Tači: „Kraj rada ilegalnih struktura“

0
609

hasim-taci-ivica-dacic-1Briselskim sporazumom osiguran je kraj rada ilegalnih struktura na Severu, a on sam je postao globalni primer kako se problemi rešavaju kroz dijalog, poručio je kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, obeležavajući svojim komentarom na Fejsbuku dve godine od postizanja ovog sporazuma. Tači je takođe podsetio na pogibiju policajca specijalne policijske jedinice ROSU sa Kosova, Envera Zumberija, 26. jula 2011, tokom akcije uspostavljanja kontrole kosovskih vlasti na tadašnje administrativne prelaze na Severu. A u Osnovnom sudu u Mitrovici danas popodne se upravo i održava završna reč suda u suđenju za ubistvo ovog policajca, osumnjičenim Srbima iz Zubinog Potoka – Radovanu Radiću i Milovanu Vlaškoviću.

„Pre dve godine potpisali smo značajan sporazum u Briselu koji je osigurao kraj rada ilegalnih struktura Srbije i evropeizaciju Balkana. Uprkos zastojima, neosporiv uspeh ovog sporazuma doneo je dugoročnu korist za čitavo Kosovo i region i postao je globalni primer kako se problemi rešavaju kroz dijalog. Na ovu godišnjicu hteo bih da podsetim na Envera Zumberja koji je život položio za odbranu suvereniteta, ali koji je poneo proces sa kojim je vlast Kosova proširena na čitavu zemlju i doveo Kosovo pred ulazak u EU,“ napisao je Tači na svom profilu.

Istovremeno, na profilu svog srpskog kolege iz Beograda, Ivice Dačića, poslednje obaveštenje jeste od prekjuče, vest iz Kurira, preuzeta sa sajta partije koju vodi ovaj srpski ministar: „Dolazak kosovskih zvaničnika nije predviđen Briselskim sporazumom ni u jednom jedinom aktu, rekao je za ‘Kurir’ prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, osvrćući se na poruke iz EU.“

U jeku je medijska pažnja u vezi sa najavom iz Prištine, sa jedne strane, da će Tači 24. aprila doći u Beograd na poziv nevladine organizacije Omladinski odbor za obrazovanje, a na konferenciju „EU integracija Zapadnog Balkana: možemo bolje zajedno“, i sa druge, serije izjava srpskih zvaničnika od toga da će ga uhapsiti, do toga da oni neće učestvovati na tom događaju, te da se Beograd pritiska da se poseta i omogući.

Da Vas podsetimo:  Prosvjeta iz Beča u Jerusalimu i Svetoj zemlji!

Izvor: KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime