Laboratorija za testiranje urođenih bolesti otvorena po treći put

0
1028

Nacionalna laboratorija za skrining urođenih metaboličkih, endokrinih i drugih bolesti novorođenčadi, koja se nalazi u okviru Kliničkog centra Srbije, do sada je otvorena ukupno tri puta. Prvi put u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore 2016, drugi 10. maja 2017, nakon pisanja Istinomera i poslednji put pre nešto više od mesec dana, 27. jula.

Do danas, Istinomer od Kliničkog centra Srbije (KCS) nije dobio dozvolu za snimanje laboratorije kao ni podatke o tome koje analize se rade u okviru nje, koliko je rezultata do sada izdato, niti koja dokumenta neophodna za rad laboratorija poseduje.

Takođe, prvi put je otvorena kao laboratorija u kojoj će se ispitivati krv sve novorođene dece i testirati na endokrinološke, metaboličke i kasnije genetske bolesti, da bi prilikom poslednjeg otvaranja, više od dve godine nakon prvog otvaranja, ona bila tek pilot projekat za 1.500 do 2.000 analiza i to samo za dvanaest metaboločkih grešaka.

No, da se prisetimo svih dosadašnjih otvaranja.

Prvom otvaranju, 21. aprila 2016. godine, prisustvovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je tom prilikom najavio da će se analize krvi novorođenčadi raditi besplatno, o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Prilog o ovom događaju emitovan je u Dnevniku Javnog servisa, samo četiri sata pre početka predizborne tišine za parlamentarne izbore.

Tada je dan otvaranja laboratorije označen kao veliki za zdravstvo, a načelnica Sanja Stanović najavila je da će se ispitivati krv 70.000 novorođenčadi, odnosno sva krv one dece za koje roditelji daju pismenu saglasnost da mogu da se ispituju.

“Ovde će se raditi nekoliko osnovnih grupa analiza. Ispitivaće se endokrinološke bolesti, ispitivaće se urođene metaboličke greške, neke druge bolesti kao što je cistična fibroza i naravno u nekom sledećem koraku i genetske analize”, rekla je tom prilikom načelnica laboratorije i direktorka Centra za medicinsku biohemiju Sanja Stanković.

Da Vas podsetimo:  ALEKSANDRA JE ROĐENA I ODRASLA U NEMAČKOJ, ALI SE VRATILA SVOJIM KORENIMA: Služi vojsku u Srbiji i zaklela se da će čuvati otadžbinu!

Ipak, laboratorija nakon toga dana nije proradila, a na njenim vratima je i nakon dve godine stajalo obaveštenje da su radovi na drugoj fazi i dalje u toku, što se vidi i na fotografijama koje su Istinomeru tada dostavili čitaoci.

Istinomer je i od Kliničkog centra u martu 2018, nakon godinu dana čekanja i reakcije poverenika za informacije od javnog značaja, dobio potvrdu da laboratorija do tada nije počela da radi zbog toga što, kako iz KCS kažu, nije dobila neophodne saglasnosti od nadležnih organa.

U tekstu koji je u maju ove godine objavio Blic, navodi se da je otvaranje zaista kasnilo i to zbog dokumentacije koja je, kako je rekao anonimni izvor iz Kliničkog centra, kasnila iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ali je i ona napokon dostavljena i sada je “pribavljena sva neophodna papirologija”.

Istinomer je Republičkom fondu ta dokumenta i zatražio, ali smo od njih dobili odgovor da RFZO nikada nije dostavljao Kliničkom centru Srbije ni Centru za medicinsku biohemiju dokumenta u vezi sa radom Nacionalne laboratorije za skrining urođenih metaboličkih, endokrinih i drugih bolesti novorođenčadi. Da li su i koja dokumenta dostavljana u vezi sa radom ove laboratorije, nisu nam odgovorili ni iz KCS.

Pitanja u vezi sa pomenutom dokumentacijom Istinomer je poslao u okviru zahteva za pristup informacijama od javnog značaja 6. jula 2018. godine, kada smo zatražili i detaljnije informacije u vezi sa radom laboratorije, kao i podatak o broju urađenih analiza. Umesto odgovora, dvadeset dana kasnije stiže nova vest – laboratorija je ponovo otvorena! Po treći put.

Ovoga puta, u prilogu Prve televizije načelnica laboratorije Sanja Stanković navodi da se laboratorija trenutno nalazi u fazi pilot projekta.

“Taj pilot projekat znači da ćemo mi analizirati uzorke od otprilike 1.500 do 2.000 novorođenčadi i uradićemo analizu na dvanaest potencijalnih metaboličkih poremećaja kod svakog novorođenčeta i nadamo se da će negde po završetku pilot projekta, moći da kažemo da će sva naša novorođenčad u Srbiji moći da dobiju ovakvu analizu”, kaže načelnica Sanja Stanković.

Da Vas podsetimo:  PAVLE SE VRATIO IZ KINE, PA POKRENUO JEDINSTVENI BIZNIS: Inovator iz Čačka jedini u Evropi pravi ovo!

Istinomer je naknadno poslao i dodatna pitanja u vezi sa najnovijim otvaranjem, kao i zahtev za snimanje laboratorije, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Dakle, za laboratoriju koja je otvorena u aprilu 2016. godine, u danu koji je, kako je tada rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar veliki za zdravstvo, i dalje nemamo dokaz da je počela da radi. Iako je na početku najavljivano da će se u njoj testirati metaboličke, endokrine i genetske bolesti novorođenčadi, sada se pominju isključivo metabolički poremećaji, a 70.000 analiza koliko se spominjalo pri prvom otvaranju, spalo je na 1.500 – 2.000 i to u okviru pilot projekta. Nakon pilot projekta, kako i navodi Stanković, možemo samo da se nadamo da će sva novorođenčad moći da dobiju priliku da se testiraju i da laboratorija nije bila samo deo predizborne kampanje.

Istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime