Kuća svih Majevičana u Švajcarskoj

0
3834
Uprava Udruženja Majevičana u Švajcarskoj

U vrijeme kada je već odavno bilo opalo interesovanje Srba za kulturna i zavičajna udruženja osnovano je Udruženje Majevičana u Švajcarskoj i dočekano sa skepsom kao udruženje koje će se kao i mnogo druga brzo ugasiti ili će prostorije postati kafana ili kockarnica kao što se na žalost često deševa.

Majevičani su napravili drugačiji koncept, umjesto da se vežu za jednu mjesto i plaćaju najamninu za prostorije odlučili su da se sastaju širom Švajcarske i tako dođu bliže svojim članovima, a Majevičani su rasijani širom ove države i ima ih preko tri hiljade.

Adresa Udruženja je u početku bila u hotelu Vinkelried u Vetingenu gdje su povremeno održavane zabave, ali ne redovno jer su zabave održavane na različitim mjestima kao i okupljanje uprave Udruženja odnosno članstva. Od prošle godine ja adresa Udruženja u hotelu Kristal u gradiću Zeven u kantonu Švic. Hotel je vlasništvo Majevičanina Stojana Stevanovića, pa je on za potrebe Udruženja uredio jednu prostoriju gdje je smještena dokumentacija kao i brojne zahvalnice i povelje koje je Udruženje dobilo u minulih 8 godina postojanja.

U nedelju 15. aprila održana je redovna godišnja skupština, upravo u hotelu Kristal u Zevenu. Izabrana je nova uprava, u stvari ostalo je sve isto osim što je izabran novi blagajnik, pa su tako na funkcijama ostali: Predsjednik Radislav Đokić, podpredsjednica Jelena Gašić, sekretar Vlado Antić, a novi blagajnik je Mile Stevanović. Nadzorni organ kao i do sada čine: Milenko Gašić, Ljilja i Vajko Janković. Članovi uprave su ostali Stojan Stevanović, Savo Mitrović, Miodrag Lukić, Čiča Stević, Gospa Akerman Tasovac, Jirg Akerman, Gospova Gašić, Borka Mitrović.

Udruženje Majevičana je u prošloj godini organizovalo dvije zabave za izgradnju konaka pri manastiru Svetog Jeremije u Rožnju. Manistir je zadužbina kralja Dragutina Nemanjića. Srušen je po dolasku Turaka, a obnovljen posle poslednjeg rata, a sada je zahvaljujući pomoći Udruženja sagrađen i konak.

Da Vas podsetimo:  KAKO JE BOSANSKA MREŽA I TERORISALA BOSNU, EVROPU I AMERIKU. Deo 1. U Bosni i Hercegovini mnogi teroristički napadi su prećutani ili nekažnjeni

Planirano otvaranje humanitarne prodavnice u Loparama nije ostvareno jer postoje određene nesuglasice sa lokalnim Crvenim krstom koje moraju biti riješene, da bi se ovaj projekat realizovao. Planirano je da u prodavnici po minimalnim cijenama ili besplatno budu snadbijevani najsiromašniji stanovnici Majevice.

Udruženje Majevičana je uzelo udjela na Svesrpskom privrednom samitu u Dietikonu, a planirano da i ove godine bude organizovan promotivni štand na samitu koji se od ove godine naziva: Ekspo.

Udruženje je kao i uvijek do sada učestovalo u organizovanju i realizaciji manifestacije Dani Dijaspore u Loparama koja se redovno održava u poslednjoj sedmici jula. Udruženje je između ostalog doniralo 750 flaša piva (Feldšlosen) i 100 majica sa grbom Švajcarske.

Dani dijaspore u Loparama će biti ove godine održani od 27 do 29 jula, sa pozorišnom predstavom (Lukić), večerom izvorne muzike (Stevanović), sajmom poljoprivrednih proizvoda – rakijada (opština Lopare) i televizijskim nedeljnim popodnem. (opština Lopare i RTV BN).

Uručena pomoć porodici preminulog člana Udruženja Milenka Tomića (750 franaka)

Proslavljena Slava Udruženja sa 125 gostiju i pozitivnim finansijskim bilansom. Krsnu Slavu, Mitrovdan, će Udruženje ove godine proslaviti u Vezenu, a domaćin Slave Mile Stevanović koji je izabran za novog blagajnika je već rezervisao salu za tu priliku.

Napravljena je veb stranica udruženja www.majevica.ch. Napravljen je novi logo na kojem se nalazi lik Svetog Dimitrija (Krsna Slava Udruženja). Napravljene su nove članske kartice za članove Udruženja sa novim logom i grbom Republike Srske.

Na privrednom planu članovi Udruženja su dali svoj doprinost Loparama. Stojan Stevanović je sagradio stambenu zgradu sa trideset i tri stana. Radislav Đokić proširuje svoje metalsku fabriku, a Vlado Antić gradi bazene za kupanje.

Na kulturnom planu je takođe napravljen veliki korak jer od prošle godine u Loparama je utemeljen Pozorišni festival srpske dijaspore, koji će ove godine biti održan u oktobru. Zahvaljujući piscu Miodragu Lukiću osnivaču Pozorišta Duga u Švajcarskoj i istoimenog pozorišta u Loparama, dobili smo jedan značajan festival kakav nemaju mnogo veća i bogatija mjesta u Republici Srpskoj.

Da Vas podsetimo:  Nije zgoreg da Srbi drže oko na problemima onih koji im prave probleme

Predstavnici Udruženja, predsjednik Đokić i sekretar Antić su bili prisutni na prvom forumu dijaspore u Banja Luci. Premda je sve bilo organizovano tako da nije bilo dovoljno vremena da se kaže ono što se moralo kazati, ostvareni su značajni kontakti kako sa predstavnicima vlasti u Banja Luci tako i sa našim ljudima iz dijaspore i to iz 26 država u svijetu, a bilo je prisutno 126 predstavnika dijaspore.

Kupljen je i odvezen u Lopare aparat za ultrazvučno snimanje i poklonjen Domu zdravlja u Loparama. Na žalost aparat je sa greškom ali je švajcarski prodavac Hiob preuzeo na sebe da dostavi novi aparat u najskorijem roku, a to će biti već iduće sedmcie.

Uz pomoć Milana Cvetkovića predsednika Udruženja Sloga iz Arbona Udruženje je došlo do uniformi za medicinsko osoblje i 6 inavalidskih kolica za Dom zdravlja u Loparama. Plaćeno je 2300 franaka što je simbolična cijena.

Majevičanin Savo Jović iz Labucke je obezbijedio posteljine za bolnicu, odnosno za stacionar od 6 kreveta koji će uskoro postojati u okviru Doma zdravlja.

Takođe su Domu zdravlja donirana sredstva i alati za čišćenje.

Zahvaljujući Gospavi Gašić Udruženje je dobilo 40 bolničkih kreveta od čega su šest poklonjeni Domu zdravlja, a 34 staračkom domu u Mačkovcu.

U Lopare su poslata dva kamiona školske opreme zahvaljujući Snježani Marić Popadić iz Švajcarske, a drugi zahvaljujući Jadranku Lešiću iz Austrije.

U planu je prenošenje teniske sale iz Švajcarske u Lopare. Radi se o višenamjenskoj sportskoj sali površine 2500 kvadratnih metara, što će biti učinjeno čim bude u Loparama naravljen temelj.

Domaćin Stojan Stevanović priprema ručak za svoje Majevičane

Kao što je rekao bivši predsjenik Udruženja Majevičana Savo Mitrović, dok god ne vidim na papiru šta samo uradili u prethodnoj godini imam utisak da nije mnogo, ali tek kad ovako zajedno zapišemo i izdiskutujemo vidim zašto često čujem da slovimo kao najbolje srpsko zavičajno udruženje.

Da Vas podsetimo:  ZORAN MILANOVIĆ IZJAVAMA DRMA REGION, EVO ZAŠTO TO RADI

Na pitanje novog člana uprave Jirga Akermana, koliko ima članova, odgovorio je: Svi Majevičani su naši članovi jer svi oni su naši i svi pomažu nekog u zavičaju, a to što se nisu baš svi učlanili i platili članarinu nije ni važno, dok god se osjećaju Majevičanima i odlaze u naš rodni kraj.

Diskutovalo se o prostorijama Udruženja jer se adresa kao i prostorije nalaze u hotelu Kristal u Zevenu koji je privatno vlasništvo Stojana Stevanovića, pa je postavljeno pitanje da li svojim aktivnostima Udruženje nanosi štetu vlasniku, odnosno oduzima prostor, ali je Stevanović to kategorički odbio izjavivši da je njegov hotel njihova kuća kao što je Udruženje kuća svih Majevičana u Švajcarskoj bili oni ili ne članovi udruženja.

Miodrag Lukić

Udruženje Majevičana u Švajcarskoj

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime