Kruševačko sanitetsko vozilo ponovo u predizbornoj kampanji

0
661
Foto: printscreen (Crta)

Srpska napredna stranka koristi sanitet kruševačkog Doma zdravlja za svoju promociju, iako je koriščenje javnih resursa u političke svrhe zabranjeno Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti. Naime, na fotografijama do kojih je došla Crta posmatračka misija vidi se vozilo sa natpisom – “donacija Srpska napredna stranka”. U prethodnoj predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore 2016. godine Istinomer je pisao o istom ovom slučaju, a Agencija za borbu protiv korupcije je tada tvrdila da se “ne može sa sigurnošću zaključiti” da vozilo predstavlja donaciju stranke i tražili su da im dostavimo registarski broj vozila.

Na fotografijama do kojih je došla Crta posmatračka misija, vidi se vozilo čiji su delovi prozora oblepljeni sa obe strane plakatom sa grbom grada i natpisom “DONACIJA – SRPSKA NAPREDNA STRANKA”.

Pre četiri godine Istinomer je pisao o spornom vozilu, koje je tada uočeno u centru Beograda. Pravni tim organizacije Crta ocenio je tada da stranka ne može da bude donator ove vrste, jer bi tako prekršila Zakon o finansiranju političkih stranaka. Nakon obraćanja Agenciji za borbu protiv korupcije, ova institucija je tražila od novinara registarski broj tablica.

Pronašli smo tada vest od 9. marta 2014, nekoliko dana pre prethodnih vanrednih parlamentarnih izbora, kada je potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović sa tadašnjim gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem posetio Opštu bolnicu i službu Hitne pomoći u tom gradu. Njih dvojica su, upravo pored tog sanitetskog vozila, odgovarali na pitanja novinara.

Od Agencije za borbu protiv korupcije nakon toga je stigao odgovor, između ostalog, da “samo na osnovu fotografije neidentifikovanog sanitetskog vozila sa nalepnicom „donacija Srpska napredna stranka“ ne može se doneti zaključak o tome ko je postao vlasnik vozila i ko je donaciju izvršio”.

Da Vas podsetimo:  SNS nastavlja da ucenjuje i preti radnicima Pošte!

Podsećamo, krajem prošle godine, posle višemesečnog međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, Narodna skupština je usvojila izmene Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije. Prihvaćena je preporuka organizacije Crta i definisan je – javni resurs. Osim toga, zabrana koriščenja javnih resursa u političke svrhe precizirana je izmenama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, a odnosi se i na imovinu, ime i aktivnosti javnih preduzeća. Zbog zloupotrebe javnih resursa (imovine javnih preduzeća) mogu odgovarati i odgovorno lice u javnom preduzeću, politička stranka i odgovorno lice u političkoj stranci.

Milijana Rogač
Izvor: istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime