Lasta nije kupila nijedan autobus

0
1928
Foto: FoNet/Beoinfo

“Želim da im čestitam na nabavci 29 novih autobusa, prošle godine 40 i ove 29, dakle 69 novih autobusa je Lasta kupila… Samo u prethodnih pet godina pre toga, ako se ne varam, Lasta nije kupila nijedan autobus”.

Tanjug, 5. 2. 2018. godine

Pre oko dva meseca saobraćajnom preduzeću Lasta isporučeno je 29 novih autobusa. Novi autobusi su tom prilikom bili izloženi na platou SP Lasta, pa su okupljenim građanima direktor Laste Veljko Vukobratović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavili ovu nabavku kao veliki uspeh. Mali je rekao da je ova nabavka pokazatelj da se Lasta stabilizovala i da kreće korak napred.

“Inače smo se u proteklih četiri godine potrudili da unapredimo prigradski saobraćaj – uveli smo 10 novih linija za prigrad, 13 linija postojećih smo produžili, 36 novih autobusa smo ubacili, kako bi povećali frekvenciju, jer je naša strategija i želja da ne postoji razlika u kvalitetu i života a i prevoza u centru grada i delovima grada koji su dalji od centra.”

Nakon što je upoznao sugrađane sa detaljima o prigradskom saobraćaju Lasti je čestitao na uspehu: “Želim da im čestitam na nabavci 29 novih autobusa, prošle godine 40 i ove 29, dakle 69 novih autobusa je Lasta kupila… Samo u prethodnih pet godina pre toga (pre 2017), ako se ne varam, Lasta nije kupila nijedan autobus”, rekao je Mali.

Iako ovaj period od pet godina, od 2012. do 2017, obuhvata i deo mandata Siniše Malog na mestu gradonačelnika, koji je na toj poziciji od 2014, Mali je pogrešio – delom na svoju štetu, a delom na štetu svojih prethodnika.

Podatke o investiranju Laste u autobuse u poslednjih pet godina proveravali smo u zvaničnim izveštajima koji su lako dostupni na sajtu Agencije za privredne registre. Kada gradonačelnik kaže da Lasta nije kupila nijedan autobus nije jasno da li misli da Lasta nije platila nijedan autobus ili da nije nijedan isporučen. Šta god da je pod tim podrazumevao, utvrdili smo da su u ovom periodu autobusi i plaćani i isporučivani.

Da Vas podsetimo:  Kako je gospođa Panđela napravila favele u Dobračinoj

Podaci sa Agencije za privredne registre kažu, između ostalog, da je Lasta, kako piše u godišnjem izveštaju za 2012. godinu kupila jedan autobus iz sopstvenih rezervi, dva mini busa, 20 autobusa iz kredita ČSOB banke, 41 autobus na lizing.

Naredne, 2013. godine kupljen je jedan autobus, 2014. nije bilo nabavke autobusa, da bi tokom 2015. godine Lasta kupila sedam novih Ikarbusovih autobusa. Septembra 2016, piše u konsolidovanom izveštaju za 2016. godinu, potpisan je ugovor za kupovinu 100 novih vozila proizvođača iz Češke. Na osnovu kupoprodajnog ugovora u decembru iste godine isporučeno je 10 vozila, a u januaru 2017. još 10. Deo je plaćen, dok će veći deo od 70 odsto biti naknadno plaćen iz kredita.

Dakle, kada se saberu svi ovi autobusi, dobijamo podatak da je od 2012. do 2017. kupljeno 170 autobusa i dva minibusa. Nije jasno da li su ovih 40 autobusa iz 2017. i najnovijih 29 iz 2018. deo kontigenta od 100 vozila koji su ugovoreni u septembru 2016. Izveštaji za prethodnu godinu još nisu objavljeni, a ni od Laste ni od gradskih vlasti nismo dobili odgovor na to pitanje.

U svakom slučaju, čak i da ne računamo tih 100 autobusa za koje je ugovor sklopljen 2016, jasno je da je i u prethodnim godinama, sem 2014, bilo kupovine vozila, najviše 2012. kada su nabavljena ukupno 62 autobusa. Zbog toga Siniša Mali za izjavu da za pet godina nije nabavljen “nijedan autobus” dobija ocenu “kratke noge”.

istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime