Kratak ali veliki film dva mlada čoveka

0
157

Povodom godišnjice najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata, zločinačke akcije Zapada i hrvatske vojske ”Oluja”, premijerno je prikazan na RTV i društvenim mrežama istoimeni kratki igrani film.

Dvojica Nikola, Živković i Rausavljević su tvorci navedenog filma, kratkog po dužini, nepunih četiri minuta, ali velikog po sadržaju i poruci. Osnov filma je pesma Nikole Rausavljević, koji je kao četvorogodišnji dečak preživeo strahote ”Oluje” bežeći iz svog doma u Srpskoj Krajini. Tada je poneo ključ kojim je poslednji put zaključana kuća u kojoj je rođen, a koji i danas čuva sa bolom potisnutim duboko u duši, koji proiznosi ovim rečima: ”Ključ i dalje imam, ali ta vrata ne postoje…Pesma je moja i naravno da je lična, ali s druge strane, ona predstavlja kompletnu ljudsku tragediju, svih sa ovih prostora i celog sveta.”

Pesnik Rausavljević i režiser Živković su filmom pokazali da su mladost koja je svesna svog porekla i izazova koji stoje pred njom. Samim odabirom teme za film, oni su pokazali hrabrost i odlučnost da ne žele da prave kompromis sa nametnutim duhom ovog palog sveta. Iako nije popularno govoriti o stradanju i patnjama srbskog naroda, oni kroz lik čoveka kome je ”oluja” odnela ženu i sina baš to ubedljivo čine.

Više od dve decenije Zapad preko evrounijatske kolonijalne uprave, kroz školski sistem i medije, menja svest našoj decu, pretvarajući ih u masu koja nije svesna svog porekla i koja ne haje za svoj narod i njegov opstanak. Briše im se iz svesti velika i časna prošlost jednog stradalnog naroda, a nameću laži o narodu koji je počinio genocid i koga se treba stideti. Zbog toga sve više mladih ljudi, umesto da se ponosi što su Srbi, stide se i odriču pripadništva svom narodu.

Da Vas podsetimo:  Milo Lompar: Srpski intelektualci su izgubili osećaj dužnosti prema državi i narodu
Foto: Dnevnik (V. Fifa)

Primer ova dva mlada čoveka, dvojice Nikola, ohrabruje i pokazuje da nije sve izgubljeno. Da imamo mladost koja se ponosi svojim poreklom i prošlošću, koja može da učini ovaj svet boljim. Dok je ovakve mladosti, biće i budućnosti ovog naroda.

Završićemo rečima Nikole Živkovića: ”Ne znam kojim rečima bih mogao opisati uzbuđenje povodom objavljivanja filma. Preponosan sam na ekipu koja je zaslužna što bolje izgleda nego što sam mogao zamisliti. Pomozite nam tako što ćete podeliti sa ostalima. Hvala svima na podršci!”

Uredništvo Borba za istinu

izvor:http://borbazaistinu.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime