Lajkovčani ni ove godine neće dobiti zatvoreni bazen

0
1387
Bazen u Lajkovcu,radovi/Foto:printscreen(pistaljka.rs)

Zatvoreni bazen u Lajkovcu, na kojem se završetak radova odlaže već deveti put i čija cena je do sada dostigla 3,3 miliona evra, nije otvoren ni 17. septembra, kako je to poslednji put obećalo opštinsko rukovodstvo. Na dan kada je bazen trebalo da bude otvoren, opštinska uprava Lajkovca raspisala je novu javnu nabavku za izgradnju kotlarnice bez koje bazen ne može da počne da radi.

Reč je o trećem postupku javne nabavke za ovaj posao, pošto je prethodni, kako je Pištaljka već pisala, obustavljen  u avgustu jer je opštinska uprava u konkursnoj dokumentaciji napravila greške zbog kojih nijedan od četiri ponuđača koja su se javila na ovaj poziv nije mogao da dostavi adekvatnu ponudu. Prvi tender za ovaj posao je propao u martu ove godine jer se na njega niko nije javio.

Prema podacima do kojih je došla Pištaljka, male su šanse da radovi na bazenu budu završeni do kraja godine. Bazen je trebalo da bude izgrađen još 2017. godine, a Pištaljka je više puta pisala o probijanjima rokova i nelogičnostima koje su pratile izgradnju.

Ovoga puta bazen nije otvoren jer nije izgrađena kotlarnica neophodna za njegovo funkcionisanje. Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, otvaranje prispelih ponuda za novu javnu nabavku biće 21. oktobra, nakon čega teče rok od deset dana u kom komisija mora da donese odluku o tome ko će graditi  kotlarnicu. Ukoliko opštinari treći put budu uspešni u sprovođenju postupka javne nabavke i izaberu ponuđača, on ima tri meseca da završi radove na kotlarnici. Ako se uzmu u obzir svi ovi rokovi, prosta računica pokazuje da su male šanse da građani Lajkovca u ovoj godini dobiju zatvoreni bazen.

Da Vas podsetimo:  Naprednjačka nedela govore i više od dela

Ovaj posao, prema onome što piše u konkursnoj dokumentaciji, podrazumeva izgradnju postrojenja za centralno grejanje, izgradnju toplane i mašinske instalaterske radove. Iako nigde u dokumentaciji nije navedena procenjena vrednost posla, iz odluke o obustavi javne nabavke iz avgusta može se videti da je opštinska uprava tada taj posao procenila na 30 miliona dinara bez uračunatog PDV-a. Prema ranijim navodima čelnika opštine, ove radove finansira Elektroprivreda Srbije.

Predstavnici opštine nisu odgovorili na pozive i pitanja Pištaljke da objasne zašto radovi kasne, kada će biti gotovi i da li će neko odgovarati zvog silnih probijanja rokova.

Poverenik opozicione Demokratske stranke za Lajkovac Goran Ranković kaže za Pištaljku da bazen još nije urađen, a da kredit od dva miliona evra,  koji je uzet za tu namenu od banke Hipo Alpe-Adria krajem 2015. godine uveliko opterećuje opštinski budžet. Demokratska stranka, koja ima tri  odbornika u skupštini opštine, pokušavala je, kako tvrdi Ranković, više puta da u lokalnoj skupštini inicira priču o ovoj temi, ali nikad nije došlo do ozbiljne rasprave. Prema njegovim rečima, u skupštini od 35 odbornika, pored  demokrata opozicija su i tri odbornika DSS-a, dok, kako navodi Ranković, za radikale i socijaliste nikad se ne zna da li su vlast ili opozicija. „Generalno u malim sredinama teško je da inicirate raspravu o odgovornosti vladajuće koalicije. Nekad ne znate ko je sve opozicija, odbornici vrlo često preleću u vladajuću koaliciju“, objašnjava Ranković. On potvrđuje da je i sadašnji predsednik opštine Andrija Živković (na slici), koji je na toj funkciji kao predstavnik Srpske napredne stranke, bio ranije član DS-a.

Podsećamo, Skuština opštine Lajkovac odlučila je da izgradi zatvoreni bazen iako, kako sami priznaju, u pojedinim delovima opštine godinama postoje problemi sa redovnim snabdevanjem vodom.

Da Vas podsetimo:  Poljoprivrеdnici nа bаrikаdаmа: Bеsni zbog cеnе pšеnicе
Jelena Bulajić
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime