Kratki vodič za stranačko zapošljavanje

0
1357

15823_10153302541574101_7984614241290767733_nU ovom kratkom vodiču za zapošljavanje objasnićemo vam šta nikako da ne radite, šta da radite i kako da se ponašate. Molimo vas shvatite ovo ozbiljno, ovo nije šala i naravno nećemo o onom što svi znaju: Kako zapošljavaju stranke, kako uzimaju pare za posao, kako vam trebaju poznanstva itd. To već stoji. Idemo dalje; Korak dalje! Šta posle toga, pa možda i drugi imaju poznanstva, novac i člansku? Niste vi jedini. Onaj koji to nema, njega kao da nema.

Pođimo od toga da ste recimo, neki profesor, lekar ili osoba srednjeg obrazovanja i da biste voleli da radite u državnim institucijama.

Idemo! Bez ovoga ne može: Učlanjeni ste, imate nešto novca za večeru i nekog daljnjeg rođaka koji poznaje nekog što poznaje nekog. To je baza.

Prvo lajkujte sve stranice vladajuće partije, pikirajte glavonje i dodajte u prijatelje, zatim lajkujte sve što se objavi. Lajkujte i sve što je objavio u poslednjih nekoliko meseci. Debelu suprugu, ružne klince, njegova jela, njegove mudrosti i td. Dajte im/mu do znanja da ste na njihovoj strani i da vam se sve kod njega/ njih dopada/.

Čisto da ne bude zabune. Vi ste na njihovoj strani. Lajkujte sve portale vlasti, komentarišite obavezno nešto, kao recimo “svaka čast” ili “samo napred” ili šta već. Još bitnije je da lajkujete sve što se objavi loše na račun opozicije… Dakle, mrzite – ne znam – sad je u modi mrzeti Pajtića, ili nekog na lokalu. Pa tako – od lokala do lokala. Mislim, izaberite nekog ko je u modi, upamtite dobro lice i ime. Čisto da znate koga mrzite. Zašto? To nije bitno.

E, kad to sve detaljno uradite, za šta vam je potrebno nekih sedam dana, znaće da ste njihov.

Da Vas podsetimo:  Kada ćemo se dozvati pameti

Idite u stranku i postanite aktivista. Prijavite se za to rečima „ja želim da doprinesem našoj zajedničkoj borbi za boljitak… (opštine, grada, dela zemlje, zemlje u celini – budite kreativni). Budite jedan od onih fikusa što stoje i samo trepću dok lokalni uzbunjivač vlasti nešto blebeće u kameru. Nije bitno da ga slušate, samo stanite iza njega sa hrpom ostalih jadnika i u sebi pevajte nešto. Recimo – „mama voli bebu“. Da, „mama voli bebu“ je super. To je gotovo. Na listi ste aktivista. Morate biti redovni u takvim prilikama. I morate stalno kačiti snimke kako ste bili tu gde se treptalo. Onda će vas dodavati i sami na srodne liste.

Napredujete. Za to vam treba dve nedelje. Nekad i tri, ako je konkurencija velika. Idemo dalje.

Uzmite jednu od onih majci ili prsluka, ako imate i kačket sa znakom stranke. Zalepite se za neki štand i delite flajere, bedževe i razne gluposti. Baš vas briga – to nije teško. Budite uniformisani debilko, zato ste i završavali fakultet. Spopadajte narod po ulicama i pravite se fini. Ko hoće da radi, da bude aktivista, taj ne sme da ima samopoštovanja.

Nakon napornog dana budite jaki i tražite humanitarne organizacije koje su bliske vlastima. Učlanite se i tu. Siromaštvo uvek dobro pali. Istina vi ste malo manje siromašni od njih, ali to neće trajati još dugo. Nosite tamo neke pakete, makarone, supe, ulje, i pelene sa svojim saborcima. Ni tu nemojte da vas je sramota, slikajte se dok kiselog lica podižete pakete i sa osmehom poput džokera, sasvim spontano, u ritmu blica fotoaparata delite paketiće.

Naravno, ako ste lekar, pržite se na 37 stepeni mereći babama pritisak i šećer. Ako daleko dogurate u svom aktivizmu, avanzovaćete i raditi i besplatne preglede. Baš vas briga: Za to ste završavali fakultet! Ako ste neki profesor pokušajte sa besplatnim pripremama za prijemne ispite! Ako ste srednjeg obrazovanja – i za vas ima doza aktivizma: farbajte neke ograde, pokosite nešto, to uvek dobro pali.

Da Vas podsetimo:  Srbija između Orvelove Okeanije i Domanovićeve Stradije

15823_10153302541574101_7984614241290767733_nSada ste u sistemu. Više vam ne persiraju. Svi vas znaju. Svi te znaju. Ti si njihov. Ti si volonter. Ti si bot. Ti si fikus. Evo, ni mi ti više ne persiramo. Promenio si se i vreme je da budemo bliži. Već možeš da pitaš za neko mesto koje je uskoro slobodno. Kroz aktivizam tačno znaš i koga. Probio si led, grliš se sa njima. Otkrivaju ti tajne. Znaš ponešto. Sad si shvatio i da se glavonje međusobno komataju oko tvog radnog mesta.

Moraš da budeš mudar i da izabereš najuticajnijeg glavonju, sa najjačim čoporom. Ovo je bitan momenat, tu se mnogi prave važni, ali istinska moć je kod nekolicine. Budi pažljiv i saznaj ko je fejk moćnik, a ko je pravi Kum. On je većinom neko iz La Familie, ali ipak, dobro se proračunaj.

Sada si našao glavnog. Još malo i nema više redovnog prijavljivanja na Zavod, nema praznog računa, kada te pitaju gde radiš, ne moraš da se vrpoljiš i plus ti se školovanje isplatilo! Postaješ produktivan član društva. Vau! Produktivan član društva… Pusti to niz jezik. Lepo ide, zar ne?

Vratimo se u realnost. Halo bre, još ne radiš! Idi kod glavonje, iskoristi poznanstva oca ili nekog daljnjeg rođaka, vodi glavonju na ručak, nahrani ga dobro. Dok čekate piće posle ručka, pomeni da ima tu i tu raspisan konkurs, da ćeš se prijaviti, da se slamaš oko stranke i da se nadaš da će ti pomoći. Ustani, predaj dokumentaciju. Ako si primljen, već ćeš znati prilikom predaje dokumenata, a ako nisi, e pa drugi je imao više para, jer ovaj vodič je za sirotinju. Sve najbolje.

Da Vas podsetimo:  Bagatelisanje ljudskog dostojanstva

Haris Ibrahimović

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime