Krvničko ubistvo porodice Dragaš sa Trebevića

0
55

Na redakciju našeg portala pristigli su mnogi tekstovi o zločinima iz perioda Drugog svjetskog rata, a svi nad srpskim narodom Sarajevsko-romanijske regije. Takav jedan zločinački čin desio se na današnji dan, Krstovdan, nad porodicom Dragaš, koja je tada bila, a i dan danas je, nastanjena na Trebeviću.

U znak sjećanja, da se ne zaboravi, prenosimo vam jedan takav tekst u cjelini.

Da se ne zaboravi

„Na Krstovdan 1942. godine, ustaše su na padinama Trebevića, tačnije Liješća-Dragaša kuća, skretanje ka vrhu Trebevića, zvjerski mučili i ubili Rajka Dragaša i njegovih šestoro djece: Milku (17 god), Neđu (15 god), Sretu (8 god), Radu (6 god) Krstu (4 god) i Ljilju (3 god).

Jedina preživjela je kćerka Anđa, beba u kolijevci, na koju su ispaljena dva metka,od čega ju je jedan pogodio. Sve se to dogodilo ranim jutrom dok je majka Staka bila u Sarajevu, gdje je nosila mlijeko da prehrani porodicu.

Otac Rajko i najstariji sin Neđo su ubijeni pred vratima kuće, a krvavi pir se nastavio u kući nad ostalom djecom. Po povratku iz grada Staka je našla najstariju kćerku Milku na izdisaju, koja je uspjela reći da su zločin uradile ustaše, njihove komšije muslimani.Svi nastradali su sahranjeni u zajedničkoj grobnici u selu Dovlići.

Anđa, jedino preživjelo dijete, odgojena je u selu Međuše, a umrla je 2006. godine u Danskoj.

Iako se znalo ko su izvršioci, niko nije odgovarao pred zakonom. Jedan od počinilaca je poslije rata radio kao šumar i često je slobodno prolazio pored kuće Dragaša.“

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime