Kuknjava pastira

„Vuk, vuk!“

4
1404

jajinci01-foto-petar-markovic_1000x0-640x426… vikao je pastir. A kada je kurjak stvarno došao, pastiru već niko nije verovao.

Atentat na premijera ozbiljna je stvar. To uvek pokazuje slabost zvanične države, ne samo slabost aktuelne vlasti. Ali, ako prethodno imate proliferaciju lažnih „državnih udara“ – ko će vam poverovati ukoliko se napad zbilja desi?

U ovom trenutku još se ne zna da li je u pitanju stvarna pretnja ili tek još jedna spin predstava. No, prilike posle ovoga, verovatno, više neće biti iste. Ako je atentat stvaran, to će povećati Vučićevu nervozu, napetost, pa i agresivnost. Ako pak nije, onda je moguće da se nešto sprema, čim je takva predstava upriličena.

Premijer novinarima: „Da biste razumeli koliko nama ode – milijardu (evra)! Koliko damo ukupno za socijalu? (pita Vulina). Sto četrdeset tri milijarde (dinara) mi dajemo za socijalu! Procentualno, dajemo više nego bilo koja druga zemlja. (…) Znate kako to izgleda? Ja sam, kol`ko godina već imam, toliko mator, imam dvoje dece, socijalni slučaj, uzmem po 4.000, 4.500 dinara na po dete, to je 9000, 10.000, 11.000… ovako! – eto meni minimalne plate. Pa što ja da idem onda da radim. Znate koliko je takvih slučajeva? Je l’ znate da se i na po dete dobija novac? Ne znate? Zato što vam to niko nikad nije rekao! E, ja vam to sad kažem. Pa besplatni obroci, pa sve druge stvari koje idu. I time date minimalnu zaradu, koja nije zarađena. Poklonili ste novac – nezarađeno!“.

Ove brojke o socijali već su kritikovane kao nepouzdane. Jer, ako na 120 hiljada korisnika socijalne pomoći podelimo navedenih 143 milijarde, dobija se 99.000 po korisniku – očigledno netačno. Ali, pustimo brojke. Uočimo način i ton kojim su one izrečene u ovom obraćanju, karakterističnom za našeg premijera.

Da Vas podsetimo:  KO JE BIO U ROVU, A KO SE KUĆIO ZA VREME BOMBARDOVANJA?!

Primećujete li višak srdnje, osornosti i brecanja kod predsednika vlade? On je, najpre, ljut što Srbija daje „milijardu evra“ za socijalu; pa je ljut na novinare što to ne znaju („Je l’ znate…? Ne znate!“); pa je ljut na raniju vlast što to već nije rekla novinarima („Zato što vam to niko nikad nije rekao! E, ja vam to sad kažem“) – usput insinuirajući da je to, valjda, zato što prethodna vlast nije smela, dok se on ne boji da to izjavi („E, ja vam to sad kažem“); i naravno, premijer je ljut – ali mnogo je ljut – na siromašne što uzimaju „4.000, 4.500, 9000, 10.000, 11.000…“.

Tu je, naravno, i konfuzija u rečenicama koje počinju i prekidaju se tako da njihov smisao nije lako pratiti – pri čemu je sve začinjeno još i sipanjem raznih i sve većih cifara. Na kraju, slušalac ostaje zbunjen ne samo time što mu nije jasno šta tačno govornik hoće da saopšti, već i što mu je teško da razume zašto se tačno govornik srdi. No, da je govornik ljut i da neprestano podiže glas – to je osnovni utisak koji ovakav diskurs ostavlja na prosečnog gledaoca. Pri čemu je još gledalac na kraju srećan što on lično nije taj koji je ljutitom govorniku za nešto kriv.

Ukoliko se sada vratimo na priču o atentatu, možemo se zapitati – hoće li posle Jajinaca premijer da bude još nervozniji, ljući, konfuzniji? Na konferenciji za štampu, u nedelju, 30. oktobra, on je, očigledno, suspregao svoju uobičajenu ljutnju i ostavio utisak da ne paniči. I to je sjajno. Ali, on nije ni morao da paniči. LJutili su se i paničili drugi.

Da Vas podsetimo:  Zvaću decu, deco-o-o-o!

„Vučić smeta mnogima u svetu“ (Ivica Dačić); „Toliki arsenal je viđen samo u ratu – neko je nameravao da ga upotrebi protiv Vučića“ (Dragan Marković Palma); „To oružje sigurno nije sakriveno da bi se mravi igrali s njim“ (Rasim LJajić); „Atentat su spremali protivnici modernizacije Srbije“ (Miloš Vučević); „Ubistvom premijera Srbija bi potonula u potpuni haos“ (Aleksandar Vulin); „Ovo je bila klopka za premijera i ozbiljan izazov po bezbednost države“ (Dejan Vuk Stanković), itd.

Uz to, imajmo na umu da se priča o atentatu dešava odmah posle afere s navodnim pokušajem državnog udara u Crnoj Gori. Pri tome je još i lično srpski premijer otkrio javnosti da je i kod nas uhvaćena „kriminalna organizacija“ sa „elementima inostranosti“ koja je radila protiv Đukanovića. Vučić je, takođe, na istoj konferenciji za štampu informisao javnost da je neimenovani visoki funkcioner Uprave kriminalističke policije (UKP) odavao poverljive podatke. Sutradan je ministar policije precizirao kako je dotični „duže vreme sarađivao sa obaveštajcima jedne zapadne službe“. Na kraju je provladin Informer „visokog funkcionera UKP“ identifikovao kao Veljka Poparu, a „jednu zapadnu službu“ kao CIA-u.

Ipak, već sutradan spinovana je afera „proterivanja ruskih špijuna preko Patruševa“. Afera je plasirana preko drugosrbijanskog Danasa. „Nekoliko ruskih državljana proterano je iz Srbije, zbog učešća u pripremama terorističkih akcija u Crnoj Gori, saznaje Danas u krugovima bliskim vrhu vlasti u Srbiji“, stajalo je u podnaslovu vesti. List je, takođe, preneo i „spekulacije da je juče u Beogradu boravio sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev, kako bi odveo proterane“. Istu priču zatim je ponovio i moskovski dnevnik Komersant (srpski prevod ovde), nazvavši je „skandalom bez presedana u postsovjetskoj istoriji“. Na koncu se ova izmišljotina vratila u Srbiju u stilu: „Eto, i Rusi su potvrdili da je Patrušev zagladio problem“.

Da Vas podsetimo:  Ko je viši – predsednik Vučić ili cena Ruskog uticaja na Srbiju?

No, Danas je, kao što se ubrzo ispostavilo, bio zloupotrebljen od nekog iz „krugova bliskih vrhu vlasti u Srbiji“ za plasman dezinformacije. A dopisnik moskovskog lista, inače Đukanovićev simpatizer, tu „vest“ je ne samo preneo, već ju je još i dodatno nakitio. Tipična „spinogena“ grudva snega, koja je gurnuta niz padinu da se kotrlja i da što više narasta…

Naravno da je i afera „uhvatili smo anti-Đukanovićeve teroriste“, zbog neubedljivosti čitave konstrukcije, takođe ubrzo bila podvrgnuta razornoj kritici („O policijskim pantalonama, dečijim radio-vezama i MI-6“). Iza svega je, još jednom, lako prepoznata stara i duboka interesna povezanost koja postoji između Đukanovića i Vučića („Subotić kao `pokrovitelj` Vučićeve i Đukanovićeve veze“).

No, ko će još od običnih čitalaca i gledalaca u Srbiji, zasutih lavinom špijunsko-atenatorskih (dez)informacija, pronaći vremena i snage da kopa po internetu i da pokuša da razabere šta je istina, a šta ne.

Ipak, ako je tačno da iza svega stoji mastermajnd Beba Popović, mora se priznati da je operacija zaluđivanja javnosti odlično izvedena. Jer, pazite: preko Informera patriotskom delu premijerovih simpatizera plasirana je vest o uhvaćenom agentu CIA-e; a preko Danasa evrofilskom delu publike saopštena je (dez)informacija o proterivanju ruskih špijuna. I onda je, kao šlag na tortu, došla još i – zolja iz Jajinaca!

Malo ko će od te publike, nažalost, da primeti da u Podgorici imamo atentatore bez oružja, a u Beogradu oružje bez atentatora. Odveć neobično. No šta se stvarno dešava, otkrićemo vrlo brzo. Podgorici su teroristi bili potrebni zbog izbora. Čemu bi samo, pitam se, trebalo da posluže atentatori u Jajincima?

Slobodan Antonić

FSK

4 KOMENTARA

  1. Interesuje me kakve veze ima tašta Novaka Djokovica sa ovime? Vas portal ima prefiks „Istina i samo istina“ pa me interesuje i da li je ovaj komentar napisan od nekog clana vase redakcije?

    • Nisam član redakcije. A Novakova tašta ima veze sa slučajem koliko bilo koji komšija Vučićevih u Jajincima . Samo je zanimljivija kao primer za izražavanje sumnje u verodostojnost iskaza zvaničnih organa o planiranom napadu na ..ne znaju ni oni sami koga. A ako treba da vam detaljnije pojašnjavam nije ni bitno da shvatite.
      Uzgred, pretpostavljam da ste pročitali primedbu redakcije koja se odnosi na komentare čitalaca. Srdačan pozdrav.

  2. Pomažite braćo Rusi ovaj bolesnik A.V. vodi Srbiju u nestanak opet njegov igrokaz za narod. Gledajte Srbi kako se ponaša narod a ne kukavice kao Srbi. U Orašju uhapšeno nekoliko hrvatskih ćasnika cela Hrvatska skočila na noge a kapetan Dragan u hrvatskom kazamatu ne interesuje eu činovnike koji vode Srbiju u propast i nestanak. Ali još gore ne interesuje ni kukavički srpski narod nema mitinga podrške Draganu. Nema ni protesta za skidanje od zapada na nameštenim izborima nametnutih bolesnika i glumaca koji vode Srbiju. Dok drugi narodi ustaju protiv nepravde moj kukavički narod samo ćuti zabili glavu u pesak ko nojevi. Stidim se šta sam Srbin zbog Vas takovih kukavičkih bednika. Baš zato Hrvati imaju hrvatsku vojsku, hrvatske autoceste, hrvatske šume itd. A kukavički narod ima vojsku Srbije ne srpsku vojsku, koridore Srbije ne srpske koridre, šume Srbije ne srpske šume. Hrvati imaju državu Hrvata a ostali su manje mi Srbi imamo zemlju svih građana samo ne Srba. Bolesnik na vlast postavio je granicu s Kosovom, predao Trepču, savetnici, prijatelji i nalogodavci su mu oni koji su nas bombardovali. Šiftari su mu glavni prijatelji za pregovore s Kosovom po naredbi njegove majčice Merkelice. Za privremeno okupiranu Republiku Srpsku Krajinu i Srbe u Hrvatskoj ni ne pita o njima odlučuje eu koja ih je pomažući Hrvatima genocidno proterala s njihovih vekovnih ognjšta. Sve me to ne čudi nego me čudi srpski narod takve kukavice i bednike nigde majka ne rađa. Šta se čeka opet da nas oslobađaju braća Rusi jer smo kukavice narod bez obraza. I nije vas stid vašeg ćutanja srpski narode?????

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime