Krivi su uvek samo drugi

0
843

Dojče vele, 18. 11. 2012

Pojedine nemačke novine različito komentarišu oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača u Hagu – neke ocenjuju potez suda ispravnim, a neke govore o dvostrukim aršinima na štetu Srba i Srbije.

Haški tribunal je drugostepenom i konačnom presudom oslobodio hrvatske generale Antea Gotovinu i Mladena Markača krivice za „udruženi zločinački poduhvat“ i proterivanje Srba sa teritorije Hrvatske 1995. godine. Nemačka štampa obilno izveštava o presudi po sistemu „činjenice su svete, komentari su slobodni“ – uz agencijske izveštaje daju se i mišljenja koja su, kao i uvek, razna. Mnogi nisu posvetili komentar ovoj temi jer su im mnogo zanimljivija dešavanja na Bliskom istoku, te poseta Merkelove Moskvi. O presudi Berliner cajtung piše: „Hrvatska je ispravno razumela presudu – juče u Hagu nije oslobođen samo Gotovina, nego čitava nacija.“

Nema sumnje da je Miloševićev bolesni san o Velikoj Srbiji bio inicijalna kapisla za krvavi građanski rat. Srbi su ti koji su počeli da pucaju i da isteruju komšije Hrvate i Bošnjake iz svojih domova, opseli Sarajevo i počinili masakr u Srebrenici„, počinje svoj komentar Merkiše odercajtung. „Hrvatska odmazda teško da je bila išta drugačija. Zašto su se, uostalom, ratni heroji obe strane jednako skrivali nakon rata? Znali su da imaju razloga za skrivanje. Nakon pravne presude do koje se došlo dvostrukim aršinima, nije čudo što se Srbi ponovo osećaju kao žrtve. Ova presuda nikako ne doprinosi poboljšanju odnosa, pravu i pravdi. Naprotiv – rovovi su ponovo prokopani. Krivi su uvek samo drugi.

Presudu kao katastrofalnu ocenjuje i nadregionalni Frankfurter rundšau. „Gotovinino granatiranje, prema rečima sudije, udaralo je samo na mesta koja su bila udaljena najmanje 200 metara od potencijalnih vojnih ciljeva – to se može nazvati čistim vicem ako se uzme u obzir činjenica da se srpska vojska u potpunosti povukla odmah nakon prodora hrvatskih snaga. Granate koje je ispaljivao Gotovina su predstavljale pre svega poruku civilima: bežite! Jučerašnja presuda je ovu poruku samo potvrdila i obnovila„, piše list i dodaje da je haška odluka udarac za snage u Hrvatskoj koje se bore za suočavanje sa sopstvenom prošlošću.

Da Vas podsetimo:  Lekari više pišu nego što gledaju pacijenta – koliko je opasno što ih menja "dr Gugl"

Hrvatska je bila žrtva

Ocenjujući presudu „istorijskom“, ugledni Frankfurter algemajne cajtung piše da više ne stoji uvreženi stav da su sve zaraćene strane tokom raspada SFRJ bile jednako nemoralne.

Nisu se na obe strane nalazili krvožedni nacionalisti koji su istim zločinačkim metodama težili istom zločinačkom cilju – etničkom čišćenju. Hrvatska je bila žrtva, a Srbija agresor. Hrvatska je vodila legitimni odbrambeni rat. Kao i u svakom ratu, i u ovom je bilo napada na civile, teških zločina za koji moraju da odgovaraju pojedinci. Ali nije postojao politički plan hrvatskog rukovodstva da nasiljem i pretnjama nasiljem protera civilno stanovništvo nakon oslobađanja Krajine, koju su zaposeli srpski pobunjenici. Hrvati nisu genocidna nacija. To je ustanovljeno u Haškom tribunalu i dobro je što je tako.“

Hrvatska ima dobre razloge da protiv Srbije pokrene tužbu za genocid. Kontratužba Srbije je postala neodrživa nakon ove presude jer se većinom oslanja upravo na operaciju ‘Oluja’. To objašnjava žestoke reakcije iz Beograda gde se još jednom govori o haškoj ‘političkoj pravdi’. Važno je što su Hrvati, u predvečerje ulaska u EU, oslobođeni opšte sumnje da se radi o nacionalistima ogrnutim evropejskim kožama, o narodu koji se samo pretvara da je izvukao pouke iz prošlosti“, piše frankfurtski list, napominjući da je potrebna revizija istorije ne samo u Beogradu, nego i u nekim evropskim metropolama.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime