Kuća u Tešici

0
880

Nakon što je četvoro bivših korisnika Radne jedinice za smeštaj duševno obolelih u Tešici od kraja prošle godine u nedavno izgrađenom obližnjem objektu počelo pripremu za samostalan život, on je danas i svečano otvoren.

kuca

Priprema za samostalni život (foto: otvorenakapija.gcjelenac.com)

Montažna kuća Gerontološkog centra „Jelenac“ prve stanare dobila je u decembru. Bivši korisnici Radne jedinice u Tešici su zahvaljujući usluzi „stanovanje uz podršku“ dobili šansu da prvi put posle dugo godina okite jelku i Novu godinu dočekaju sa gostima.

2015-02-15_052308

Stanari se uz pomoć asistenata privikavaju na samostalnost

Uz dvadesetčetvoročasovnu podršku osmoro asistenata, osobe sa intelektualnim i mentalnim teškoćama pripremaju se za osamostaljenje.240x0_jelka

Prvi put posle dužeg vremena Novu godinu dočekali uz okićenu jelku

Koliko je novi način života značajan ovim ljudima pokazuju reči najstarije stanarke koja kaže da u njoj „prvi put posle dugo vremena spava kao jagnje“.

Jedan od njenih „cimera“ dobio je šansu da ponovo posle 16 godina napravi kokice, a za Novu godinu imali su i goste.

Ovaj objekat su otvorili šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije u Srbiji Ramunas Janušauskas, ministar za rad zapošljavanje
boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i direktor Gerontološkog centra „Jelenac“ u Aleksincu Dragan Veselinović.

Montažna kuća je izgrađena kroz projekat „Otvorena kapija za novi početak“ koji sprovodi Gerontološki centar „Jelenac“ sa Opštinom Aleksinac i Društvom za razvoj kreativnosti, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije koja je finansirala 84 odsto njegove vrednosti od 180.000 evra.

Njegov cilj je priprema za samostalan život, uz podršku i deinstitucionalizacija jednog broja korisnika sa intelektualnim i mentalnim teškoćama.

S. J.

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime