KRUNA MILKINOG USPEHA

0
52

Stigla je vest iz Beograda da je je roman Ljubav prema slobodi Milke Kajganić, spisateljice iz Švajcarske, nagrađen prestižnom nagradom Rastko Petrović, za najbolji roman u 2022.godine.

-Baš sam se ugodno iznenadila kada mi je Miodrag Jakšić, književnik, poslao poruku da sam dobitnik ove prestižne književne nagrade. Iznenađenje je bilo toliko, da sam mislila da moja ni jedna knjiga, a njih je do sada petnaest objavljenih na latinici i u ijekavici, nikad neće biti ni u konkurenciji. To vam govorim iz neugodnog iskustva sa redakcijom NIN-a. Pokušala sam tri puta da konkurišem za njihovu nagradu. Odbili su me, da knjige nisu napisane na srpskom jeziku.  Bila sam ljuta. Ko je to u žiriju da ne zna kako  i gde je rasprostranjen srpski jezik, tako im sastavila i protestno pismo. I odustala.

Tema ovog romana je opet moj rodni Kordun i njegovi oficiri, u miru i ovom ratu. To su stvarni likovi koje sam obukla u književno ruho. Tu dokazujem kako je počeo i rat u Hrvatskoj, kako su vojne kasarne bile blokirane i šta su radili oficiri. Glavni lik je Peki, kontraobaveštajac JNA i njegova generacija oficira. U liku Kumašina čitaoci su otkrili lik generala Mile Novakovića koji je branio rodnu grudu u Krajini. To su otkrili čitaoci nakon promocije u Beogradu prošlog meseca. Za knjigu su saznali i generali u Vojsci Srbije, razumeli moju jedinu rečenicu, da je ova knjiga još jedan dokaz kojim skidam blato sa obraza srpskog vojnika. Sada se dogovaramo o datumu promocije gde će oni biti organizatori.

Ovaj roman nije sam sa istom tematikom. Roman Mali UNPROFORac isto pokušava probiti istinu, da srpski vojnik nije silovao muslimanke kako je tekao propagantni rat, a iz tog „zločina“ se u Švajcarskoj rađaju mala crnčad. Opet težak zadatak, osvetliti lice časnog srpskog vojnika u ratu u Bosni i Krajini.

Da Vas podsetimo:  Protesti širom Nemačke, demonstranti traže pravedniju raspodelu državne pomoći

Tako su generali zaplanirali da bude promocija obadva romana idućeg meseca. Tada će knjige stići  preko Delfi knjižare do čitaoca.- rekla nam je Milka uoči novogodišnjih praznika.

rekla je Milka Kajganić za korene.rs 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime