Kuda ide Republika Srpska

0
830

1104988946Na Jahorini će sutra biti otvoren dvodnevni „Jahorina ekonomski forum 2016“, prvi te vrste u Republici Srpskoj, koji će okupiti više od 300 domaćih i inostranih učesnika koji bi trebalo da ukažu na ključ stabilnosti i privrednog rasta RS.

Predstavnici privrede, državnih institucija i nauke će tokom sedam panel diskusija ukazati na mogućnosti privrede Srpske, uzimajući u obzir njenu poziciju u regionu, ali i uticaj ekonomskih zbivanja na globalnom planu.

Forum će biti otvoren temom „Multipolarni svet i ekonomija — pozicija zemalja Zapadnog Balkana“.

Uoči početka Foruma, član njegovog Organizacionog odbora Aleksandar Ljuboja je rekao da je pozitivno iznenađen velikim interesovanjem, s obzirom na to da će okupiti između 300 i 400 učesnika.

„Uspeli smo da dovedemo eminentne stručnjake, a neka od imena koja bih posebno istakao su prvi čovek odseka za BRIKS u Ministarstvu inostranih poslova Rusije Aleksandar Lukašik, potpredsednik CSI korporacije iz kineske pokrajine Šandong Čai Kun, dugogodišnji zamenik generalnog menadžera Šangajske berze Cu Kingje, kao i član Nadzornog odbora ’Agrokora‘ Damir Kuštrak i izvršni direktor za finansije ’Telekoma Srbija‘ Milenko Dželetović“, naveo je Ljuboja.

Korist foruma nije samo planiranih sedam panela već i susreti na marginama koji će, dodao je, omogućiti ostvarivanje poslovnih kontakata i razvoj privredne saradnje.

On je dodao da je teško očekivati da tokom dva dana budu identifikovana rešenja za ključne probleme, ali i ocenio da je moguće da kroz dijalog svih relevantnih faktora bar neka pitanja budu izdvojena kao krucijalna i da se iskristališu rešenja.

„Prvo ćemo čuti konkretne probleme privrednika, zatim mišljenje struke, a na kraju će gosti iz razvijenih zemalja izneti svoja pozitivna iskustva koja uz manju adaptaciju mogu biti primenjena u RS.

Da Vas podsetimo:  Srpska dijaspora donirala više od 1,33 miliona evra u humanitarne svrhe u Srbiji

Kruna pronalaženja rešenja za sve probleme je, kako je naglasio, povećanje zaposlenosti koje direktno utiče na nivo stepena zadovoljstva stanovništva i stabilnosti društva u celini.

Ljuboja je naglasio da se mora težiti ka izvoznoj ekspanziji koja predstavlja jedini način za rast privrede i povećanje bruto društvenog proizvoda. Postoje, kako je rekao, mogućnosti za saradnju sa svim tržištima, zbog čega su na forum pozvani govornici koji imaju iskustvo u saradnji sa zemljama BRIKS-a (zemlje rastuće privrede — Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika).

Forum će biti prilika da RS bude prikazana u najboljem svetlu, da potencijalnim investitorima bude pokazano čime raspolaže, rekao je on.

„Zbog toga smo pozvali predstavnike diplomatskog kora, institucija i privrednih subjekata iz skoro svih zemalja Zapadnog Balkana, koji nam je i najinteresantniji, jer na tom području možemo biti konkurentni. Takođe, saslušaćemo savete prijatelja iz Kine ili Rusije, zatražiti njihovo mišljenje i pozvati ih da investiraju u Srpsku“, podvukao je član Organizacionog odbora „Jahorina ekonomskog foruma 2016“.

Organizator Foruma, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske, jeste Udruženje ekonomista RS.

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime