Labrador umesto belog štapa

0
1065

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O tome da je pas najbolji čovekov prijatelj ne treba mnogo govoriti. Njegove terapeutske moći dobro su poznate, život sa psom doprinosi razvoju ličnosti, a od posebne važnosti i pomoći je i osobama sa invaliditetom. U našoj zemlji trenutno živi oko 12.000 slepih i slabovidih osoba. Kako bi im se omogućilo nesmetano kretanje i okakšao život, Srbija je dobila svoj prvi Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča, pa smo posle mnogo godina iščekivanja, Svetski dan pasa vodiča (28. aprila) dočekali s novim zakonom.

Rukovodilac grupe za unapređenje zaštite osoba sa invaliditetom u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Tatjana Prijić, kaže da Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča obuhvata kretanje svim onim osobama kojima je kretanje na takav način potrebno, na svim javnim površinama i objektima, i u random prostoru.

– Osim toga, uređeni su načini ulaska u ustanove zdravstvene zaštite, posebno kada je reč o infektivnim klinikama i kada su u pitanju specifična zdravstvena stanja drugih pacijenata, a kada nije preporučljivo da u tim prostorijama boravi pas. Sa Ministarstvom zdravlja ćemo regulisati kretanje, ali u svim drugim slučajevima će biti dozvoljen ulaz, objašnjava Tatjana Prijić.

Da bi pas mogao da obavlja posao vodiča, mora da poseduje određene osobine kao što su staloženost, privrženost i koncentrisanost.

– Pas vodič je osposobljen da slepim ili slabovidim osobama, kao i onim koji se kreću uz pomoć invalidskih kolica, omogući nesmetano kretanje. Zakon je proširio definicijupsa vodiča, pa se pod tim podrazumeva i pas koji se koristi u terapijske ili rehabilitacione svrhe. Potrebno je da pas ima odgovarajuće osobine i da prođe obuku koja traje i do godinu, kao i da se socijalizuje u porodici i zbliži sa budućim vlasnikom. Pas se obučava da ne reaguje na spoljne uticaje, na druge pse, na automobile, da savlada sve rute koje treba da prelazi sa budućim vlasnikom, navodi rukovodilac grupe za unapređenje zaštite osoba sa invaliditetom u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Tatjana Prijić.

Da Vas podsetimo:  New kid on the block

Zakonom je definisan instruktor pasa vodiča, osoba koja će vršiti obuku. Definisano je i postojanje odgovarajuće isprave koju moraju imati i pas, i instruktor, i osoba koja se kreće uz pomoć psa.

Radni vek psa vodiča je do 10 godina, posče čega se upućuju u zasluženu penziju. Rase koje su najzastupljenije među psima vodičima su zlatni retriveri, labradori i nemački ovčari. Biraju se najbolji iz uzgoja, ali veliki broj štenaca otpada u procesu selekcije.

ozonpress.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime