Krajišnik: “Milošević uz viski dao Sarajevo”

1
1261

momcilo_krajisnik_milosevicSarajevo – Haški osuđenik Momčilo Krajišnik tvrdi da je bivši predsednik SRJ i Srbije Slobodan Miloševic “glavni krivac” što je Sarajevo pripalo Federaciji BiH, a ne RS.

“Nemam simpatija prema Miloševiću, jer vam je dao Sarajevo. Milošević vam je dao Sarajevo uz čašu viskija. Ako bi neko trebalo da slavi Miloševića, onda ste to vi”“, rekao je Krajišnik u emisiji sarajevske FACE TV.

Za Krajišnika Republika Srpska nije država već je to međunarodno priznati subjekt Bosna i Hercegovina.

Krajišnik, koji je nedavno pušten iz zatvora nakon 13 godina robije na koju ga je osudio Haški tribunal zbog progona i prisilne deportacije nesrpskog stanovništva, kaže da je Republika Srpska samo jedan dio BiH.

“Međunarodno priznati subjekt – država je Bosna i Hercegovina. I tu nema spora. Ja nikad neću reći da je Republika Srpska država u pravom smislu. Republika Srpska jedan dio BiH i tačka”, rekao je Krajišnik .

Krajišnik je kazao da je podjela BiH dogovorena još 1993. godine, ali da je rat trajao još dvije i po godine dok na terenu nije postignuta podjela teritorije u srazmeri 51 odsto za Federaciju BiH i 49 odsto za Republiku Srpsku.

Krajišnik je rekao i da je “etiketa ratnog zločinca – prava kazna”, kao i da je on “osuđen zbog zločina koje su radili tamo neki ljudi”, prenosi Beta.

“Nije kazna samo zatvor, jer je čovjeku umrijeti svakako”, rekao je Krajišnik i dodao da će svoju budućnost posvetiti tome da dokaže da nije kriv za ratne zločine u BiH.

“Haški sud je htio da osudi čelnog čovjeka iz Republike Srpske i ja sam naletio kao pogodna ličnost”, rekao je Krajišnik i dodao da je Biljana Plavšić sa sudom napravila pogodbu koja je bila “nečasna”, kao da se u Hagu željela prikazati kao “figura koja ništa nije odlučivala”.

Da Vas podsetimo:  Rešenja srpske jednačine nema bez Rusije – kao što ga nije bilo u Novom veku

“Ja sam osuđen jer je Ratko Mladić bio nadležan nekom vojniku koji je počinio zločin. Moja presuda nema u sebi činjenicu da je Momčilo Krajišnik nešto uradio, potpisao. Ja sam kriv što sam bio u krugu tih ljudi”, kazao je Krajišnik.

Prema njegovim rečima, svi koji su odgovorni i krivi za ratne zločine treba da odgovaraju.

Krajišnik je istakao da nije znao za plan genocida u Srebrenici i ustvrdio da ni Radovan Karadžić ništa nije znao o tome.

“Što se tiče Mladića, on je bio u Srebrenici na licu mjesta, ali kada god smo kontaktirali, on je uvijek bio protiv zločina. Kako god, Srebrenica je velika nesreća za srpski narod”, istakao je Krajišnik.

Dodao je da je tužilaštvo u Hagu “napravilo veću štetu za BiH nego korist zbog selektivnog pristupa suđenju”.

“Devet godina sam se borio da dokažem svoju nevinost, ali nisam uspio. Ja priznajem tu presudu, nezavisno jesam li kriv ili ne. Ostalo mi je da prikupljam dokaze i u narednom periodu dokažem svoju nevinost”, naglasio je Momčilo Krajišnik.

Odgovarajući na pitanje, da li je trebalo da u Hagu odgovaraju i Alija Izetbegović i Haris Silajdžić, Krajišnik je kazao da “oni nisu ništa krivi i da im on nikad ne bi sudio”.

“Kao što sam ja želio da se dođe do mira i oni su. Ja nikad nisam vidio da su Izetbegović i Silajdžić potpisali bilo kakvu naredbu. U Hagu su isto trebali postupiti i za drugu stranu, i osuditi samo one koji su krivi”, izjavio je Krajišnik, prenosi Beta.

Momčilo Krajišnik je osuđen na 20 godina zatvora, ali je predsjednik Tribunala Teodor Meron, početkom jula ove godine, donio odluku o njegovom prijevremenom oslobađanju nakon što je odslužio dvije trećine zatvorske kazne.

Da Vas podsetimo:  HOĆE LI EU NATERATI SRBIJU DA RATUJE PROTIV RUSIJE?

Krajišnika je Haški tribunal 2009. godine proglasio krivim zbog njegove uloge u progonima, deportacijama, prisilnom premještanju nesrba tokom rata u Bosni i Hercegovini u 35 opština.

Krajišnik je jedan od osnivača Srpske demokratske Stranke (SDS) čiji je predsjednik bio Radovan Karadžić.

Inače, Krajišnik je bio predsjedavajući Narodne skupštine Republike Srpske i član Predsjedništva BiH od 1996. do 1998.

Uhapšen je 3. aprila 2000. godine, a kaznu je odležao u Haškom tribunalu i u Velikoj Britaniji.

Momčilo Krajišnik danas živi na Palama.

izvor: Tanjug / Glas Srpske

 

1 KOMENTAR

  1. Hm,hmm..mala ispravka,Srebrenica je velikia sramota za “ bosanske srbe l SPO „,Srbija, Srbi( janci) ne snose nikakvu odgovornost koja I’m se kaci u mnozini “ Srbi „

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime