Kulturni turizam – razvojna šansa Valjeva

0
966

narodni234VALJEVO – Narodni muzej Valjevo se od 2001.do 2008. Godine nalazio u procesu temeljne institucionalne revitalizacije, izrastavši od potpuno devastirane ustanove u instituciju koja je u dva navrata od strane Muzejskog društva Srbije nagrađena kao najbolji muzej u Srbiji u 2004. i 2007. godini, od strane Turističke organizacije Srbije najvišim nacionalnim priznanjem za doprinos razvoju turizma Turističkicvet 2011-12. U 2013.godini dobitnik je godišnje nagrade nacionalnog odeljenja međunarodnog saveta muzeja(ICOM).

U 2016.godini valjevski muzej našao se među 49 najboljih muzeja u Evropi. Stalne postavke Narodnog muzeja Valjevo su trenutno najposećeniji muzejski prostori na zatvorenom u Srbiji.

Narodni muzej Valjevo je osnovan 1951.godine i duže od pola veka poslove zaštite i prtezentacije kulturne baštine obavlja na teritoriji Valjeva i okolnih opština Kolubarsko gokruga. Muzej čuva preko 24.500 predmeta sa muzejskom vrednošću, razvrstanih u arheološke, etnološke, istorijske, umetničke i numazmatičkezbirke.

U svom sastavu ima 6 stalnih postavki. U samom gradu Valjevu nalaze se postavke u centralnoj zgradi muzeja, Muselimovom konaku i kuli Nenadovića. Van Valjeva Muzej ima postavke u Brankovini, Osečini i Struganiku. Samo tokom 2007. godine stalne postavke, privremene tematske izložbe i različite javne programe Muzeja posetilo je preko 100.000 posetilaca. Stalne postavke u Valjevu je posetilo oko 25.000 različitih posetilaca izvan Valjeva.

Prvi krupan korak u poslovima namenjenim publici načinjen je 2004.godine sa otvaranjem stalne postavke Seča knezova, u podrumu Muselimovog konaka, a krunu procesa revitalizacije institucije predstavljalo je otvaranje nove centralne postavke Treća dimenzija prošlosti – pogled iz budućnosti u maju 2007. Istovremeno, pored aktivnosti zaštite kulturne baštine, opštih kulturoloških i vaspitno-obrazovnih zadataka valjevski muzej otvara i četvrti put svog delovanja – razvoj kulturnog turizma.

Muzej nije skladište starih stvari

narodnimuzejvaljevo„Glavni krivac“ za renesansu muzeja je Vladimir Krivošejev, diplomirani istoričar, magistar kulturologije, doktor menadžmenta kulture, muzeolog – muzejski savetnik, direktor, docent na univerzitetu Singidunum.

Da Vas podsetimo:  Krivica

On ističe: “ Kada smo započeli proces revitalizacije u mnogim stvarima nismo mogli da inoviramo postojeće, već da krenemo iz početka, što se pokazalo pozitivnim. Od 2001.godine su počele opsežne aktivnosti na izradi potkrovlja za kancelarije i depoe, rekonstrukciji prizemlja za potrebe nove postavke, pripreme novih postavki u centralnom objektu, Muselimovom konaku, u Kuli Nenadovića i Istorijskom spomen kompleksu u Brankovini, kao i na kadrovskom jačanju ustanove. To je proces koji u kontinuitetu traje i danas. Kroz njegovo odvijanje, edukacijom i kreativnim pristupom, počeli smo da upoznajemo, prihvatamo, razvijamo i primenjujemo pored ostaloga i „inovativne metode muzejske prezentacije i animacije publike“.

nocmjuzejaSavremni muzej ne sme da bude skladište starih stvari i hramovno mesto namenjeno malobrojnoj eliti ljubitelja i ekspertskih poznavalaca, hram posvećen „njegovoj visosti muzejskom predmetu“ sa kustosima kao vrhovnim druidima koji štite kult predmeta.

On je mesto okupljanja širokog spektra publike. To ne znači da muzejski predmet gubi na značaju, već da se na pijedestalu muzejskih aktivnosti njemu pridružuje i „njegova visost posetilac“. Kroz svoje stalne postavke i različite, što raznovrsnije primere netematske programe, muzej kod posetilaca i zadovoljava, ali i razvija kulturne potrebe, nudi kulturnu nadogradnju, zadovoljava radoznalost, pruža edukaciju, ali i zabavu i zadovoljstvo. Glavni proizvod novog muzeja nije „pravo da posetilac vidi muzejski predmet i da se o njemu informiše“ već doživljaj koji iznese iz muzeja. Zato stalne postavke, kao i tematske izložbe modernih muzeja moraju da budu ne samo informativne već i atraktivne, vizuelno, dizajnerski i tehnološki, kao i da odgovaraju savremenom trenutku i percepciji publike, potencijalne publike i ne publike koja treba da se pretvori u publiku. Ali ne da joj podilazi već da razvija zadržavajući stručne, kulturne, umetničke, pa i naučne kriterijume.Zato je potrebno iznaći balans“.

Da Vas podsetimo:  Opereta i film još uvek pod 'sankcijama'

„Istovremeno, da bi publika iz okruženja zadržala interesovanje za muzeje, neophodna je realizacija raznovrsnih primerenih tematskih programa kratkog trajanja namenjenih različitim ciljnim grupama.Pored izložbi tu spadaju i raznovrsne muzejske radionice, predavanja, promocije, muzičke i filmske večeri i sl.“

Izložba „Valjevska ratna bolnica“

ratnabolTrenutno je aktuelna izložba “Valjevska ratna bolnica 1914-1915” koja obilazi Srbiju. “Rečje o dugoročnom projektu čija je realizacija počela 2014.godine pripremama za izložbu o tom istorijskom procesu mapiranjem objekata. Prepoznato je 29 različitih objekata u gradu koji su stavljeni u funkciju bolnice. U saradnji sa Gradom Valjevo ispred tih objekata su postavljene infotable na srpskom i engleskom jeziku, koje podsećaju Valjevce i posetiocena velika stradanja tokom Prvog svetskog rata. Centralni događaj je bio u aprilu 2015.godine, na dan godišnjice smrti NadeždePetrović, kada je izložba svečano otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu. Od septembra izložba je nastavila da putuje po Srbiji: Niš, Zaječar, Kragujevac, Aranđelovac, Beograd i Novi Sad.

Ova izložba je zahtevala veće galerijske prostore, a cilj je da priču o stradanju, humanosti i požrtvovanosti u Valjevu, gradu bolnici prikažemo što većem broju posetilaca na različitim lokacijama, teje u saradnji sa Ministarstvom kulture urađena skraćena verzija. Ta skraćena verzija izložbe takođe obilazi Srbiju i do sada je viđena u manjim galerijskim prostorima u Osečini, Lazarevcu, Obrenovcu, Lajkovcu, LJuboviji, Bajinoj Bašti, Arilju i Užicu. Jedan od ciljeva je da se izložba prezentuje i drugim metodama.Svi zaintersovani mogu pogledati virtuelnu izložbu na Fejsbuk strani – Valjevska bolnica i nasajtu: www.valjevo-hospital.org.

Urađena je dodatna aplikacija gde posetioci mogu da vide kartu Valjeva i sve lokacije na kojima se nalazila bolnica, klikom preko Google streeta”, kaže Krivošejev i dodaje:”Mnogo je razloga ali i velika čast što se Muzej našao u konkurenciji 49 najboljih muzeja u Evropi u okviru organizacije Forum evropskih muzeja.Iskrene čestitke.“Prvo je čast da budemo predloženi. Dve komisije, jedna javna, poznata i drugatajna, imale su zadatak da skeniraju teren i na osnovu uvida te dve komisije, mi smo ušli u najuži izbor. Nismo imali velika očekivanja, ove godine nagradu je dobio muzej iz Poljske”.

Da Vas podsetimo:  Nagrađeni najbolji na "Balkanskoj smotri mladih strip autora"

O daljim planovima Krivošejev dodaje: “Planova imapuno. Jedan od prioriteta su dodatnis adržaji u okviru istorijskog kompleksa Brankovina. Projekat “Valjevskabolnica 1914-1915”nije završen, izložba će nastaviti dalje da putuje po Srbiji. Tražimo način da izložbu plasiramo i van Srbije”.

www.dobrevesti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime