Lažni uspeh Er Srbije – istorijski gubitak JAT-a 75 miliona € u 2014. godini

0
781

airserbiaEr Srbija, odnosno JAT, je pod rukovodstvom premijera Vučića, njegovog poslovnog arhitekte Siniše Malog i arapskog Etihada, u 2014. godini ostvario poslovni gubitak od preko 75 miliona evra. To je najgori poslovni rezultat JAT-a u njegovoj istoriji.

U martu ove godine novo Etihadovo rukovodstvo i Siniša Mali su objavili da je u 2014. godini napravilo neto profit od 2,7 miliona evra, da je ostvarilo prihod od 262 miliona evra i da je to najbolji rezultat u istoriji nacionalog prevoznika. Ovih dana su na APR-u konačno objavljeni zvanični finansijski izveštaji iz kojih se jasno vidi na koji način je na papiru skockan navodni profit novog JAT-a.

Država Srbija, njeni poreski obveznici, zaposleni i penzioneri su u 2014. godini “častili” Er Srbiju i arapski Etihad subvencijom teškom 71 milion evra. Rukovodstvo Er Srbije, Siniša Mali i premijer Vučić su ovaj poklon u svojim saopštenjima i izjavama za medije uvrstili u rekordan prihod i time svesno obmanuli javnost. Stvarni prihod Er Srbije od prodaje karata u 2014. godini iznosi oko 179 miliona evra. I pored subvencije od 71 milion evra, Er Srbija je napravila poslovni gubitak na papiru od gotovo 4 miliona evra. Napravili su i dodatni finansijski gubitak od oko 2 miliona evra, ali su onda frizirali papirne prihode od gotovo 9 miliona evra i stigli do “Feketić profita” od 2,7 miliona evra.

Er Srbija je u 2014. godini samo za iznajmljivanje polovnih aviona platila 15 miliona evra, pretpostavlja se Etihadu, i u njih, tuđu imovinu, investirala još 8 miliona. Finansijski izveštaji ne obelodanjuju koliko je novca potrošeno na novi menadžment JAT-a, kao ni koliko je plaćeno Etihadu za konsalting.

Vučić, Siniša Mali i Etihad su preuzeli upravljanje JAT-om sredinom 2013.godine. Od tada “novi” JAT pravi istorijske gubitke. U prvoj polovini 2013. godine, JAT je imao poslovni gubitak od oko 10 miliona evra. Novi Etihadov menadžment je u drugoj polovini godine napravio poslovni gubitak od oko 39 miliona evra i dobio subvenciju od oko 3 miliona evra, tako da je JAT u 2013. godini imao ukupan poslovni gubitak od 36 miliona evra.

Da Vas podsetimo:  Tišina tamo, diplome su u redu

Nesposoban premijer Vučić, zajedno sa doktorom Malim i svim drugim nesposobnim partijskim kadrovima, nezaustavljivo gura celu zemlju i privredu u potpunu propast. Pozivamo premijera Vučića ili da podnese ostavku i povuče se iz politike ili da izađe na javnu debatu i odgovori na ova pitanja. Druga opcija za premijera je da zabrani APR, i srpski i bugarski, kako bi mogao nesmetano da nastavi da laže javnost.

dostajebilo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime