Krađa imanja na Kosovu: Albanac porodici Dujović oteo dedovinu falsifikovanim papirima

0
94
Foto: Kosovo onlajn

Nastavnica u penziji rodom iz Vitomirice kod Peći Milanka Dujović Terzić, koja je raseljeno lice u Srbiji, kaže da je jedan Albanac prisvojio njihovo imanje falsifikovanim papirima, a potom ga preprodao, prenose “Novosti”.

“Osim što su nas proterali i naše imanje godinama koristili bespravno i bez ikakve nadoknade, sada je to imanje falsifikovanim papirima prisvojio jedan Albanac, a potom ga prodao trojici sunarodnika. Sada smo ja i moji rođaci primorani da dokazujemo vlasništvo nad imovinom“, rekla je Dujović Terzić.

Tako je opisala nevolju u kojoj se njena porodica dodatno našla u poslednjih godinu dana, jer je Albanac iz susednog sela lažnim papirima otuđio njihovo roditeljsko imanje. Sada sa rođacima, naslednicima očevine, sudskim putem pokušava da dokaže da je imanje u njihovom vlasništvu.

“U Vitomirici kod Peći imamo više od dva hektara imanja koje je naš deda kupio pre više od sto godina, a koje je nasledilo nas šestoro braće i sestara. Albanac iz susednog sela falsifikujući dokumenta sa matičarima iz Tutina, ali i uz pomoć određenih ljudi iz Pazara i Čačka, koji su mu ‘nabavili’ smrtovnice naših rođaka i falsifikovali naše lične karte, uspeo je da prisvoji, a potom rasparčao i naše imanje nelegalno prodao trojici Albanaca”, ispričala je Dujović Terzić.

Lažni izvod iz knjige rođenih zbog krađe imanja(Foto: Privatna arhiva)

O otuđenju imovine saznali su slučajno u novembru prošle godine kada su otišli u Peć da prijave falsifikatora, ne znajući da su sada navodni vlasnici njihovog imanja neki drugi Albanci. Jer, njihovo imanje je već bilo preprodato.

“Iako je pravda donekle zadovoljena, jer su matičarke iz Tutina uhapšene zbog izdavanja izvoda na osnovu kojih su falsifikovana naša lična dokumenta, morali smo da otpočnemo borbu oko dokazivanja vlasništva, što iziskuje značajne materijalne troškove”, rekla je Dujović Terzić.

Da Vas podsetimo:  Pismo sa Kosova ili korona racija

Išli su od jedne do druge policijske stanice u Srbiji da dokažu da su im dokumenta falsifikovana, kao i da brat koji je navodno prodao njihovu imovinu – ne postoji, izmišljen je.

“Tek u avgustu ove godine uspeli smo da celokupnu dokumentaciju dostavimo Euleksu u Prištini, koji je potom istu dostavio sudu u Peći, gde se vodi sudski postupak o dokazivanju vlasništva nad našim imanjem”, pojašnjava Dujović Terzić i dodaje da je suđenje koje je trebalo da bude održano početkom prošle nedelje odloženo zbog bolesti sudije.

Ona i njenih petoro rođaka morali su da podižu kredite da bi platili troškove suđenja i advokate.

“Osim što i dalje živim u jednom od kolektivnih centara u vrlo teškim uslovima, moram od penzije da izdvajam novac za odlaske na sud i plaćanje advokata”, zaključuje revoltirano ta žena koja je osim roditeljskog imanja morala da dokazuje i vlasništvo nad imovinom koju je stekla sa suprugom u Suvom Lukavcu kraj Istoka.

Hapšena zbog sopstvene imovine

Navela je da je pored roditeljske, imala problema pre tri godine sa imovinom koju je stekla sa pokojnim mužem.

“Kada sam pokušala da isteram uzurpatora i pokrenula sudski postupak, zapretio mi je da ću ga zapamtiti. Tako je i bilo, jer su me pre tri godine na administrativnom prelazu uhapsili na osnovu nekakve poternice tretirajući me kao najtežeg zločinca. Iako sam prethodnih 16 godina odlazila na Kosmet hapšenje je usledilo kada sam pokušala da dokažem vlasništo nad imanjem pokojnog supruga”, rekla je Milanka Dujović Terzić.

Oslobođena je zbog nedostatka dokaza.

Za zaštitu imovine 80.000 tužbi

I dok Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbeđuje besplatnu pravnu pomoć u ostvarivanju prava Srba na povratak svojine, srpski advokati opominju da se pred pravosudnim organima na Kosovu takvi primeri veoma sporo rešavaju.

Da Vas podsetimo:  ČAROBNI TRAKTOR ZA SRPSKE ŠTAKORE

Takođe, brojni su slučajevi da Albanci uzurpatori prvo devastiraju srpsku imovinu do neprepoznatljivosti kako bi na njoj gradili nove objekte.

Inače, prema saznanjima u Kancelariji za KiM, pred kosovskim sudovima vodi se oko 80.000 sporova za zaštitu privatne imovine Srba i nealbanaca na Kosovu.

https://pokretzaodbranukosovaimetohije.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime