Kraljica Marija Karađorđević u Dubrovniku

0
2227

marijaKraljica Marija posetila je Dubrovnik 19. aprila 1923. U susret „Karađorđu“ izašla je pratnja od preko trideset motornih čamaca okićenih zelenilom i lampionima. Pratili su brod u Grušku luku. Sva je Gruška luka zasijala u moru svetla. Po obali od Kantafiga do Batale, a od Batale do kraja Lapada upaljene su vatre, svi prozori kuća bili su osvetljeni.

U „Narodnoj Svijesti“ istaknuto je: „Masa naroda prikrila obalu, što parobrod bliže, to oduševljenje življe, a pozdravi jači.“ Na parobrodu u luci kraljici je predstavljen veliki župan dr. Grisogono, opštinski upravitelj, komandant mesta, lučki poglavar i predsednica Ženske Zadruge. Tri devojčice u belom dale su kitu cveća kraljici Mariji, njenoj majci i grčkoj princezi Ireni. Tokom celog puta od Gruža do grada narod je cvećem obasipao kraljicu. Na Pilama je dočeka mnoštvo naroda. Ušavši u grad kroz vrata od Pila kraljica je prošla Stradunom kroz špalir građanstva uz urnebesno klicanje, kišu cveća sa prozora i sa strane, bengalsku vatru i mahanje dece sa zastavicama. Pred dvorom je dočekala jedinica garde, vojna muzika, četa Župljana odevena u narodnu nošnju, deca iz škola i masa naroda. Kad je auto stao, muzika je odsvirala našu i rumunsku himnu, dok se orilo urnebesno klicanje. Visoki gosti su ušli u Knežev Dvor.

U „Narodnoj Svijesti“ istaknuto je: „Sav prostor od Stone Crkve do Divone te pred Gundulićevom poljanom najednom se napuni građanstva, koje je urnebesno aklamiralo visoke goste. Kad se pomoliše na prozorima dvora oduševljenje dopre do kulminacije. Na jednom nastane grobna tišina, a Njezino se Veličanstvo zahvali riječima: „Hvala Vam braćo !“ na šta nastane urnebesno klicanje. Ovacije, pjevanje, udaranje muzike, još se je za dugo nastavljalo, dok se ne zametne i narodno kolo. Kroz to vrijeme Visoki se gosti često pokazivahu na prozore odzdravljajući i mašući rupcima. U kasnu noć glazba sa nepreglednom povorkom obiđe grad, ali se narod opet sakupi kličući pred Dvorom. I opet se pokazaše Visoki gosti zahvaljujući na tolikom oduševljenju. … a preko opć. upravitelja poruči građanstvu, da je Nj. Vel. očarano toli srdačnim dočekom, pak se najljepše zahvaljuje i šalje svoj pozdrav i poljubac svima Dubrovčanima. Kad je opć. upravitelj pred općinom to javno saopćio, klicanju nije bilo konca ni kraja do najkasnije ure noći. –– Značajno je da za cijelog ovako oduševljenog dočeka red nije bio nimalo pomućen.“ U pratnji kraljice nalazio se general Stevan Hadžić, lični kraljev ađutant Vlada Petrović Njeguš i admiral Prica. Posle Dubrovnika kraljica je otplovila na „Karađorđu“ za Boku Kotorsku. U Kotoru je dočekana od zastupnika svih vlasti, muzike i mnoštva naroda sa oduševljenjem. Cela Boka je bila svečano iskićena, a posebno Herceg Novi. Kraljica je posetila Herceg Novi a na povratku objedovala u hidroplanskoj stanici u Đenoviću. Obišla je i obalu do Tivta. Svuda je bila oduševljeno dočekana i pozdravljena. Iz Boke nastavila je za Cetinje. (1)

Da Vas podsetimo:  Sekte vrebaju online

Kralj Aleksandar i kraljica Marija posetili su 1925. Primorje. Na Primorju posetili su Bar, Ulcinj, Spič, Sveti Stefan, Budvu, Grbalj, Tivat, Kotor, Herceg Novi, Risan, Perast, Dubrovnik i Cavtat.Kraljevski par je 27. septembra 1925. ušao u Dubrovnik kroz vrata od Pila, okružen počasnom stražom Župljana, u njihovim bogatim narodnim nošnjama. O poseti: „Dok su kralj i kraljica prolazili preko Straduna, sa svih prozora je kao kiša padalo na njih cveće, … Dubrovačke gospe sa prozora palača mahale su maramicama …“. Po Stradunu bili su poređani s jedne i druge strane sokoli i sokolice, mali izvidnici, đaci stručne škole, pomorske akademije i Konavljani u bogatim narodnim nošnjama izvezenim zlatom.(2)

233-Kraljica Marija-580x0U Cavtat je došlo mnoštvo sveta iz Konavala da dočeka kraljevski par. Celo mesto bilo je iskićeno, a ispred crkve sv. Nikole podignut je slavoluk. Zvanična poseta bila je otkazana. Preko 500 izletnika ukrcalo se na parobrod „Zaton“ da u Dubrovniku vide kraljevski par. Kad je brod bio kod ostrva Supetra, susreo se sa motornim čamcem na kome je bio kraljevski par. Izletnici su prepoznali kralja i kraljicu i stadoše pozdravljati klicanjem i mahanjem. Brod je okrenuo prema Cavtatu. Opazivši čamac ratne mornarice, slušajući zvižduk „Zatona“ i njegov povratak, neki se setiše u Cavtatu šta bi to moglo biti, te se raširila vest „Kralj dolazi“. Kralj i kraljica su se iskrcali pred slavolukom kraj crkve Matice, gde se već bilo okupilo dosta naroda, a kraljevski par praćen od čete domaćih konjanika uputi se ka Mauzoleju Račića. Stala su zvoniti zvona, pucati mužari, narod se sa svih strana okupio, izletnici su se sa „Zatona“ iskrcali i razvrstali po obali, da dočekaju kraljevski par. Na povratku iz Mauzoleja kraljevski par se zaustavio kod „Cavtajske Udruge Pčelica“, gde im je učiteljica Jelka Miš pokazala bogatu zbirku narodnih vezova. Kad su došli na obalu narod ih je burno pozdravio, a kralj sav razdragan uđe među narod i sa mnogima od njih se rukovao. Kod Franjevačke crkve ukrcao se u dvorski auto da krene prema Dubrovniku. Kod slavoluka pozdravio je kraljevski par don Đuro Krečak, župnik Ćilipa. Burno pozdravljen od svog naroda dvorski auto praćen od 20 konjanika odjurio je put Dubrovnika. Kad je dvorski auto prošao prazan put Cavtata mnogi su se u Župi dosjetili, da će se kraljevski par povratiti iz Cavtata preko Župe. U listu“Narodna Svijest“ istakli su: „Taj glas okupi na glavnu cestu i staro i mlado i kad su se N.N.V.V. vraćala narod ih je svečano pozdravljao poklicima, mahanjem rubaca obasipljući auto cvijećem. N.V. Kralj se je zaustavio u Platu, Mlinima i Čibači i razgovarao sa narodom.“(3)

Da Vas podsetimo:  Treba nam spomenik žrtvama komunističkog terora

Kraljevska porodica boravila je 1935. u dvorcu Miločer u Paštrovićima kraj Budve. Kraljica Marija je zajedno sa svojom majkom i infantkinjom Beatrisom posetila Dubrovnik. Stigla je u Dubrovnik iz Boke Kotorske. Na ulazu u Dubrovnik posetila je crkvu i dvorište dominikanaca. Starešina manastira se zahvalio kraljici na njenom poklonu, što je tog jutra stigao od uprave kraljevih dobara u iznosu od 50.000 dinara za popravku crkvenog krova. Posle toga kraljica je otišla u kraljevski dvor (knežev) gde se odmorila, pa je obišla relikvijar stolne crkve, gde ih je dočekao biskup sa rektorom katedrale. Posle katedrale obišle su franjevački manastir, gde ih je dočekalo starešinstvo. Zatim su se prošetale Placom kralja Petra (Stradunom) zanimajući se za nacionalne radnje a posebno su posetile radnju Luja Kraja. Ušle su u crkvu sv. Vlaha. I ako se nije znalo za dolazak kraljice ipak se brzo skupilo mnoštvo građana, koji su na izlazu iz dvora, pa ispred katedrale i franjevačkog manastira, a posebno niz čitavu Placu i pred sv. Vlahom neprestano pozdravljali. Kraljica je otpozdravila mahanjem ruke. Kraljica je automobilom, kojim je sama upravljala, krenula ka Trstenu, gde su gosti pregledali starinsku vilu gospara Vita Goce. Bili su počašćeni i izjavili su da će opet doći „na čaj” kod gospara Vita. Kad je narod doznao za njihov dolazak okupilo se brzo celo mesto i burno ih pozdravilo. Istog dana uveče krenula je kraljevska porodica dvorskim vozom iz Zelenike za Beograd.(4)

Kongres Međunarodnog ženskog saveza održan je u Dubrovniku od 28 septembra do 9 oktobra 1936. Prilikom Kongresa Internacionalnog ženskog saveza u Dubrovniku priređena je izložba narodnih rukotvorina. Kraljica Marija posetila je zajedno sa svojom majkom 5. oktobra 1936. izložbu ženskih rukotvorina i knjiga u Dubrovniku. Izložba je bila otvorena u delu prostorija Palate Sponza. Posetiocima su se dopale lepote kninskih šara. Kraljica Marija kupila je jedno parče. (5)

Da Vas podsetimo:  Napad na Kovića je napad na sve nas

Saša Nedeljković, član Naučnog društva za istoriju zdravstvene kulture Srbije

___________________________

Napomene:

1. „Dubrovnik svojoj kraljici“, „Narodna Svijest“, Dubrovnik, 24 aprila 1923, br. 19,str. 1, 2;
2. Stanislav Krakov, „Preko Visokih Dečana i Lovćena u Primorje“, „Almanah Jadranske Straže za 1926“, Beograd 1926, str. 82, 111; Jovan P. Popović, „Kralj Aleksandar u Crnoj Gori 1925 godine“, Beograd 2003, str. 197, 200, 204, 219, 223;
3. „Narodna Svijest“, Dubrovnik, 1. oktobra 1925, br. 40, str. 2;
4. „Njez. Veličanstvo Kraljica Marija”, „Narodna Svijest”, Dubrovnik, 25 Rujna 1935, br. 38, str. 3;
5. Slavka Gerasimović, „Izveštaj o kongresu Internacionalnog ženskog saveza u Dubrovniku“, „Glasnik Jugoslovenskog ženskog saveza“, Beograd, Oktobar–Novembar 1936, br. 9, str. 71, 72, 73, 74, 75, 76;

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime