Kratak osvrt: Proterivanja Marka Đurića

0
1192

 

Marko Đurić/Foto: skrinšot Youtube/ Kancelarija KiM

Zbog kritične situacije u odnosima sa Rusijom, nastale delimično kao rezultat borbe duboke države SAD protiv Donalda Trampa, Zapad zahteva od Aleksandra Vučića da ubrza proces potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma sa „Kosovom“. Kao rezultat prethodnog pritiska, Vučić već mesecima govori o unutrašnjem dijalogu. On je sam izjavio da planira da svoj stav objavi u aprilu. Vučić se nadao da će dobiti bar jedan ustupak od Zapada, i to u vidu ZSO, ali Zapad ne pokazuje nikakvu želјu da to uradi, što takođe pokazuje da Zapad neće imati nikakve milosti prema njemu po obavlјenom poslu.

Vučić je od početka planirao da Kosovo i Metohiju preda, ali nije računao da će Zapad biti u ovakvom sukobu sa Rusijom u trenutku kada se ta predaja konačno dogodi. Verovatno mu je jasno da će, čim bude predao Kosovo i Metohiju, na red doći zahtev Zapada da se Srbija priklјuči sankcijama Rusiji i usaglasi spolјnu politiku sa politikom EU. Vučić je čitavu svoju politiku predaje Kosova i Metohije balansirao svojim „dobrim“ odnosima sa Rusijom, pri čemu mu je Rusija, sa Putinom na čelu ne samo to dozvolјavala već i aktivno pomagala. Propaganda koju većina medija u Srbiji vodi je da Putin podržava Vučića, i narod u Srbiji želi da u to veruje, u situaciji kada stvarne podrške ni sa jedne druge strane nema.

Ako se nekada i nadao da će uspeti da oteže sprovođenje zahteva Zapada da uvede sankcije Rusiji, Vučiću je verovatno postalo jasno da to sada neće moći i da će to morati da uradi odmah po priznanju „Kosova“. Zapad toleriše Vučićevu igru sa Rusijom samo zato što im je u odnosima sa Srbijom prioritet „Kosovo“. Onog trenutka kada se to završi (potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma), prioritet će postati odnosi Srbije sa Rusijom.

Da Vas podsetimo:  Кao piletu silikoni, Srbiji treba ekonomska diplomatija

Vučiću će biti teže da uvede sankcije Rusiji nego da preda Kosovo i Metohiju, jer neće imati bilo šta bitno da koristi kao protivtežu. Uz to, neće biti lako promeniti propagandnu matricu i preko noći ubediti narod da je Rusija sada loša i da joj treba uvesti sankcije i izbaciti ponekog diplomatu. Ova situacija bi umnogome podsećala na 1948. godinu.

Dakle, postaje jasno da posle predaje Kosova Vučić gubi sve adute koje je kod Zapada imao i zbog kojih mu je omogućeno ne samo da osvoji vlast 2012. godine već i da je zadrži 6 godina. Na svako oklevanje Vučića da odmah promeni odnose sa Rusijom, Zapad bi nemilosrdno krenuo u akciju. Vučić vrlo dobro zna da, sem nekoliko vrlo odanih lјudi, većina onih koji ga podržavaju to rade iz koristi i da će prvom prilikom promeniti stranu. Većina tih lјudi su više puta do sada menjali stranu i jedna promena više im neće biti preveliki problem, imajući u vidu korist koja će uslediti posle još jedne izdaje. Oni koji u Srbiji sada nevolјno podržavaju Vučića bi jedva dočekali da ga napadnu. Većina medija bi to odmah podržala. Vučić bi bio napadnut sa svih strana i morao bi da ode sa vlasti. Većina kumova i „poslovnih partnera“ bi odmah okrenula ćurak i prišla pobednicima. Vučićev ego bi bio teško pogođen, a možda bi još više bio pogođen porodični „biznis“ njegovog brata.

Shvatajući ozbilјnost situacije, Vučić je otišao u SAD da bi tamo, na izvoru, pokušao da nekako izmoli neki smokvin list za izdaju Kosova i Metohije, i nekako ubedio gazde da ga ne teraju da prekida odnose sa Rusijom. Sudeći po njegovim izjavama po povratku sa puta, nije bio uspešan u svojoj nameri.

Da Vas podsetimo:  "Slučaj" je retko jedini, gledaj ga imajući u vidu sledeće...

U naizgled bezizlaznoj situaciji, pod velikim pritiskom, Vučić je procenio da i pored očigledno lošeg položaja može da ubedi Zapad da on ima još neke adute u igri. Stvaranjem krize na Kosovu i Metohiji Vučić je želeo da pokaže da još uvek može da stvori probleme, i da je zato najbolјe za Zapad mu da nešto od onoga što je tražio. Marko Đurić je tu samo kolateralna šteta.

Kako stoje stvari, njegova procena je bila pogrešna i sada ne zna šta sledeće da uradi.

Ovaj prikaz ne bi bio potpun bez kraće psihološke analize stanja srpskog naroda u Srbiji. Posle gotovo 30 godina teškog života, srpski narod je umoran i istrošen, bez mnogo snage da se bori. U teškoj i neizvesnoj situaciji, lјudi uglavnom razmišlјaju o preživlјavanju. Teško je verovati da većina lјudi ne oseća u dubini duše da Vučić izdaje Kosovo i Metohiju, bez obzira što mediji pokušavaju da prikažu drugačiju sliku. Ljudi svesno zavaravaju sebe, jer im je tako lakše. To je odbrambeni mehanizam koji pomaže u teškim situacijama. Mnogo bi bilo teže priznati sebi da Vučić izdaje Kosovo i Metohiju a da ga narod ne sprečava u tome, nego ubediti sebe da   Vučić brani Kosovo. Problem za Vučića nastaje onda kada narod više nema čime da se zavarava, a to će se dogoditi ukoliko se Srbija stavi na stranu EU u sukobu sa Rusijom. Narodu će tada biti potrebno da nekako opravda sada već očigledan poraz, pa se može lako dogoditi da se pojavi potreba za nekim novim Vukom Brankovićem, a najbolјi kandidat za tu ulogu bio bi upravo Aleksandar Vučić. Razlika među njima je u tome što Vuk Branković u stvari nije bio izdajica.

Da Vas podsetimo:  O bože! Pravde za 1. septembar

Branislav Stanković

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime