Krvave ruke budućeg ministra

0
1561

Zagreb – Premijer Hrvatske Tihomir Orešković predložiće za novog ministra branitelja Milijana Brkića, čoveka čija je ratna biografija veoma sporna i koji je hrvatskim Srbima ostao u mučnom sećanju. Kako navodi Savo Štrbac, direktor dokumentacionog centra Veritas, Brkić ne samo da nije podoban za ministra, već je pre kandidat za sudski proces za ratne zločine koje mu stavlja na teret.

Tihomir Orešković - Reuters

„Brkić je bio pripadnik specijalne policijske jedinice Alfe, koja je bila sastavljena od najboljih i najspremnijih boraca, fizički i psihički izdržljivih ratnika i sportista. Njegov Peti vod, kojim je i komandovao, 22. januara 1993. učestvovao je u akciji na Velebitu u okviru šire operacije hrvatskih snaga poznatu pod kodnim nazivom Maslenica, iako je to područje bilo pod zaštitom UN. Toga dana su hrvatske oružane snage na prevoju Mali Alan u blizini osmatračnice Unprofora, u zaštićenoj zoni, mučki i iz zasede ubili i izmasakrirali 21 pripadnika Srpske vojske Krajine s područja Gračaca „, navodi Štrbac.

Sam Brkić se još nije oglasio povodom teških optužbi koje mu se stavljaju na teret. Podsetimo, Brkić bi trebalo da na dužnosti zameni Mija Crnoju koji je bio ministar samo šest dana, da bi posle izjave da će to ministarstvo formirati „spisak izdajnika“ bio primoran na ostavku. Kad je reč o Brkiću, Veće za ratne zločine u Beogradu krajem 2006. pokrenulo je pretkrivični postupak za zločin na Malom Alanu i naredne godine sve prikupljene dokaze dostavilo hrvatskom pravosuđu, koje još vodi istragu protiv „nepoznatih počinilaca“.

Sporan diplomski rad

Policijska akademija u Zagrebu je svojevremeno utvrdila internom revizijom da je kandidat za ministra veterana plagirao diplomski rad u toj obrazovnoj ustanovi. Upravni sud u Zagrebu ukinuo je rešenje kojom je taj rad proglašen plagijatom, a ta presuda je doneta „zbog proceduralne greške Visoke policijske škole“.

Da Vas podsetimo:  Dušica Filipović: NIKOLA IZ GOJBULJE ili U SRCU BOGA

„Ako do sada nisu znali ko je izveo tu akciju, sada znaju. Možda i jeste junaštvo po velebitskim vrletima ubaciti se u neprijateljsku pozadinu i iz zasede likvidirati neprijatelja. Ali masakriranje zarobljenih, ranjenih i već mrtvih neprijatelja svakako nije čojstvo. A ministar, pa makar i hrvatskih veterana, trebalo bi da ima i tu osobinu“, dodaje Štrbac.

Odbio da hapsi Norca

Na stranu sumnjičenje da je sam učestvovao u ratnom zločinu nad ratnim zarobljenicima i civilima, Milijan Brkić je u hrvatskoj javnosti ostao upamćen i po tome što je kao aktivni policijski specijalac odbio da hapsi generala Mirka Norca, koji će kasnije na sudu i pravosnažno biti osuđen za ratne zločine.

Hrvatska je jedna od retkih zemalja koje uopšte ima ministarstvo branitelja. U prethodnoj „levičarskoj“ vladi ministar branitelja bio je duži deo mandata u sukobu sa braniteljima. U novoj, „desničarskoj“ vladi se, izgleda, vodi računa da na čelu ministarstva bude prekaljeni ratnik, pa makar i osumnjičen za teške zločine.

Lj. Ivanović

Vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime