Kremaljski sat – prvi javni sat na svetu

0
3495

Kremaljski sat je prvi javni sat na svetu.
Pre Švajcaraca prvi javni sat na svetu Kremaljski sat, napravljen je u Rusiji. Majstor koji ga je postavio zvao se Lazar Srbin Hilandarac

куранты-время-часы

BROJ 1. PRVI ČASOVNIK U RUSIJI, TEHNOLOŠKO ČUDO SVOGA VREMENA JE IZRADIO MONAH SA SVETE GORE LAZAR – ZVANI SRBIN HILANDARAC

Kremaljski sat je prvi javni sat na svetu. Napravio ga je monah Lazar Srbin Hilandarac. Istorija srpsko ruskih odnosa izgleda kao KLATNO na satu, koje ide i vraća se. Ti odnosi imaju mnogovekovnu tradiciju i počinju negde od vremena XIII-XV veka, kada se Rusija nalazila pod tatarsko mongolskom vlašću. Srpski vladari su podržavali ruski manastir Pantelejmon na Svetoj Gori, a time samim i pravoslavnu veru i kulturu vizantijskih korena u Rusiji. Srpski religiozni prosvetitelji, kao Pahomin (Srbin), su obnovili ruski letopisni žanr, ispravljali bogosluzbene knjige i crkvene obrede, a Camblak je postao rodonačelnik stila ruske duhovne i žitejne literature.

Do početka proslog veka PRVO su bila masovna seljenja Srba u Rusiju. Srbi su služili u Ruskoj armiji, uticali na rusku kulturu, imali svoj uticaj na izgradnju ruske državnosti (posebno za vreme Petra Velikog). O tome će biti serija članaka.

Rusija u to vreme je prisutna na našim prostorima, pomažući borbu protiv Turaka, finansijskim ulaganjima u manastire i obrazovne centre, izdavanjem duhovne literature .

Posle Oktobarske revolucije i građanskog rata u Rusiji, KLATNO u srpsko-ruskim odnosima se premesta na suprotnu stranu. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca prima, po skromnim računicama, oko 200 000 Ruskih izbeglica. Većina njih je, posle, otputovala u Evropu i Ameriku, da bi se ta cifra zaustavila na negde oko 40 000 ljudi. I takav broj izbeglica je za našu zemlju predstavljao veliko opterećenje. No, nezavisno od svih teškoća, za rusku emigraciju su stvoreni svi uslovi za njihov život i rad u našoj zemlji.

Da Vas podsetimo:  “Radijacija“ zapadnog poretka sveta

PRVI sat na Kremlju – Kremaljski sat, jedan od najprepoznatljivijih njegovih simbola, koji je otkucavao najvažnije trenutke u istoriji Kremlja, montirao je SRPSKI MONAH sa Sv Gore – PO IMENU L A Z A R – S R B I N (nadimak Srbin je dobio po tome što je rođen u Srbiji) HILANDARAC.

Lazar-Srbin-Hilandarac-pokazuje-minijaturu-svog-sata-knezu-Moskovskom-Vasiliju-DmitrijevicuIstorija postavljanja poznatog sata na tzv Spaskim vratima Kremlja (kroz čiju kapiju prolaze najpoznatije ličnosti, uključujući i predsednika Rusije Putina – koji kroz ta vrata prolazi u Kremalj na posao) tesno je vezana za istoriju Kremlja i istoriju Rusije. Sa ovim satom su vezane najslavnije tradicije ruskog naroda, po njihovim otkucajima marširale su slavne ruske armije, odvijale se poznate vojne parade, pod otkucajima ovog sata je Staljin proveo svoju nezaboravnu vojnu paradu 1941 godine, a zvuk zvona su mogli čuti čak i Nemci, koji su gotovo bili stigli do Moskve, maštajući da će svoju slavu ovekovečiti baš otkucajima ovog sata. Pod ovim satom se čeka Nova Godina i proslavljaju svi veliki praznici Rusije.

Međutim, malo ko zna DA JE PRVI SAT postavio na Spaskoj kuli Kremlja SRPSKI MONAH sa Afonske gore (ili Svеtе Gоrе Аtоs) Lazar Srbin-Hilandarac. To je bio sat među prvima u Evropi i smatrao se čudom toga vremena. O tome svedoče i moskovski letopisi, a i minijatura iz 16 veka, na kojoj monah Lazar pokazuje tek izgrađeni sat ČASOVNIK knezu Vasiliju Dmitrieviču.

Srpski monah Lazar je 1404 godine, na poziv Velikog kneza Vasilija Dmitrieviča (sina poznatog kneza Dmitrija Donskog), u blizini hrama Blagovešćenskog sabora, ili popularnije, hrama Vasilija Blaženoga, ugradio prvi Moskovski sat na vratima Kremlja. Mehanizam tog sedevra sata je predstavljao tri tega, pored kazaljki, koji su pokretali čekiće za otkucavanje četvrtina časova, što je u to vreme bila retkost. Jedan od čekića je bio u rukama čovekove figure čiji su zamasi otkucavali pune sate .

Da Vas podsetimo:  Istorija sarajevskih Srba - viševjekovno trajanje i zatiranje

Sam “ciferblat” je imao crkvenoslovenska slova, koji su označavali brojeve: A-1, B-2, Г-3…

Sat je ostavio takav utisak na Moskovskog kneza, da nije požalio da plati ogromnu svotu novca majstoru iz Srbije. Tako nešto još niko i nigde nije video

Sat je radio bez prekida punih 217 godina.

Pretpostavlja se da je Lazara Srbina Hilandarca preporučio Moskovskom knezu sam Despot Stefan.

Tako su Srbi 200 godina PRE ŠVAJCARACA napravili prvi javni mehanički časovnik – i to u Rusiji.

Čitaoci ce moći da se upoznaju sa tim – šta su sve SRBI uradili za “Matušku” Rusiju.

Postaraćemo se da ova serija članaka dođe i do ruskog čitaoca, jer će biti prevedeni na ruski jezik.

Milka Kresoja

bastabalkana.com

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime