Kreće postavljanje 6000 5G baznih stanica u Srbiji – Šta je opasnije, zračenja ili robotizacija?

2
110

Svima je opšte poznato da “nauka” ili “struka” u Srbiji ukoliko je ima je na strani korporacija i vlasti te je skoro pa nemoguće pronaći način za usporavanje instaliranja 5G mreže u Srbiji ili makar javnu raspravu usko vezanu za zdravlje građana.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović navodi za RTS da je naredne godine moguće uvođenje 5G mreže u Srbiji, od koje bi svi građani naše zemlje imali koristi. On ističe da je 5G mreža bezbedna, uprkos brojnim studijama koje pričaju o štetnosti ove mreže, najviše kroz elektromagnetno zračenje koje je prisutno i kroz druge, ranije plasirane mrežne tehnologije.

Narednih dana počinje javna rasprava o pravilniku o 5G mreži, a posle toga kreće nadmetanje za dodelu frekvencija. Aukcija za 5G mrežu bila je zapravo i pre tri godine aktuelna međutim tada je rečeno da nije možda pravi trenutak.- kaže ministar

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović navodi za RTS da je do uvođenja 5G mreže u Srbiji potrebno nekoliko koraka, te da je prvi napravljen ove godine kada je parlament, na predlog Vlade, usvojio Zakon o elektronskim komunikacijama koji definiše postojanje tih mreža sledeće generacije i obavezu da svim građanima obezbedimo brz i siguran internet.

Drugi korak je pravilnik koji je od sledeće nedelje na javnoj raspravi.

“Postoji dobar razlog zašto je sada rekao bih pravi trenutak da polako krenemo u pripremu za 5G mrežu, očekujući da do kraja 2024. dakle naredne godine dobijemo i prve korisnike. Jedan od bitnih razloga što nismo ranije je taj što nismo u smislu zakona i podzakonskih akata bili spremni. Naime, ove godine smo doneli zakon o elektronskim komunikacijama. U aprilu je Narodna skupština usvojila ovaj zakon i on je bazični zakon o telekomunikacijama koji definiše ovu oblast i u skladu sa tim zakonom naredne nedelje očekujem da na javnoj raspravi bude pravilnik koji će bliže odrediti kako ćemo raditi tu 5G aukciju”, kaže Jovanović.

Da Vas podsetimo:  Stopa smrtnosti od zagađenja vazduha je u Srbiji duplo veća nego na svetu

Što se tiče takozvane prednosti 5G mreže i šta će to doneti građanima Srbije ministar Jovanović je rekao da će od nje svi imati koristi – i građani i privreda ali nije jasno na koji način tj. šta predstavlja tu famoznu prednost.

Dve stvari su bitne sa tehničke strane. U odnosu na 4G mrežu, 5G mreža omogućava mnogo veće protoke kada je u pitanju internet, koji je ključan pojam u modernim telekomunikacijama. Druga po ministru bitna stvar je što je kašnjenje prenosa podataka u toj mreži praktično svedeno na minimum.

“Imamo dobru 4G mrežu i imamo odlična tri mobilna operatera koji se takmiče na tržištu. Republika Srbija je postavila takve uslove, takvu tržišnu trku da mi izvlačimo maksimum iz 4G mreže. Ono što je specifičnost 5G mreže je da ima mnogo veće protoke i da je kašnjenje u toj mreži praktično zanemarljivo. To znači da je ona mnogo više primenljiva u industriji, u privredi, u razvoju, inovacijama, nauci, tehnologiji, a rekao bih malo manje je značajna za građane koji već sada sa 4G mrežom mogu da prate i televizijske kanale i video strimove”, navodi ministar.

Ukazuje da ova mreža takođe omogućava upravljanje robotima u industriji što je još jedan dokaz koji govori o daljoj robotizaciji društva.

“Dakle nije samo umrežavanje i korišćenje signala za potrebe građana i ljudi, već mašine, roboti, veliki industrijski sistemi, pogoni, luke, koriste sada 5G mrežu i zahvaljujući tom minimalnom zapravo skoro nikakvom kašnjenju u 5G mreži moguće je upravljati i robotima i mašinama”, kaže Jovanović.

Ukazuje da je prema nekim procenama potrebno oko 6.000 baznih stanica za potpunu pokrivenost.

“Oni će snositi troškove izgradnje i tu treba da kažemo građanima da neće imati nikakve dodatne troškove. Jednostavno napredak nauke i tehnologije i mreža ide u tom smeru da će to biti trka mobilnih operatera, da će nalaziti nove izvore i nove usluge kako će finansirati izgradnju tih mreža. A građani će moći da nastave da koriste i 4G”, kaže Jovanović.

2 KOMENTARA

 1. Пре расправе о увођењу тог војног оружја и алата за масовну контролу људи (и егзекуцију?) треба спровести објективно и детаљно испитивања утицаја овог зрачења на живи свет.
  Ко је желео већ се обавестио о НЕБЕЗБЕДНОСТИ ове технологије али јепоштено и да верујуће грађанство зна за то.
  На којим фреквенцијама ће да раде ти уређаји, која је снага емисије зрачења, колика струја протиче кроз дебеле каблове кроз које се напајају уређаји и антене? И ко ће да плаћа ту струју? И многа друга питања.
  И коме треба брзи интернет? Сигурно не старачким домовима, школама и осталим местима масовног окупљања људи. Једна од првих 5Г антена у нишу је уперена на старачки дом!!!
  Такође треба и да се зна на којим фреквенцијама осцилују молекули воде (микроталасне пећи), кисеоника, … и осталих градивих елемената живог света.
  Па када то упоредимо са инсталисаним снагама постојећих земаљских и сателитских антена за радио и ТВ пренос и комуникацију на нижим (безбедним) фреквенцијама можемо да, са великом сигурношћу, говоримо о безбедности тих уређаја.
  О „поштењу“ произвођача и продаваца уређаја, хране, пића и лекова већ довољно знамо…

 2. 5Г мрежа је корисна за грађане једнако као и КОВИД-19 вакцине,
  за које се каже да су само штетиле и никоме и ничему користиле,
  осим произвођачима вакцина.
  Исто је и са маскама, које су само ШТЕТИЛЕ, а не ШТИТИЛЕ,
  никоме користиле, осим што су донеле профит произвођачима.
  Једина корист маски било је отеђано дисање и сливање
  слина (из носа до уста).
  У оба случаја, медицинска мафија и појединци из власти су
  профитирали, а граћани се разбољевљју и масовно умиру од
  последица вакцинације. То код старих није толико приметно
  колико код малђег и средњег узраста.
  Исти је случај и са 5Г мрежом, са могућношћу остваривања
  потпуне контроле над грађанима, над њиховим животима, у
  потпуности.
  Цела Србија мора бити покривена са 6000 базних станица,
  због брзог интернета и протока информација, а велики део
  Београда нема канализацију, па ни колекторе где је има,
  тако да отппадне воде из “Београда на води“ директно
  одлазе у Саву.
  “Београд на води“, а фекалије у води!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime