Lazanski: Priča o NATO-u je bezobrazluk!

0
1261

nato__wide-xxlargeSamo pet dana nakon posete Sergeja Lavrova Srbiji i obećanja koje su mu u Beogradu dali Nikolić, Vučić i Dačić da će Srbija dati sve za Južni tok, 75 kilometara severnije, u Novom Sadu, održana je konferencija “Srbija i NATO: jačanje i unapređenje institucionalnih pretpostavki saradnje”. Idejni tvorac skupa je nevladina organizacija Cen­tar za po­li­ti­ku i evro­a­tlant­sko part­ner­stvo, a kao njegova predsednica potpisuje se Snežana Kresoja. Istovremeno se novinar Boris Varga pominje kao neko ko ima veze s ovom NVO. On se pojavio kao suorganizator triju konferencija sa sličnom tematikom. “Bezbednost i jedinstvo. Politika otvorenih vrata – otvorena vrata omladinskog evroatlantskog foruma” 2011, zatim “Evroatlantske integracije i postkomunističke države”, 2008. I “Evroatlantske integracije i Srbija – postoji li alternativa EU” 2007. godine.

Dvostruka igra. Skup je održan bez prevelike pompe, uz prisustvo malog broja medija, i gotovo neprimetan protest pokreta Dveri. DSS je reagovao sa zadrškom od dva dana. Kabinetski po običaju, svoj protest su upakovali u formalnu retoriku. Činjenica da je protest protiv saradnje sa NATO-om posle samo četiri godine sveden na nekoliko članova Dveri i pismo Milenka Jovanova potvrđuje da je desnica u Srbiji sistematski uništavana, kako niko ne bi mogao da ozbiljnije uzbuni narod. Početkom 2010. godine 200 javnih ličnosti potpisalo je proglas o obavezi raspisivanja referenduma u vezi s ulaskom Srbije u NATO.

Novi Sad je, po svemu sudeći, ciljano odabran za sedište konferencije, to je bio lakmus papir za organizatore. Proveravana je reakcija javnosti. Ispitivano je koliko se višedecenijska priča o autonomiji primila u narodu. Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da je u pitanju vrhunski bezobrazluk predsednika pokrajinske skupštine Ištvana Pastora.

– Pastor bi hteo da bude dvostruki član NATO-a. Jednom u Mađarskoj, a drugi put u Srbiji. To je bezobrazluk. Jedan NATO je dovoljno. Svaki sadašnji ulazak u NATO jeste antiruski stav. Postoji skupštinska Rezolucija o neutralnosti Srbije i niko nema prava to da radi. Bilo kakva odluka o tome mora da prođe referendum – kaže Lazanski.

Da Vas podsetimo:  Ako se traži nezavisnost Kosova, EU mora da menja pregovaračku poziciju

On objašnjava da je sadašnji stepen saradnje sasvim dovoljan, ali i da ne razume zbog čega je organizovana pomenuta konferencija u Skupštini Vojvodine.

– Vojvodina je mirna sredina, zato se eksperiment s pridruživanjem NATO-u sprovodi tamo. Zapadne sile preko mađarskih funkcionera guraju tu priču i preko njih pokušavaju da testiraju reakciju građana. Pastoru i njegovim političkim istomišljenicima poručujem nek puste Srbiju na miru sa NATO-om. Sve nas boli glava od političke korektnosti – kaže Lazanski.

Ivan Jović

nsreporter

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime