“Kralj čaja” veličao Srbiju

0
905

Kako je ser Tomas Lipton 1915. svetu proneo glas o hrabrosti Srba. Skromnost ga učinila veoma popularnim u našem narodu

HRABRA mala Srbija! Kako je samo veličanstveno odigrala svoju ulogu u ovom velikom svetskom sukobu, najvećem do sada! Tri puta je odbila napade austrijskih osvajača i oterala ih dalje od svojih granica. Uložila je svaki gram svoje energije u to, i sećanje na njena dela nikada neće umreti. Ovim rečima, ser Tomas Lipton, jedan od najuticajnijih ljudi svoje epohe, započeo je brošuru “Strašna istina o Srbiji” (sa dodatkom “Srpska borba za slobodu, romantična priča”), koju je štampao po povratku iz humanitarne misije u našoj zemlji, u prvoj polovini 1915, kada je tifus kosio sve pred sobom. Na ovaj zaboravljeni istorijski događaj, pomoć koju nam je tada pružio u lekovima i sanitetu, ali i onu moralnu, podsetila nas je upravo objavljena knjiga Dragana Bisenića “Mala, veličanstvena Srbija – ‘Kralj čaja’ Tomas Lipton 1915. u Srbiji”.

BRITANAC filantrop, avanturista, zaljubljenik u fudbal, prijatelj kralja Edvarda i poznanik Mabel Grujić, koji je do ogromnog bogatstva stigao krenuvši iz male radnje u Glazgovu, svoju jahtu “Erin” stavio je na raspolaganje Crvenom krstu Velike Britanije. U Srbiju je krenula 18. januara 1915. i na palubi nosila nekoliko motorizovanih ambulantnih kola i kamiona, a u potpalublju 60 tona medicinskih zaliha i odeće. U Marselju se ukrcalo petoro lekara, 15 medicinskih sestara i šestoro sanitetnih radnika, a u Solun su stigli 11. februara i put nastavili železnicom.

– U Solunu su ga sačekali predstavnici srpske vlade, koji su ga dopratili do Niša, gde su ga dočekali Slavko Grujić sa suprugom Mabel, gradonačelnik, komandant garnizona i viđeni građani – navodi se, između ostalog, u Bisenićevoj knjizi. – Odmah po dolasku u Niš otišao je u posetu kod premijera Nikole Pašića, koji ga je pozdravio i govorio sa dubokim uvažavanjem o velikodušnosti engleskog naroda. Odmah nakon toga stigao je poziv za ručak s prestolonaslednikom. Gradonačelnik i predstavnici armije priredili su večeru u gradskoj većnici u njegovu čast.

Da Vas podsetimo:  Kako su komunisti menjali granicu Kosova posle 1945.

PROGLAŠEN je počasnim građaninom Niša, a Liptona, koji je potom obišao Beograd, Kragujevac i Vrnjačku Banju, prema pisanju tadašnjeg “Njujork tajmsa”, narod u Srbiji prozvao je “čika Toma”.

– Njegova skromnost učinila ga je veoma popularnim – stoji u delu našeg nekadašnjeg ambasadora u Egiptu. – Tražio je skroman smeštaj i jelo koje je jeo običan svet u ratnim uslovima. Voleo je, takođe, da se fotografiše sa srpskim vojnicima i oficirima. Osim što je obišao bolnice i medicinske centre i ohrabrio doktore i medicinske sestre, našao je vremena za posete seoskim vašarima i za pecanje.

Na Liptonovu posetu Vrnjačkoj Banji, u jednom pismu, ostala su sačuvana i sećanja britanske bolničarke Elsi Korbet:

– Lipton se ponašao srdačno i nenametljivo. Posetio je manastir Žiču, upoznao mnoštvo ljudi, zavoleo narod, muziku i hranu, divio se voćnjacima, livadama punim lekovitog bilja, prirodnim lepotama Vrnjačke Banje i Srbije. Bio je iznenađen da dame iz najuglednijih porodica pomažu u privremenim bolnicama, a mnoge žene čiji su muževi na frontu radile su na poljima kako bi prehranile porodicu.

Koliko nam se ovaj Škot u tih nekoliko nedelja približio i upoznao nas, možda najbolje govori ova tvrdnja iz njegove brošure:

– Koliko god da su siromašni, oni su najnezavisniji narod, Srbi će radije da gladuju nego da mole.

NEPRIZNATI PRINC ĐORĐE

DA sa Liptonom zaplovi za Srbiju, javio se i Đorđe Obrenović, pretendent na srpski presto, tačnije kod nas retko pominjani vanbračni sin kralja Milana i Artemize Hristić. Ipak, ovaj nikada zvanično priznati princ dinastije Obrenović, živopisne biografije, nije bio među putnicima koji su stigli u Niš.

Na brodu “Erin” bila su četiri britanska novinara i kamermana, a sa Liptonom je po Srbiji putovao i jedan od najpoznatijih američkih snimatelja Arijel Verdžes.

Da Vas podsetimo:  Zločin muslimanskih ustaša nad Srbima Vozuće 1942. godine

Izvor: Novosti , vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime