Lek za infekcije je oko nas

0
1031

med-cimet1

Naučnici u Švedskoj su na bazi jednog starog recepta napravili lekovito alkoholno piće mešavinom fermentisanog meda i vode, za koji kažu da uništava bakterije otporne na antibiotike.

U saradnji s pivarom, naučnici koji su godinama proučavali pčelinji med napravili su napitak koji su nazvali “pčelarski eliksir”. Tobias Olofson, naučnik s Univerziteta Lund, kaže da je odavno poznato da je medovina zdrava, piše Voice of America.

“Medovina je alkoholno piće pravljeno samo od meda i vode i smatrano je pićem bogova. Ljudi su pili medovinu jer su verovali da će biti besmrtni i zdraviji. Pili su je i veoma cenili Vikinzi, Maje i Stari Egipćani“, navodi on.

Srž istraživanja su proizvodi od meda. Ranijim istaživanjem, čiji su rezultati objavljeni 2014, Olofson i Alehandra Vaskez su otkrili da laktoacidne bakterije uzete iz mednog stomaka pčela, pomešane s prerađenim medom, leče hronične rane na koži konja, odnosno uništavaju bakterije otporne na antibiotike.

Švedski naučnici kažu da je njihovo istraživanje dokazalo da laktocidne bakterije imaju moć da sarađuju i ubijaju patogene bakterije koje oštećuju organizam, uključujući i one rezistentne, tako što proizvode na hiljade antibakterijskih supstanci sličnih antibioticima.

Ono po čemu se “pčelarski eliksir” razlikuje od ostalih mednih napitaka je to što se za njegovu proizvodnju koristi svih 13 korisnih pčelinjih laktocidnih bakterija i divlje gljivice kvasca, koje pomažu da med vremenom fermentira.

Istraživački tim je zaključio da med koji je u komercijalnoj proizvodnji ne sadrži laktocidne bakterije, jer se med i voda s kojom se meša prethodno sterilišu, a kasnije im se dodaje industrijski vinski kvasac, zbog čega uginu mnoge korisne komponente u medu, uključujući divlje gljivice kvasca.

Olofson kaže da je, kroz istoriju, napitak od meda bio ekvivalent antibioticima i naučnici veruju da je i “pčelarski eliksir” jedan od načina za suzbijanje i sprečavanje infekcija.

Naslovna

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime