Ledeni izazov za budale

0
969

ledeni izazovGeneralno, nemam ništa protiv budala, dok god ne zloupotrebljavaju glupost, potežući je kao jedini i nažalost nepobitni argument.

Problem nastaje kad se budala, povrh svega, dohvati mobilnog telefona i kofe ledene vode, prihvatajući izazov jednake budale koja ju je nominovala da se polije ledenom vodom i sve to ovekoveči kamerom telefona, ili polije telefon i sve to ovekoveči udarajući šupljom glavom o praznu kofu- budali sve jedno, dok god je svetski trend i vitla po društvenim mrežama?!

Pretpostavljate, reč je o „ledenom izazovu“, trenutnom planetarnom hitu humanitarne nafake, koji se ovde zapatio, uglavnom, kao razbibriga ljudi sa skromnom zapreminom mozga, značajnom zapreminom kofe i mobilnim telefonom sa previše megapiksela i memorije.

Mada cilj obično opravdava sredstva, ovde je sredstvo opravdalo cilj: kofa ledene vode dala je smisao postojanja i naprstak nepodeljene pažnje likovima od kojih bi se, inače, i limena kofa ogradila, no šta će sirota?..

Suština je, zapravo, da onaj koji pristane na izazov to i učini: polije se ledenom vodom, nominuje još troje da učine isto, a zatim donira nešto love u humanitarne svrhe, konkretno za lečenje bolesti ALS (vremenom čovek postaje biljka zdrave pameti, ali odumrlih mišića, u najkraćem).

Zasad se u Srbiji nebrojeo znanih i neznanih ispolivalo, nominovalo koga je stiglo,images (1) dokazavši da pomenuta bolest i nije toliko opaka, jer se nasuprot njoj može živeti zdravih mišića, ali odumrle pameti, bez ikakve dijagnoze i hospitalizacije.

Za novčanik se, nezvanično, uhvatio samo Čedomir Jovanović, nakom teataralno pokazanih ukrućenih bradavica u krupnom kadru, nominijući između ostalih i Jelenu Karleušu, kojoj bradavice i jesu jedino u kadru, ali to je tek početak vrzinog kola u kojem se Srbija našla u ozbiljnom deficitu leda, kofa i zdrave pameti.
Na račun Instituta za neurologiju Kliničkog centra Srbije, u kojem se leči više od sto pacijenata obolelih od ALS-a, dosad je uplaćeno toliko novca da bez cenkanja mogu da pazare dve nove kofe, napune ih obećanjima, lažnim humanizmom i ako ostane nešto mesta za koju kocku leda, pa da se kolektivno ispolivaju onim čime nas godinama već, u daleko nezanimljivijoj igri, polivaju gospodari života u Srbiji!
Svetlo na kraju tunela može biti imenovanje Slavice Đukić Dejanović, gospođe sa dva prezimena i nebrojeno funcija, na mesto direktora Instituta za mentlane bolesti „Dr Laza Lazarević“, u kojem bi osim zbega za partijske i koalicione drugove mogla da osposobi i odelenje za ove sa kofama i mobilnim telefonima?!
Naravno, kao deo terapije za izlečenje obolelih od ALS-a valjalo bi dovoditi ih povremeno u „Lazu“, čisto da vide ove potonje i shvate zašto ni njima ni ovima, nažalost, nema pomoći!

Da Vas podsetimo:  Zakon ne dozvoljava pokretanje Raše tudej u Srbiji: Korak dalje od EU ili dimna bomba?

kofaŠalu na stranu, Srbija jeste zemlja pitomih i humanih ljudi, ali problem je, rekoh, kada budale proizvedu glupost u profesiju, a baštenski alat i mobilni telefon u sredstvo za rad.

Sledećeg koji se polije ledenom vodom polivanja radi u neku bih od institucija na mesec dana, u tapaciranoj sobi sa sve kofom, pa da se siti ispričaju.

Potpisujem da bi sirota kofa prva zavredela otpustnu listu, jer, naravno, pametniji prvi popušta…
Nekada se novac davao ćutke, a led stavljao u viski, dok se danas glasno ne daje ni pet para, a led dobuje po šupljim glavama kao po praznim čašama davno ispijene žestine…

Ne sumnjam da je obolelima lakše kad vide da njihova muka ipak nije najveća!

U Srbiji su treutno najugroženije kofe, mobilni telefoni i društvene mreže, jer lek protiv budala još niko izmisllio nije!

Za sve ostalo postoji nada…

Mihailo Medenica

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime