Kupili oklopna vozila za Vojsku Srbije- od preduzeća koje pozajmljuje kombije po Kragujevcu!

0
218

-Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas potpisivanju ugovora između Ministarstva odbrane i  preduzeća „Zastava oružje“ i „Zastava TERVO“ iz Kragujevca za nabavku vojne opreme i naoružanja za potrebe Vojske Srbije.

Ovako glasi oficijalna vest od 18 decembra prošle godine.

Ministar Stefanović je u društvu zamenika Nenada Baće Miloradovića koji slovi za “idejnog tvorca” oklopnog vozila iz “Zastava tervo”-ocenio da je ovo najbolji način da iskoristimo domaće znanje, uposlimo domaće kompanije, a da naši vojnici dobiju savremeno naoružanje i opremu.

 

– Nastavili smo sa investicijama i u naše kompanije koje proizvode savremene oklopne transportere“, rekao je ministar Stefanović.

On je precizirao „da se danas ugovara kupovina novog terensko oklopnog vozila MRAP 6×6, koje će u ovoj godini ući u sastav naoružanja Vojske Srbije“.

Zamenik Baća ništa nije rekao…

U senci gromoglasnih najava ostaće činjenica da je samo mesec dana ranije “Zastava tervo” pozajmila  vozilo od kragujevačkog preduzeća privatnog preduzeća- kako bi moglo da funkcioniše!

Ovo je kombi koji su pozajmili…

UCENTAR poseduje kopiju ugovora od 16. 11. 2020.godie u kome “Zastava Tervo” od Trgovinske radnje Xenia iz Kragujevca uzima na korišćenje kombi vozilo “Daimler Chrysler” kao i potonje prepiske. Iz njih se vidi da je vozilo nekoliko meseci kasnije imalo ozbiljan defekt na motoru, pozvan je vlasnik i počeli su pregovori oko cene otkupa vozila. Zapelo je jer vlasnik koji je džabe ustupio kombi tražio 540 hiljada dinara, a rukovodstvo pristaje na 450 hiljada dinara. Sve u svemu, načelno nije bio postignut dogovor, kako se vidi iz dopisa koje naš portal poseduje.

Međutim,  direktora “Zastave tervo” počinje da se ne javlja na telefon, kako stoji u dopisu privatne firme, a očajan vlasnik kombija u pripremi tužbe otkriva frapantnu činjenicu da je Zastava Tervo u blokadi, tako da od tužbe odustaje i prihvata ponudu – po principu bolje išta nego ništa.

Da Vas podsetimo:  Gde je Slaviša Kokeza i čime je kupio svoju slobodu

crno na belo… ugovor o ustupanju kombija..

Prema sajtu NBS “Zastava Tervo” nalazi se u blokadi od 14. novembra 2018. godine za skoro 53 miliona dinara (preciznije: 52. 902.640, 02 dinara)- stoji u dopisu od 19. aprila ove godine. I pored činjenice da „Zastava tervo“ ima poseban račun na kojima raspolaže sredstvima iz budžeta. Taj tačun ne može biti blokiran, a sredstva se strogokonrolišu da budu namenski potrošena.

Dakle, Ministarstvo odbrane u organizaciji zamenika ministra odbrane i vrlo uticajnog čoveka u SDPR-u gde je bio jedno vreme zaposlen istovremeno kad i MO potpisuje ugovor o isporuci vozila za Vojsku Srbije sa firmom koja se u tom trenutku prema NBS- nalazi u blokadi!

Uvidom u sajt Narodne banke Srbije od juče vidi se da je „Zastava tervo“  od 2018 godine bila ukupno 1 022 dana u blokadi, a da je trenutan iznos blokade 61 milion dinara.

Kada se sve oduzme i sabere račun je prema podaima NBS bio „prohodan“ svega 214 dana od 2018. godine.

-Nešto tu debelo „škripi“. Naravno da nema normalnog čoveka u Kragujevcu koji se ne bi obradovao upošljenju radnika i uspehu ovog vozila. Međutim, iza svega kao da se krije jedna druga namera u kojoj će najveću profit imati- SDPR. Čak i u uslovima da je ta strategija postavljena dugoročno,  odnosno da srpsko oklopno vozilo ima prođu na svetskom tržištu, a nema je – sam početak i pristup miriše na „potemkimova sela srpske industrije“- i ne slute na dobro!- kaže jedan od naših sagovornika koji je sa svojim timom analizirao i druge projekte. TI saradnici bili su uključeni i u druge projekte iza kojih je „stajao“ zamenik ministra odbrane Miloradović i svedoci su i raznih „proba i testova“ naoružanja i opreme koje se poslednjih godina srpskoj javnosti predstavlja da je u rangu sa proizvodima najjačih svetskih sila…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime