KULTURA JE TEMELj I TEMELj JE KULTURA

0
108
FOTO:Dušan Mitić Car

Trideset godina isprepletanih trideset znakova kao koloseci koje čitaš zapisane su u vagon-restoranu voza Orijent ekspres pred sam njegov ulazak u Niš. Nekad se odavde dalje putovalo ekspres kočijom, kroz Sićevačku klisuru putem do Plovdiva, gde se nastavljala pruga do Carigrada.

Kad je pruga završena 1886. godine, vozovi su nastavili da kroz Sićevačku klisuru prevoze mnoge značajne ljude. Međutim, najvažnija osoba koja je izašla na stanicu Sićevo bila je Nadežda Petrović. Ona je 1905. godine okupila velika slikarska imena toga doba i organizovala prvu Umetničku koloniju Sićevo.

FOTO:Dušan Mitić Car

Čitav vek i kasnije Sićevo tradicionalno postaje prvih dana jeseni privremeni dom slikara, književnika i svih zaljubljenika u umetnost.

Nije trebalo više od trideset sekundi da lepom pričom zaokupimo svu vašu pažnju. Ako ste stigli dovde, molimo nastavite, ali ne samo u ovom tekstu, nego priuštite sebi makar trideset sekundi kulture svakog dana. Verujte, lako prerasta u trideset minuta.

Trideset puta ponavljamo KULTURA JE TEMELj I TEMELj JE KULTURA odatle polazi svaki preporod. Trideset minuta nedeljno neka bude trideset minuta dnevno, i samo zamislite koliko je to vremena za nadgradnju i čvrsto stajanje na zemlji, od koje svi postajemo i koji svi postajemo ona.

Ova zemlja u Sićevu, kamenita, nedri najfinije vino i miris ramonde serbike. Feniks bilja koje iz smrti vaskrsava. Kao posle pričešća neka vaskrsne i naša želja za lepim, za dobrom vešću. Trideset puta još ponavljamo KULTURA JE TEMELj I TEMELj JE KULTURA i ponavljaćemo još za trideset godina Književne kolonije Sićevo sve dok nas ne čujete, pročitate, i kao svi mi kažete hvala, molim i drugi put i treći i trideseti.

Ljubivoje Ršumović
FOTO:Dušan Mitić Car

Ljubivoje Ršumović, Slobodan Vladušić, Nenad Milošević, Živojin Žika Petrović, Igor Ril, Vlada Arsić, Ognjen Avlijaš, Bojan Savić Ostojić, Dušan Cicvara i Danijela Kostadinović

Da Vas podsetimo:  PRAVO OSVEŽENJE Najsočniji kolač od šljiva

pismo učesnika jubilarne 30. Književne kolonije Sićevo

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime