Latinski – za uterivanje straha

0
1674

latinskiUvijek sam se pitao, a nisam u manjini, zašto su nas maltretirali kroz školovanje sa učenjem latinskog jezika, jezika kojim niko ne govori?
I najčešći odgovor koji se dobije na ovo pitanje je da se olakša studentima medicine (a i farmacije i biologije), pošto će se oni na studijima sretati sa latinskim nazivima dijelova tijela, lijekova, bolesti i biljaka . Odgovor na pitanje nije totalno bezvezan i ima nekakvog smisla, ali čemu onda da ućimo glagole i čitave rečenice. Svi nazivi na latinskom su imenice u nominativu, ne moraju se čak ni padeži učiti. A uostalom zašto da se ostalih 99% učenika malteretira sa bubanjem ovog beskorisnog jezika kada samo 1% odlazi da studita medicinu, a od tih 1% mnogi je i ne završe. Dakle, radi se o mučilištu ogromne većine školaraca, radi olakšavanja minornoj nekolicini.

A da se ne uči latinski radi dobijanja zaposlenja u Vatikanu? Zna li ko da li je u državi Vatikan službeni jezik latinski? Ili je možda to u latinskoj Americi?

Mnogi stariji gimnazijalci se sjećaju prve rečenice iz udžbenika latinskog „Jugoslavija est patria mea“. Sada su je bivše jugoslavenske republike samo prilagodile novom političkom stanju, i piče svoj nastavni program u istom stilu. Dave se i gnjave u kontinuitetu učenike da savladaju ovaj mrtvi jezik. Predlažem da ako se već mora učiti neki jezik kojim se ne govori, da je barem Srbima uputnije da uče crkveno-slavjanski, pošto će veći procenat učenika otići u popove nego da rade u Vatikan, pa je korist veća. Možda će neki da studiraju medicinu recimo u nekim državama koje nazive kostiju i drugih dijelova tijela nemaju na latinskom nego na svom jeziku, kao napr. u Rusiji. Osim toga mnoga zabranjena znanja o Srbima i skrivena istorija je pisana crkveno-slavjanskim jezikom, a srbska crkva čuvaj sjećanje na taj jezik starine.

Da Vas podsetimo:  Kuda će nas odvesti srpske psovke?

Za potrebe razbuđivanja ću analizirati prvu rečenicu iz udžbenika latinskog u državi Bosni i Hercegovini. Odmah je vidljiv bosanski narcizam i nacizam. U rečenici se ne spominje cijela država nego samo jedan njen dio koji se nalazi u nazivu države na prvom mjestu iz čisto abecednog razloga rasporeda slova, slovo „b“ dolazi prije slova „h“ i zato je naziv države Bosna i Hercegovina. Dakle nije to po važnosti dijelova države, nego zbog redoslijeda slova u abecedi. Tako je i u azbuci. Da je drugačije država bi se zvala Hercegovina i Bosna.

Pošto sam ja hercegovački rodoljub, rado ću da podsjetim da je naziv „hercegovina“ rojalistička kategorija, i da naziv dolazi od titule Stipana Vukčića – Kosače, hercega od Svetog Save. Možda se i zbog ove veoma očigledne činjenice često iz imena BiH izostavlja Hercegovina.

Zbog davanja nepotrebnog prioriteta Bosni nad Hercegovinom u udžbeniku latinskog, neću analizirati rečenicu iz naslovne slike, nego ću analizirati rečenicu iz jugoslavenskih udžbenika. Analiziraću u stvari dva mrtvaca. Jugoslavija je mrtva baš kao i latinski, a za Jugoslaviju je šteta, a za latinski jezik i nije neka šteta.

Jugoslavija, svi znamo šta to dvosložno ime znači, država koja se odnosila na južni ogranak ogromnog sveslavenskog svijeta. Mogla se tim pojmom obuhvatiti i Bugarska, ali eto nije, jer će neko reći da su oni istočno u odnosu na neku referentnu tačku sa koje se gleda situacija.

Est je oskrnavljena starosrbska rije „jest“, čije značenje svi znamo, pa ne treba da ga posebno objašnjavamo. Spomena je vrijedno reći da je namjerno u lekciji „est“ prevedeno kao „je“, a ne kao „jest“ samo zbog toga „da se vlasi ne bi dosjetili“, ali eto poneki vlah se i dosjeti 🙂

Da Vas podsetimo:  Kad odeš na Ostrog, ni cvet, ni kamen ne smeš da uzmeš: Evo zašto je to bitno!

Patria označava bukvalno otadžbinu, pošto je u obje riječi otac korijen riječi, a ne domovinu kako se to ponovo prevodi radi nedosjećavanja vlaha.

Mea je takođe oskrnavljena starosrbska riječ „moja“ koja ne mora da se objašnjava šta znači.

Dakle, latinski jezik je vještački napravljeni jezik na bazi starosrbskih riječi, zato ima dosta sličnosti kao i padeže. Ako se ovo nekom učini preslobodnom tvrdnjom, takođe bih podsjetio da su Rim osnovali:

Raseni (Rašani) – koje namjerno nazivaju Etrurcima da se zametne trag „vlasima da se ne dosjete“,
Srbinjanke – koje takađe namjerno nazivaju Sabinjankama tj. drugojačije od originala da se zametne trag,
Latini – čije originalno ime vuku vijekovima neizmjenjeno, kako bi se njima dao prvenstveni primat nad svime jer oni za razliku od ostalih kao traju vijekovima, a ostali su čas jedno čas drugo.

Ta tri plemena su napravila Rim. Dakle od tri plemena dva su garantovano starosrbska.

Sada je sve jasno. Da bi se smanjio značaj i prisustvo Srba u svjetskoj istoriji, ne uči se ništa srbsko nego uvijek ono drugo manje značajno, ali probitačno. Zato se insistira da se uči latinski pod raznimjem izgovrima, kako bi nam se utuvilo u glavu da su svi ostali nebitni i od beznačaja. Kao i da bi se stekao dojam da je sve poteklo od njih pa i pismenost i jezik, iako su Srbi znali govoriti i imali svoju azbuku i prije rimskog carstva.

Pa se ludilo nastavlja mišljenjem nekih ljudi da Srbi nisu znali ni pjevati ni igrati, govoriti niti su imali šta jesti dok se nisu pojavile Osmanlije i sve nam donijele. Baš je taj srbski narod čudan. Svima sve podario i kada nam vrate to naše, malo prepravljeno, mi milimo da je to tuđe. A u stvari je davno postalo svjetsko, a naše.

Da Vas podsetimo:  Istorija Beogradske tvrđave

Srbi učite crkveno-slavenski, slavjano-serbski pa će vam se otvoriti neviđeni horizont pred očima. Učeći neslavenske jezike samo će vam se horizont sužavati.

A da bude još interesantnije i grčki jezik počiva na srbskijem korijenima. Ne vjerujete? Ne morate, jednog dana će se i to objelodaniti, pošto su Grci tj. Jelini preuzeli srbsku azbuku u skraćenoj varijanti, od Srba, a ne obrnuto kako su neki natjerani raznijem vatikanskim manipulacijama da misle.

I za kraj nešto za jezičke čistunce, kada se već govori o riječima:

Pitanje: Zna li ko zašto se kaže na ijekavskom “rečenica”, a ne “riječenica”?
Odgovor: Zato što se kaže na ekavskom “nisam”, a ne “nesam”. 🙂

Duško Bošković

Srpski kulturni klub

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime