Kritika (ne)zdravog uma

0
988

2014-05-14_065736Došao je i prošao još jedan „veliki“ dan u kratkoj istoriji dejtonske države. Sarajevo je videlo Aleksandra Vučića, isto kao što je Beograd onomad video Dejvida Bekama prilikom gostovanja slavnog madridskog kluba Partizanu u fudbalskoj Ligi šampiona.

Iako novi srpski premijer još ne uživa planetarnu slavu kakvu je engleski džetseter stekao „pikajući“ loptu, Vučićeva regionalna popularnost svakako spada u svojevrsne fenomene. Od Šešeljevog „pitomca“ i pravnog savetnika u Hagu, koji je Baščaršijom sve donedavno mogao da prošeta jedino maskiran kao doktor Dabić, novi srpski vožd postao je zvezda sa kojom se podjednakim žarom žele fotografisati i Bakir i Zlatko.

Postavlja se pitanje šta su Vučićeva dugo očekivana poseta Sarajevu i njegovi, manje-više, rutinski i protokolarni sastanci sa bh. zvaničnicima doneli ovoj zemlji? Ako u simbolici, lepim gestovima i kurtoaznom razmenjivanju komplimenata vidimo nešto sudbonosno i važno, Vučić je napravio pun pogodak! Lepo je videti da u Sarajevu toplu dobrodošlicu mogu da uživaju i ortodoksne „Srbende“, a ne samo izraubani anacionalni dupeuvlakači tipa Sonje Biserko ili Nataše Kandić. Ako neko, pak, u Vučićevim obećanjima i najavama zajedničkih investicija i povećanju robne razmene vidi „zelenu granu“ na koju ćemo zajedno sa Srbijom sesti, sve dok nam se iz Brisela ne smiluju i prime nas u elitno evropsko društvo, alal mu vera na optimizmu!

Vučić je obišao Sarajevo, sastao se s kim je trebalo i u stilu vestern junaka odjahao u zalazak sunca. Za razliku od zvezdanog dočeka u BiH, gde će se o pozitivnim efektima njegove posete pričati još nekoliko dana, a potom će na dnevni red ponovo doći domaće političke teme, premijera Srbije u matičnoj državi čekaju teški dani. Nakon što je od naroda dobio neograničenu vlast na raspolaganju mu je ostalo ograničeno vreme da srpsku privredu izvuče iz samrtnog ropca. Ako ubrzo ne pokaže da je u stanju da ispuni makar delić predizbornih obećanja, treba očekivati da će u Srbiji ponovo biti raspisan konkurs za novog vožda. Potresne priče o neizmernoj ljubavi i slepom obožavanju, a koje se nekako izrode u izneverena očekivanja i mržnju, dobro su poznate na ovim prostorima.

Da Vas podsetimo:  Reformulacija sistema evropske bezbednosti

Ode nam Vučić i opet ostadosmo sami. Isti problemi, iste muke i još pet meseci do održavanja novih „sudbonosnih“ izbora. Čekajući da nam Vučić „dovabi“ nekog arapskog investitora (ako je mogao Srbiji što ne bi i nama), bavićemo se visokom politikom. Usput očajnički priželjkujući kredite MMF-a i ruskih banaka. Do neke sledeće posete i „velikog“ dana.

Boris Knežević

pressrs.ba

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime