosovu je glasalo svega 43,85 odsto upisanih birača. U mnogim albanskim sredinama biće drugog kruga, pošto se gradonačelnici biraju direktno.

Sličnost lokalnih izbora na Kosovu u srpskim sredinama i onih u Srbiji je zapanjujuća. U oba slučaja se glasanje predstavlja kao borba na život i smrt, a u toj borbi aktuelne vlasti ne prezaju od bilo kakve vrste pritisaka na političke protivnike i birače. Sve to je praćeno teškom zloupotrebom medija i državnih resursa, otvorenim ili skrivenim pretnjsms. Čitava ta zastrašujuća mašinerija se za trenutak smiri tek kada se postigne apsolutna izborna pobeda, a o tome šta bi se desilo ukoliko kandidati vlasti izgube izbore – možda nekom drugom prilikom.

Da Vas podsetimo:  Spasavanje rezerviste Dragutina iz Vukovara

Državni projekat i „izdajnici“

Ishod u srpskim sredinama je samo kumulativni efekat svega što je u prethodnom periodu radio Beograd, ističe za DW Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose. „A to su podsticanje podela među Srbima, ali istovremeno i podela koje su donele nasilje. I to će biti jako teško normalizovati nakon ovih izbora, što će samo izazvati dalje slabljenje srpske zajednice na Kosovu, a to će značiti i slabljenje pozicije Beograda u dijalogu sa Prištinom“, ocenjuje Janjić.

Janjić kaže da su rezultati lokalnih izbora „očekivani, ali da su zbog male izlaznosti i velika opomena. To je pobeda Beograda i na lokalnom nivou, a to znači da sada i sva odgovornost ide na Beograd. Mislim da je podrška samo jednoj listi pogrešna i konsekvence svega toga će sada snositi vlasti u Beogradu.“

Zvanični Beograd je na sve načine promovisao samo Srpsku listu na Kosovu, koja se u Beogradu inače nezvanično zove Kosovski SNS. Tanka je bila granica između neukusne podrške i pretnje. Tako je državni vrh Srbije jasno poručio da je Srpska lista državni projekat, ali i da svi koji su protiv nje „rade protiv interesa srpskog naroda“.

Slaba izlaznost – hronični problem Kosova (Priština, 22.10.2017)

Paralela sa izborima u Srbiji nije slučajna, jer se i u samoj Srbiji opozicioni protivnici satanizuju, a Naprednjacima takođe teško pada ako nemaju apsolutnu dominaciju od mesne zajednice do vrha države. Dušan Janjić primećuje da se to radi „otkako je Vučić na vlasti. A za to je Vučić dobio ne malu podršku međunarodne zajednice, što je rezultiralo time da je OEBS prekršio sva pravila 2013 godine, kada je naseo na izazvano nasilje i prekinuo izbore na severu Kosova“.

Bombe i molotovljevi kokteli

Tokom izbornog dana na Kosovu stizale su i neobične vesti o, recimo, pronađenim eksplozivnim napravama u autobusu sa interno raseljenim licima sa Kosova na prelazu Jarinje. To se samo uklapa u tvrdnje opozicionih aktivista iz srpskih sredina o neviđenom pritisku, i upozorenja kako nije bilo nikakvog sučeljavanja u predizbornoj kampanji, da su uništavani njihovi plakati, da nije bilo nikakve slobode medija i da su jedino bili aktivni stranački terenski radnici.

Da Vas podsetimo:  Još jedna uspešna godina Prosvjetine Škole srpskog jezika

Dušan Janjić potvrđuje da je među Srbima na Kosovu postojala „pre svega atmosfera straha. Kad se građani malo opuste, odmah se nekome digne automobil u vazduh ili se baci molotovljev koktel na kuću. Sada je samo pojačano angažovanje kriminalaca iz Beograda i drugih sredina, koji su dolazili u mesta poput Kosovske Mitrovice i Leposavića, gde je za Vučićeve kandidate postojao rizik da pobedi opozicija. A pokušaji da se iz Srbije unose eksplozivne naprave ne mogu se drugačije tretirati nego kao terorizam“, smatra Janjić.

Meta – Ivanović

Lokalne izbore u srpskim sredinama obeležila je i neverovatno oštra kampanja protiv Olivera Ivanovića, koji je bio kandidat za gradonačelnika severne Mitrovice. Lider Građanske inicijative ‘Srbija, demokratija, pravda’ je naveo kako „postoji strašna potreba Beograda da Srpska lista pobedi na severu Kosova, jer se boje da bi im u slučaju poraza bila načeta i vlast u Beogradu“.

Oliver Ivanović je nedavno u intervjuu za DW istakao da kiparski model vidi kao najbolje rešenje za Kosovo, ali mu je takav stav doneo i jako protivljenje zvaničnog Beograda. „Šta smo mi onda, Turci!?“, oštro je replicirao Vučić na jednoj konferenciji za novinare.

„Kampanja protiv Ivanovića je usledila pre svega jer je on veoma poznat u javnosti“, kaže Dušan Janjić. „Beograd prema njemu ima amoralan odnos i kada je reč o sudskom procesu koji se protiv njega vodi. A Ivanović je trebalo da pobedi na prvim izborima koji su usledili nakon Briselskog sporazuma, ali je Beograd to sprečio uz pomoć OEBS. Dakle, on je poznat, živi u Mitrovici, a sa druge strane ne mogu da ga nazovu izdajnikom i kao takav predstavlja pretnju za one koje podržavaju Vučić i Beograd.“

Da Vas podsetimo:  „Stefanović postao zvezda u tajkunskim medijima“

No nakon ovakvih izbora, odlučenih unapred, kosovski naprednjaci moći će, kako reče Rakić, da budu mirni barem četiri godine.

dw.com

1 KOMENTAR

  1. Ako je tačno da je Kosovo u Srbiji, da se zaključiti da sada imamo dva predsednika. Jedan je Tači a drugi je AV. Ne znam kome više da verujem ….

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime